Sundin997 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Kto wierzy AI dosłownie we wszystko i tego po części tego nie weryfikuje to sam sobie szkodzi. Ja robię z AI projekt głośników DIY(mój pierwszy) ,więc się przekonam wkrótce ile AI jest warte na własnej skórze. 1 Odpisz, cytując
Saimons69 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Z AI trzeba mocno uważać, choćby ten z googla wyszukiwarki pełno głupot wywala. 2 Odpisz, cytując
freebird Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu 6 godzin temu, PanKlor napisał: Ja odpadłem po Diracu przez USB. Dalej nie było sensu analizować. "Standardowo, NAD C379 nie ma wbudowanego Diraca. Aby go mieć "po bożemu" (wygodnie), musisz dokupić kartę MDC2 BluOS-D (koszt ok. 2000-2500 zł). Wtedy Dirac działa wewnątrz wzmacniacza.Jeśli jednak nie chcesz kupować modułu, istnieje "tylna furtka": Dirac Live Processor na komputerze.Jak to działa (teoretycznie):Instalujesz oprogramowanie Dirac Live Processor na swoim komputerze (Windows/Mac).Podłączasz komputer kablem USB do wejścia USB DAC w NAD C379 (tylko jeśli NAD ma wejście USB-B Audio, a C379 go nie ma w standardzie – ma tylko USB-A serwisowe/modułowe. Musiałbyś użyć zewnętrznego konwertera USB-to-Optical lub zewnętrznego DAC-a USB podłączonego do NAD-a analogowo).Komputer przetwarza dźwięk, nakłada filtry Diraca i wysyła "naprawiony" sygnał do wzmacniacza.Dlaczego to jest "skomplikowane w praktyce" (i dlaczego tego nie chcesz):Komputer musi być ZAWSZE włączony: Aby Dirac działał, muzyka musi lecieć z komputera. Jeśli chcesz posłuchać muzyki z telefonu (Bluetooth), CD albo TV – nie masz Diraca. Dirac działa tylko dla dźwięków generowanych przez ten jeden konkretny komputer.Brak wejścia USB-B w NAD C379: NAD C379 (bez modułu) nie działa jako karta dźwiękowa USB dla komputera wprost z pudełka. Musiałbyś dokupić zewnętrzny DAC USB (np. Topping, iFi) i podłączyć go do NAD-a kablem RCA. Ścieżka: Komputer (Dirac) -> USB -> Zewnętrzny DAC -> Kabel RCA -> NAD C379. To robi się "pajączek" kablowy, a nie elegancki system stereo.Problemy z latencją (opóźnieniem): Przetwarzanie dźwięku przez procesor komputera wprowadza opóźnienie. Przy słuchaniu muzyki to nie problem, ale przy oglądaniu YouTube/Filmów z komputera – ruch ust może nie zgadzać się z dźwiękiem (lip-sync), co wymaga ręcznej korekty.Licencja: Wersja komputerowa Dirac Live (Standalone) kosztuje ok. $349 (ok. 1400 zł) za pełne pasmo. To nie jest darmowy dodatek." 6 godzin temu, PanKlor napisał: Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cene modułu BluOS też uz poprawił... I dalej nie wiadomo co masz zrobić z subwooferem który kiedyś dokupisz. No i nie musisz tutaj wklejać jego wypocin. Wiemy juz ze zawierają błędy. Następnym razem jakiś inny model uzna to za fachowe wypowiedzi i bedzie powtarzał dalej kolejnemu zainteresowanego gdzieś na drugim koncu świata. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 11 minut temu Napisano 11 minut temu Bez sensu. Jak szukałem do mieszkania kilku produktów to tez się nie sprawdził. Ale w audio to sobie nie radzi. Czasem wypluwa dramatyczne rzeczy. Na forum Audiostereo jest nadal użytkownik Gargan który tu juz jest zablokowany. i zamieszcza posty generowane przez AI. No kosmos. Jeśli to zastapi fora to juz ostatnie internetowe grupy polegną. Odpisz, cytując
Recommended Posts