Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Przeczytałem sporo postów na temat sprzętu stereo, nie jestem audiofilem ale lubię posłuchać muzyki w  dobrej jakości. Każde auto które kupowałem musiało mieć  np HK lub B@O bo podczas jazdy miałem tylko czas posłuchać muzy. Przyszedł czas  na kupno zestawu stereo , mam salon dla siebie 35 m2, słucham różnej muzy.

Wracając do tematu to wybrałem RN2000a i kolumny Elac Vela 409.2. (miały byc 408.2) ale są teraz niedostępne nowe . W sumie  to czekam na wiadomość czy 409 są na stanie nowe.

Kupuję bez odsłuchu ale po przeczytaniu setek postów chyba sie nie zawiodę a sprzęt chciałbym żeby mi dlugo służył. Czy wg  was  to  dobry wybór? bedzie można sie cieszyć myzyką  na tym zestawie? 

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, Nolty napisał:

chyba sie nie zawiodę a sprzęt chciałbym żeby mi dlugo służył.

Nikt Ci nie odpowie na to pytanie, wszystko jest zależne od Twoich preferencji, gustu, akustyki, metrażu i sprzętu towarzyszącego, ja bym tych eleacow za darmo nie chciał, skreślone po pierwszym odsłuchu i jakbym się sugerował tym co polecają to bym żałował zakupu do dziś. 

Edytowano przez S!N!
Napisano
32 minuty temu, S!N! napisał:

jakbym się sugerował tym co polecają to bym żałował zakupu do dziś. 

Znaczy wszyscy powinni iść za twoim głosem i kupować jedynie sprzęt profesjonalny 🥰. A do tego słuchać na nim rapów, bo to jest prawdziwa muzyka 🥰.

Napisano

Robisz olbrzymi błąd kupując taki sprzęt bez odsłuchu. 

No chyba że taki wydatek nie jest dla Ciebie niczym wiekszym i za pół roku wrócisz do tematu. 

408 i 409 to inne kolumny . Wieksze ELACI gra apsokojniej, bardziej liniowo i względem 408 i 407 wyróżnia je co ciekawe bardziej liniowa charakterystyka. Im mniejsze tym podbicie basowego zakresu jest wieksze.

Sam chciałem keidyś 409, zdecydowałem się na Audiovectory QR7SE. Do drugiego salonu. Teraz poluję na okazję. 

Natomiast kolumny świetne. 

RN2000A też jest udanym amplitunerem. Zbudowanym na fajnym wzmacniaczu. Dobrze działają te funkcje sieciowe. 

Wiec generalnie może Ci sięto spodobac. Ale w ciemno? 

Napisano
35 minut temu, KrólKiczu napisał:

Znaczy wszyscy powinni iść za twoim głosem i kupować jedynie sprzęt profesjonalny 🥰. A do tego słuchać na nim rapów, bo to jest prawdziwa muzyka

Przeczytaj jeszcze raz mój post ze zrozumieniem bo masz z tym częsty problem.

Napisano

Cześć :)

Zdecydowanie nie wybierałbym zestawu stereo bez odsłuchu. To sprzęt, z którym chcesz zostać na długo i warto poświęcić chwilę na jego precyzyjny dobór ;) Budżet masz fajny, patrząc po tym, co wrzuciłeś, więc opcji będzie dużo :) 

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi 

Jak wcześniej napisałem  nie jestem ortodoksem w kwestii audio, ale  chciałbym dobry  sprzęt w kwocie 30 k  i który będzie ładnie wyglądał w moim salonie.

Absolutnie żeby sie chwalić bo są sporo droższe  sprzęty audio, po prostu jak mam wydac pieniądze to chcę cos porządnego .

Na tym forum przeczytałem że warto zainwestować w lepsze, mocniejsze kolumny bo nigdy mocy nie jest za  dużo , teraz to juz nie  wiem  jak do tego tematu podejść.

Może podpowiecie jak dobrze wydać 30 k plus minus 4 k.

Nie ma sprzętu towarzyszącego, zamierzam jeszcze  dokupić gramofon  bo mam sporo starych płyt na strychu, salon wys 2,5m , stary poniemiecki dom z belkami na suficie, dookoła regipsy, salon 35 m2 plus aneks kuchenny 10 m2, schody na piętro otwarte.

Tak jak wczesniej napisałem , chcę raz kupić i sie  cieszyć sprzętem i muzyką.