Kraft Napisano 19 grudnia Napisano 19 grudnia Dnia 10.12.2025 o 07:54, Piotr Sonido napisał: Jak automatycznie regulowany jest loudness w Yamaha? Pytanie było takie. Odpisz, cytując
Amarok Napisano 19 grudnia Napisano 19 grudnia A nie jest przypadkiem tak, że automatyczna regulacja loudness zalezy od głośności, zmienia się wraz pozycją gałki. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 19 grudnia Napisano 19 grudnia 1 godzinę temu, Amarok napisał: A nie jest przypadkiem tak, że automatyczna regulacja loudness zalezy od głośności, zmienia się wraz pozycją gałki. Zapewne. Pokrętło działa na tej samej zasadzie. YPAO może mieć jednak tę przewagę, że mierzyło mikrofonem rzeczywisty poziom głośności, więc może precyzyjniej dopasować krzywą. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 22 grudnia Napisano 22 grudnia Dnia 19.12.2025 o 08:14, Kraft napisał: Pytanie było takie. A odpowiedź "loudnessem". Wiec pytam czy to jest według was tak samo działająca funkcjonalność. Dnia 19.12.2025 o 09:06, Amarok napisał: A nie jest przypadkiem tak, że automatyczna regulacja loudness zalezy od głośności, zmienia się wraz pozycją gałki. Ale mówisz o tej analogowej na przodzie teraz? To tak. Dnia 19.12.2025 o 10:46, Kraft napisał: Zapewne. Pokrętło działa na tej samej zasadzie. YPAO może mieć jednak tę przewagę, że mierzyło mikrofonem rzeczywisty poziom głośności, więc może precyzyjniej dopasować krzywą. Nie. Bo musiało by mierzyć pod różnymi poziomami głośności, A tego nie robi. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 22 grudnia Napisano 22 grudnia 19 minut temu, Piotr Sonido napisał: Nie. Bo musiało by mierzyć pod różnymi poziomami głośności, A tego nie robi. Wystarczy jeden pomiar, by ustalić skuteczność kolumn. Potem to już tylko ileś tam dB w dół lub w górę od ustalonego poziomu. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 22 grudnia Napisano 22 grudnia 7 minut temu, Kraft napisał: Wystarczy jeden pomiar, by ustalić skuteczność kolumn. Potem to już tylko ileś tam dB w dół lub w górę od ustalonego poziomu. To się zgadzam. Zmierzy skuteczność. Ale jak wiemy charakterystyka danych kolumn może się zmieniać w zależności od głośności. A tego nie wie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 22 grudnia Napisano 22 grudnia 3 minuty temu, Piotr Sonido napisał: charakterystyka danych kolumn może się zmieniać w zależności od głośności. W jaki sposób? Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 22 grudnia Napisano 22 grudnia 7 minut temu, Piotr Sonido napisał: charakterystyka danych kolumn może się zmieniać w zależności od głośności To pierwszy przypadek zatem. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 23 grudnia Napisano 23 grudnia Spieszę Panowie z wyjaśnieniem. Myślę że odsłuchując tyle kolumn było to do wychwycenia. Natomiast poniżej 1. Nieliniowości przetworników Każdy głośnik jest elementem nieliniowym, a nieliniowości rosną wraz z wychyleniem membrany, czyli wraz z głośnością. Co się zmienia: zniekształcenia harmoniczne (THD) rosną wraz z poziomem SPL zmienia się efektywna siła napędowa (BL) zmienia się podatność zawieszenia (Cms) pojawiają się zniekształcenia intermodulacyjne (IMD) 2. Power compression Przy większej głośności cewka głośnika nagrzewa się. rezystancja cewki rośnie nawet o 50% efektywność głośnika spada zmienia się charakterystyka częstotliwościowa To jest jeden z najlepiej udokumentowanych efektów w elektroakustyce. 3. Zniekształcenia rosną nieliniowo z głośnością THD (Total Harmonic Distortion) rośnie wykładniczo z poziomem SPL IMD (Intermodulation Distortion) rośnie jeszcze szybciej zniekształcenia zmieniają subiektywną barwę dźwięku To oznacza, że kolumna gra inaczej przy 60 dB, inaczej przy 85 dB, a jeszcze inaczej przy 100 dB. 4. Zmiany charakterystyki w zwrotnic cewki nagrzewają się → zmienia się ich rezystancja kondensatory elektrolityczne zmieniają parametry Materiały: Wolfgang Klippel – Nonlinearities in Loudspeakers AES Papers – Loudspeaker Nonlinearities Beranek – Acoustics Toole – Sound Reproduction Od 5:00 do 5:20. Tutaj miły Pan także wspomina. 2 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 23 grudnia Napisano 23 grudnia Ja starej daty. W moim łóżku max dwie osoby. Zmiana planów. Po dipolach kolejne kolumny zamawiam Piotr u Was. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 23 grudnia Napisano 23 grudnia U mnie to już nie. Ale miło mi Dipoli nie zmieniaj. Ja jestem ich zwolennikiem jako pracy w surround. