Adamkad Napisano Wtorek o 20:28 Napisano Wtorek o 20:28 Dzień dobry, Zacznę od tego, że jestem zielony jeżeli chodzi o te sprawy. Chciałbym złożyć zestaw do słuchania muzyki z TV i oglądania filmów. Chciałbym stworzyć zestaw 2 kolumny, amplituner oraz subwoofer( chociaż nie jest konieczny). Salon ma 45m², kolumny będą dosunięte do ściany i max wysokość 103cm z tego powodu, że będą pod telewizorem. Czy jest opcja aby sterowanie odbywało się pilotem TV. ( Kolumny włączają się razem z TV i reguluje tylko głośność ) Budżet około 11 tys Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 06:06 Napisano wczoraj o 06:06 Możesz wrzucić jakieś zdjęcie lub szkic salonu z zaznaczeniem miejsc, w których miałyby stać kolumny? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 07:08 Napisano wczoraj o 07:08 Kolumny pod TV? Ale w sensie że obie? Jest opcja żeby to się sterowalo z pilota jednego to się nazywa podłączenie HDMI. Ale nikt Ci nie zagwarantuje że to będzie działać dobrze. To juz ogranicza wybór elekotrniki. Wiec przemysl to dwa razy. Czy byłeś na jakimś odsłuchu kolumn? Jakie brzmienie lubisz? Odpisz, cytując
Adamkad Napisano wczoraj o 09:29 Autor Napisano wczoraj o 09:29 Nie byłem na odsłuchu. Słucham muzyki elektronicznej, hip-hop, żona słucha spokojnej. Szukam czegoś co zastąpi obecnego soundbara Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 11:11 Napisano wczoraj o 11:11 Hej, a jak szeroko będą rozstawione kolumny? Odpisz, cytując
Adamkad Napisano wczoraj o 11:19 Autor Napisano wczoraj o 11:19 7 minut temu, Q21 napisał: Hej, a jak szeroko będą rozstawione kolumny? 150-170cm Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 11:25 Napisano wczoraj o 11:25 5 minut temu, Adamkad napisał: 150-170cm Kup soundbar. 1 Odpisz, cytując
Adamkad Napisano wczoraj o 11:31 Autor Napisano wczoraj o 11:31 6 minut temu, KrólKiczu napisał: Kup soundbar. Mam, chciałbym coś mocniejszego z głębszym basenem. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 12:31 Napisano wczoraj o 12:31 58 minut temu, Adamkad napisał: Mam, chciałbym coś mocniejszego z głębszym basenem. Dokup subwoofer 🙂. 4 metry od kolumn i ich ustawieniem 150 cm od siebie będzie zapewne niewiele lepiej niż z soundbarem. Odpisz, cytując
Adamkad Napisano wczoraj o 13:08 Autor Napisano wczoraj o 13:08 36 minut temu, KrólKiczu napisał: Dokup subwoofer 🙂. 4 metry od kolumn i ich ustawieniem 150 cm od siebie będzie zapewne niewiele lepiej niż z soundbarem. Subwoofer też mam, a jaka odległość musi być minimalna? Zawsze można zrobić przemeblowanie to z 3m uzyskam Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 13:11 Napisano wczoraj o 13:11 A co masz między kanapą a szafką RTV? Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 16:52 Napisano wczoraj o 16:52 5 godzin temu, Adamkad napisał: 150-170cm Bardzo wąsko. Optymalnie byłoby siedzieć w trójkącie równobocznym z kolumnami. Inaczej trochę po prostu szkoda marnować budżet. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano wczoraj o 17:15 Napisano wczoraj o 17:15 5 godzin temu, Adamkad napisał: Mam, chciałbym coś mocniejszego z głębszym basenem. Jaki masz ten soundbar? W tym budżecie może warto by było wypożyczyć Senheisera Ambeo Max? Ja u siebie sprawdzałem Polk Magnify z surroundami, Sony HT-5000 i nie byłem zadowolony. Okazało się, że Samsung Q990D to zupełnie inna klasa niż te dwa i choć myślałem o kinie domowym z amplitunerem itd., to na razie sobie to przesunąłem na bliżej nieokreślony czas. Przy tym, ja mam zdecydowanie lepiej z ustawieniem kolumn niż to wygląda u Ciebie. Odpisz, cytując
Adamkad Napisano wczoraj o 17:22 Autor Napisano wczoraj o 17:22 4 godziny temu, KrólKiczu napisał: A co masz między kanapą a szafką RTV? Pusto 4 minuty temu, Chmarski napisał: Jaki masz ten soundbar? W tym budżecie może warto by było wypożyczyć Senheisera Ambeo Max? Ja u siebie sprawdzałem Polk Magnify z surroundami, Sony HT-5000 i nie byłem zadowolony. Okazało się, że Samsung Q990D to zupełnie inna klasa niż te dwa i choć myślałem o kinie domowym z amplitunerem itd., to na razie sobie to przesunąłem na bliżej nieokreślony czas. Przy tym, ja mam zdecydowanie lepiej z ustawieniem kolumn niż to wygląda u Ciebie. Mam panasonic su htb688 z subwooferem 29 minut temu, Q21 napisał: Bardzo wąsko. Optymalnie byłoby siedzieć w trójkącie równobocznym z kolumnami. Inaczej trochę po prostu szkoda marnować budżet. Dałbym radę zrobić szerokość 2m i odległość 2.5-3m Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu W sumie, nie ważne jaki to byłby soundbar (no chyba że Devialet Dione ) to nawet na tak nie dużej szerokości nie będzie problemu go "powalić" Ja sądzę, że zakup głośników podłogowych ze wzmacniaczem sieciowym , powinien tu rozwiązać ten problem. Proponuję zerknąć ze popularny zestaw: B&W 603s3 z NAD C700s2 https://www.tophifi.pl/zestaw-stereo-nad-c-700-v2-2x-bowers-wilkins-603-s3.html Troszkę przekraczamy założony budżet, ale sądzę że warto. Zerknij w link. Co do grania, to skali i rozmachu Ci nie zabraknie. Na brak dynamiki również nie będziesz narzekać. Nad ma sporo możliwości sieciowych, połączeniowych, no i ta...sprawdzona apka BLUoS Odpisz, cytując
Q21 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 16 godzin temu, Adamkad napisał: Dałbym radę zrobić szerokość 2m i odległość 2.5-3m To już dużo lepiej Przemyślałbym w takim razie opcję kolumn podłogowych, by sprawdzić jak to może zagrać bez suba Warto posłuchać na pewno KEF Q7 Meta, Dali Opticon 6 MK2, Polk R600, czy Monitor Audio Silver 300 7G. Cztery różne brzmienia, tak byś znalazł swój kierunek W kwestii elektroniki patrzyłbym na opcje z HDMI ARC, bo to zwiększy wygodę przy TV. Audiolab 7000A, Vincent SV-500MK, Marantz Model 60n. Trzy bardzo fajne wzmacniacze, ostatni z usługami sieciowymi dodatkowo Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 22 godziny temu, Adamkad napisał: Dałbym radę zrobić szerokość 2m i odległość 2.5-3m I to już jest wg mnie bardziej sensowne ustawienie. 5 godzin temu, Q21 napisał: W kwestii elektroniki patrzyłbym na opcje z HDMI ARC, bo to zwiększy wygodę przy TV. Audiolab 7000A, Vincent SV-500MK, Marantz Model 60n. A może coś z Diraciem? Łatwiej będzie opanować ewentualne "niedoskonałości" wynikające z akustyki pomieszczenia. Co do samych kolumn, proponuję rekonesans w salonach i sprawdzenie jaki rodzaj dźwięku preferujesz. Kupowanie w ciemno raczej bym odradzał. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 22 godziny temu, Adamkad napisał: Dałbym radę zrobić szerokość 2m i odległość 2.5-3m No to prawie ja u mnie. Mam może z 10-20cm szerzej i podobną odległość. Tylko ja mam je wyciągnięte do salonu, a nie przy ścianie. 2 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 20 minut temu, Chmarski napisał: Tylko ja mam je wyciągnięte do salonu Dlaczego wyciągnięte? Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 43 minuty temu, AudioTube napisał: Dlaczego wyciągnięte? Bo przy ścianie nie ma miejsca, a tu sobie mogą "oddychać" Stoją jak na zdjęciu powyżej. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 10.12.2025 o 11:19, Adamkad napisał: 150-170cm To nie, przeorientuj to. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: A może coś z Diraciem? Łatwiej będzie opanować ewentualne "niedoskonałości" wynikające z akustyki pomieszczenia. Co do samych kolumn, proponuję rekonesans w salonach i sprawdzenie jaki rodzaj dźwięku preferujesz. Kupowanie w ciemno raczej bym odradzał. Wtedy w tym budżecie jest Onkyo Icon A-50, tylko u nas obecnie wyprzedane. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 10.12.2025 o 13:08, Adamkad napisał: a jaka odległość musi być minimalna? Zawsze można zrobić przemeblowanie to z 3m uzyskam I to mi się podoba, otwartość 👍 Dnia 10.12.2025 o 16:52, Q21 napisał: Optymalnie byłoby siedzieć w trójkącie równobocznym z kolumnami. Absolutnie niekoniecznie. Ja mam trójkąt równoramienny - gdzie odległość od kolumn jest większa od odległości pomiędzy kolumnami - z tym, że kolumny stoją na dłuższej ścianie. Tak projektują Anglicy. Dnia 10.12.2025 o 17:22, Adamkad napisał: Dałbym radę zrobić szerokość 2m i odległość 2.5-3m I to jest krok w dobrym kierunku. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Chmarski napisał: Odnoszę nieodparte wrażenie, iż już widziałem podobny Plattenspieler 😉 Odpisz, cytując
Adamkad Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu W sumie jak zrobię przemeblowanie to wysokość kolumn też mnie nie ogranicza więc mogą też być wyższe niż te 103cm. Myślałem nad Klipsch RP-8000F II oraz Marantz Model 60n Odpisz, cytując
Recommended Posts