Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Amarok napisał:

A nie jest przypadkiem tak, że automatyczna regulacja loudness zalezy od głośności, zmienia się wraz pozycją gałki. 

Zapewne. Pokrętło działa na tej samej zasadzie. YPAO może mieć jednak tę przewagę, że mierzyło mikrofonem rzeczywisty poziom głośności, więc może precyzyjniej dopasować krzywą.

Napisano
Dnia 19.12.2025 o 08:14, Kraft napisał:

Pytanie było takie.

A odpowiedź "loudnessem". Wiec pytam czy to jest według was tak samo działająca funkcjonalność. 

Dnia 19.12.2025 o 09:06, Amarok napisał:

A nie jest przypadkiem tak, że automatyczna regulacja loudness zalezy od głośności, zmienia się wraz pozycją gałki. 

Ale mówisz o tej analogowej na przodzie teraz? To tak. 

Dnia 19.12.2025 o 10:46, Kraft napisał:

Zapewne. Pokrętło działa na tej samej zasadzie. YPAO może mieć jednak tę przewagę, że mierzyło mikrofonem rzeczywisty poziom głośności, więc może precyzyjniej dopasować krzywą.

Nie. Bo musiało by mierzyć pod różnymi poziomami głośności, A tego nie robi. 

Napisano
19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie. Bo musiało by mierzyć pod różnymi poziomami głośności, A tego nie robi. 

Wystarczy jeden pomiar, by ustalić skuteczność kolumn. Potem to już tylko ileś tam dB w dół lub w górę od ustalonego poziomu. 

Napisano
7 minut temu, Kraft napisał:

Wystarczy jeden pomiar, by ustalić skuteczność kolumn. Potem to już tylko ileś tam dB w dół lub w górę od ustalonego poziomu. 

To się zgadzam. 

Zmierzy skuteczność. 

Ale jak wiemy charakterystyka danych kolumn może się zmieniać w zależności od głośności. A tego nie wie. 

Napisano

Spieszę Panowie z wyjaśnieniem.

Myślę że odsłuchując tyle kolumn było to do wychwycenia. Natomiast poniżej

1. Nieliniowości przetworników 

Każdy głośnik jest elementem nieliniowym, a nieliniowości rosną wraz z wychyleniem membrany, czyli wraz z głośnością.

Co się zmienia:

zniekształcenia harmoniczne (THD) rosną wraz z poziomem SPL

zmienia się efektywna siła napędowa (BL)

zmienia się podatność zawieszenia (Cms)

pojawiają się zniekształcenia intermodulacyjne (IMD)

2. Power compression

Przy większej głośności cewka głośnika nagrzewa się. 

rezystancja cewki rośnie nawet o 50%

efektywność głośnika spada

zmienia się charakterystyka częstotliwościowa

To jest jeden z najlepiej udokumentowanych efektów w elektroakustyce.

3. Zniekształcenia rosną nieliniowo z głośnością

THD (Total Harmonic Distortion) rośnie wykładniczo z poziomem SPL

IMD (Intermodulation Distortion) rośnie jeszcze szybciej

zniekształcenia zmieniają subiektywną barwę dźwięku

To oznacza, że kolumna gra inaczej przy 60 dB, inaczej przy 85 dB, a jeszcze inaczej przy 100 dB.

4. Zmiany charakterystyki w zwrotnic

cewki nagrzewają się → zmienia się ich rezystancja

kondensatory elektrolityczne zmieniają parametry

Materiały:

Wolfgang Klippel – Nonlinearities in Loudspeakers

AES Papers – Loudspeaker Nonlinearities

Beranek – Acoustics

Toole – Sound Reproduction

Od 5:00 do 5:20. Tutaj miły Pan także wspomina. 

Napisano (edytowany)

Piotr, to w ogóle da się powiedzieć, jak grają dane kolumny? Skoro z każdą głośnością grają inaczej?;).

Nie zauważyłem, żebyś wypowiadając się o kolumnach zaznaczał, jakiej dokładnie  głośności dotyczy Twoja ich ocena.

Edytowano przez Kraft
Napisano

Da się. Bo te zmiany nie są olbrzymie. 

Ale z doświadczenia, i na prawdę jestem zdziwiony, że podczas swoich KraftTestów tego nie wyłapałeś, ale:

Miałem kolumny w których grając chicho bas bardzo zanikał a wraz ze wzrostem mocy przejmował dominację. 

Przykład konkretny: Kolumny Tannoy. To paczki które lubiły i lepiej grały po prostu głośniej. 

Oraz

Kolumny , które zachowywały sie w miarę liniowo w całym zakresie i wraz z wzrostem mocy bas nie wychodził przed resztę.

Przykład konkretny: PMC

oraz takie przy których przy wzroście mocy to góra wychodziła na pierwszy plan. 

Pozwól że nie będę dawał konkretnego przykładu :)

A wspomniałem o tym JEDYNIE dlatego że rozmawialiśmy o kalibracji YPAO i funkcji Volume. 

Zmierzając, więc do finalizacji tego. Moim zdaniem Pokrętło Loudness które znajduję się na urządzeniach Yamahy nie daje takiego samego efektu jak funkcja YPAO Volume. Zarys, zamysł, byc może jest bardzo zbliżony. Efekt odsłuchowy no inny. Nie twierdze, że zły. 

W amplitunerach Yamahy, które miałem korzystałem z YPAO Volume. 

Wesołych radosnych Świąt Panowie. Duzo spokoju i nowych wybrzmień!

Napisano (edytowany)

Piotr, moim zdaniem mylisz zjawiska. Czym innym jest fakt, że granie danych kolumn odbieramy inaczej przy różnych poziomach głośności (kłaniają się krzywe izofoniczne), a czym innym wzrost zakłóceń towarzyszący wzrostowi SPL, który w praktyce dotyczy wartości ekstremalnych, gdy kolumny grają już na limicie.

Edytowano przez Kraft