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 23 grudnia Napisano 23 grudnia (edytowany) Piotr, to w ogóle da się powiedzieć, jak grają dane kolumny? Skoro z każdą głośnością grają inaczej?;). Nie zauważyłem, żebyś wypowiadając się o kolumnach zaznaczał, jakiej dokładnie głośności dotyczy Twoja ich ocena. Edytowano 23 grudnia przez Kraft Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 23 grudnia Napisano 23 grudnia Da się. Bo te zmiany nie są olbrzymie. Ale z doświadczenia, i na prawdę jestem zdziwiony, że podczas swoich KraftTestów tego nie wyłapałeś, ale: Miałem kolumny w których grając chicho bas bardzo zanikał a wraz ze wzrostem mocy przejmował dominację. Przykład konkretny: Kolumny Tannoy. To paczki które lubiły i lepiej grały po prostu głośniej. Oraz Kolumny , które zachowywały sie w miarę liniowo w całym zakresie i wraz z wzrostem mocy bas nie wychodził przed resztę. Przykład konkretny: PMC oraz takie przy których przy wzroście mocy to góra wychodziła na pierwszy plan. Pozwól że nie będę dawał konkretnego przykładu A wspomniałem o tym JEDYNIE dlatego że rozmawialiśmy o kalibracji YPAO i funkcji Volume. Zmierzając, więc do finalizacji tego. Moim zdaniem Pokrętło Loudness które znajduję się na urządzeniach Yamahy nie daje takiego samego efektu jak funkcja YPAO Volume. Zarys, zamysł, byc może jest bardzo zbliżony. Efekt odsłuchowy no inny. Nie twierdze, że zły. W amplitunerach Yamahy, które miałem korzystałem z YPAO Volume. Wesołych radosnych Świąt Panowie. Duzo spokoju i nowych wybrzmień! Odpisz, cytując
Kraft Napisano 23 grudnia Napisano 23 grudnia (edytowany) Piotr, moim zdaniem mylisz zjawiska. Czym innym jest fakt, że granie danych kolumn odbieramy inaczej przy różnych poziomach głośności (kłaniają się krzywe izofoniczne), a czym innym wzrost zakłóceń towarzyszący wzrostowi SPL, który w praktyce dotyczy wartości ekstremalnych, gdy kolumny grają już na limicie. Edytowano 23 grudnia przez Kraft Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 23 grudnia Napisano 23 grudnia Myślę, że Piotr ma sporo racji. Przy czym te zmiany są najłatwiej wychwytywalne przy bardzo cichym i już dość głośnym słuchaniu. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jarku, to już dyskusję podciągnij z źródłami powyżej. Natomiast uważam, że już z naszego poziomu jest to po prostu łatwo sprawdzić. DSP, Dirac, RoomPerfect, Anthem Room Correction, cokolwiek co da Ci możliwość dokonania kalibracji oraz sprawdzenia krzywej przy różnym poziomie głośności. YPAO czy Audyssey odpadają. Tutaj masz z innego forum przeklejone: The below graphic indicates just how much SPL is lost (compression) or gained (enhancement; usually due to distortion) when the speaker is played at higher output volumes instantly via a 2.7 second logarithmic sine sweep referenced to 76dB at 1 meter. The signals are played consecutively without any additional stimulus applied. Then normalized against the 76dB result. The tests are conducted in this fashion: 76dB at 1 meter (baseline; black) 86dB at 1 meter (red) 96dB at 1 meter (blue) 102dB at 1 meter (purple) The purpose of this test is to illustrate how much (if at all) the output changes as a speaker’s components temperature increases (i.e., voice coils, crossover components) instantaneously. oraz to samo także na słuchawkach Some headphones are bothered by this as well. A fine example is the SONY MDR-7509HD. See plot below. 70dB, 80dB, 90dB and 97dB traces overlaid. Mam nadzieje, że pomogłem. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Serio Piotr słuchasz u siebie na 96 dB? Ja (i zapewne większość z nas) nie, więc podlinkowane zjawiska nas w praktyce nie dotyczą, o czym już pisałem. Edytowano 1 godzinę temu przez Kraft Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Te pomiary były robione z odległości 1 m, więc już przy 2m trzeba odjąć 6 decybeli, a przy 4m - 12 decybeli. Druga sprawa, że przy mniejszych głośnikach, które bardziej muszą się „wysilać” w zakresie basu, te spadki wystąpią przy niższych głośnościach. Idąc dalej: nikt nie słucha sinusoidy, a przy muzyce mamy transjenty, które mają spokojnie po 10db więcej od średniego poziomu. Tak więc zjawisko opisywane przez Piotra jak najbardziej ma szansę być słyszalne - szczególnie w postaci „spłaszczania” impulsów basowych już przy średnio-głośnym odsłuchu. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 41 minut temu, Kraft napisał: Serio Piotr słuchasz u siebie na 96 dB? Ja (i zapewne większość z nas) nie, więc podlinkowane zjawiska nas w praktyce nie dotyczą, o czym już pisałem. Jarek, podlinkowałem co znalazłem. Dalej Ci nie pasuje. Mówię zrób i opublikuj sam wyniki. Najpierw kwestionujesz, że to przecież nie ma tego zjawiska. Teraz , ok jest, ale marginalne. Mówię, jak na takiego obytego z dźwiękiem dziwi mnie, że nie uraczyłeś tego w domowych warunkach na słuch. Czy w to uwierzysz czy nie już nie jest moim zadaniem. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu No jak mam tego doświadczyć, jak nie słucham głośniej niż 70 dB;). Ty słuchasz koło stówy? Odpisz, cytując
Recommended Posts