Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Kto wierzy AI dosłownie we wszystko i tego po części tego nie weryfikuje to sam sobie szkodzi.

Ja robię z AI projekt głośników DIY(mój pierwszy) ,więc się przekonam wkrótce ile AI jest warte na własnej skórze.

Napisano
6 godzin temu, PanKlor napisał:

Ja odpadłem po Diracu przez USB. Dalej nie było sensu analizować.

"Standardowo, NAD C379 nie ma wbudowanego Diraca. Aby go mieć "po bożemu" (wygodnie), musisz dokupić kartę MDC2 BluOS-D (koszt ok. 2000-2500 zł). Wtedy Dirac działa wewnątrz wzmacniacza.Jeśli jednak nie chcesz kupować modułu, istnieje "tylna furtka": Dirac Live Processor na komputerze.Jak to działa (teoretycznie):Instalujesz oprogramowanie Dirac Live Processor na swoim komputerze (Windows/Mac).Podłączasz komputer kablem USB do wejścia USB DAC w NAD C379 (tylko jeśli NAD ma wejście USB-B Audio, a C379 go nie ma w standardzie – ma tylko USB-A serwisowe/modułowe. Musiałbyś użyć zewnętrznego konwertera USB-to-Optical lub zewnętrznego DAC-a USB podłączonego do NAD-a analogowo).Komputer przetwarza dźwięk, nakłada filtry Diraca i wysyła "naprawiony" sygnał do wzmacniacza.Dlaczego to jest "skomplikowane w praktyce" (i dlaczego tego nie chcesz):Komputer musi być ZAWSZE włączony:
Aby Dirac działał, muzyka musi lecieć z komputera. Jeśli chcesz posłuchać muzyki z telefonu (Bluetooth), CD albo TV – nie masz Diraca. Dirac działa tylko dla dźwięków generowanych przez ten jeden konkretny komputer.Brak wejścia USB-B w NAD C379:
NAD C379 (bez modułu) nie działa jako karta dźwiękowa USB dla komputera wprost z pudełka. Musiałbyś dokupić zewnętrzny DAC USB (np. Topping, iFi) i podłączyć go do NAD-a kablem RCA.
Ścieżka: Komputer (Dirac) -> USB -> Zewnętrzny DAC -> Kabel RCA -> NAD C379.
To robi się "pajączek" kablowy, a nie elegancki system stereo.Problemy z latencją (opóźnieniem):
Przetwarzanie dźwięku przez procesor komputera wprowadza opóźnienie. Przy słuchaniu muzyki to nie problem, ale przy oglądaniu YouTube/Filmów z komputera – ruch ust może nie zgadzać się z dźwiękiem (lip-sync), co wymaga ręcznej korekty.Licencja:
Wersja komputerowa Dirac Live (Standalone) kosztuje ok. $349 (ok. 1400 zł) za pełne pasmo. To nie jest darmowy dodatek."

6 godzin temu, PanKlor napisał: