Skocz do zawartości

Trudne sprawy - ograniczone miejsce + amplituner Denon AVC-X3800H - wybór kolumn i subwoofera do KD i stereo.

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

piszę z prośbą o podpowiedź i poradę w niełatwej sytuacji:

1) salon z aneksem kuchennym oddzielonym ścianką, część salonowa to ok. 17 m2. Na ściance wisi TV 50", po obu stronach TV do krawędzi ścianek zostaje około 20 cm. Na ściance wisi szafka RTV, od dolnej krawędzi TV do szafki jest około 41 cm. Szerokość szafki (i tym samym ścianki): 164 cm. Odległość od kanapy do szafki RTV to ok. 2.8-3 m. Od dolnej krawędzi szafki do podłogi jest ok. 30 cm.

2) posiadam amplituner Denon AVC-X3800H oraz mam wypuszczone kable za kanapą na tylne kolumny oraz na ściance obok TV, bo zakładałem kiedyś, że będę szedł w kierunku jakichś wąskich kolumn typu on-wall.

3) mam też gramofon Project'a i jednym z rodzajów wykorzystywania tego sprzętu, ma być słuchanie muzyki, gdzie źródłem będzie gramofon i Spotify.

4) reszta użytkowania to TV + koncerty na Blu-ray.

Rozmawiając wstępnie z dwoma sklepami online, odradzano mi on-walle typu Klipsch RP-640D o których myślałem, argumentując, że przy takich potrzebach ważne są fronty i tutaj sugerowano raczej jakieś kolumny podstawkowe. Wczoraj przymierzałem karton o wymiarach 38 x 25 x 30 (W/S/G) i takie rozwiązanie się zmieści.

Jakie macie doświadczenia w tym zakresie? Da się to jakoś sensownie pospinać? Na samej szafce nie ma zbyt wiele miejsca, więc chyba amplituner dałbym na półkę, gramafon na szafce, a centralny ew. musiałbym mieć albo podwieszony albo bezprzewodowy...

Na całość najchętniej wydałbym okolice 10 tys. zł (+/- 20%).

Będę wdzięczny za rady, dzięki.

Napisano

Zostań przy RP-640D bo gra bardzo fajnie tylko brakuje mu dołu który musisz uzupełnić jednym bądź najlepiej dwoma subami. Jakbyś miał sprzęt wyższej klasy to można by się pokusić o jakieś lepsze podstawkowe do grania 2.0 Ale na 3800H (który zresztą wcale źle nie gra), nie wykorzystasz ich potencjału. Jeśli onwall Ci pasuje aranżacyjnie to zostań przy nim, moja pierwsza styczność z prawdziwym kinem domowym to właśnie te kolumny i byłem zachwycony.

Napisano

Dziękuję za pierwsze odpowiedzi. Poniżej zdjęcie ściany (z przymierzeniem kartonu imitującego kolumnę 🥴) - idea bezprzewodowego centralnego wyszła stąd, że zakładając dwie kolumny podstawkowe na szafce oraz stojący na niej gramofon, mógłby być problem z miejscem na centralny. Przy założeniu pozostania przy on-wall'ach, problem przestaje istnieć.

IMG_8763.jpeg

Napisano (edytowany)

Dziękuję za odpowiedzi. @Q21, czy mogę poprosić o wycenę na priv lub maila (pisałem bodajże wczoraj z takim pytaniem mailowo)?

Jaki subwoofer nie wiem (dobrze, gdyby mógłby być chowany pod szafkę), a tak to RP-640D front, z tyłu te RP-240D i centralny czytałem, że warto wziąć RP-404C II.

Jeżeli ktoś chce jeszcze coś dodać to chętnie poczytam :) 

Edytowano przez kujon