corning Napisano wczoraj o 07:33 Napisano wczoraj o 07:33 Cześć, Szanowne grono proszę o pomoc, mianowicie od ok. roku czasu używam gramofon marki Pionner SL-1500C z wkładką Ortofon 2M RED. Po włączenie gramofonu wszystko gra, ale po około 30-40 minutach (czas tu nie ma większego znaczenia, czasami jest to druga strona płyty, a czasem przy drugiej, trzeciej płycie) przestaje grać lewy głośnik!? Na początku myślałem, że głośniki padają, ale przy słuchaniu muzyki z innego źródła (np. streaming) problem nie występuje. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Gramofon wypoziomowany, nacisk igły 1,82g. Może ktoś z bardziej doświadczonych podpowie w którym kierunku szukać rozwiązania? Pozdrawiam Norbert Odpisz, cytując
Q21 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Hej, miałem podobny problem ze starym Dualem Okazało się, że wkładka w pewnym momencie przestawała poprawnie chwytać połączenie z okablowaniem. Sprawdzałeś, czy tutaj jest wszystko jest okej? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 6 godzin temu, corning napisał: Może ktoś z bardziej doświadczonych podpowie w którym kierunku szukać rozwiązania? Przyczyn może być wiele : - zabrudzona igła - skrzywiona igła - brak styku kabla wkładki - Pre phono jak używasz zewnętrznego - Wtyk rca na którymś z kanałów A tak w ogóle to masz Pioneera czy Technicsa ? Odpisz, cytując
Rega Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) Wygląda na lekką korozję i brak styku na końcówkach wkładki. Spróbuj poprawić połączenie okablowania ramienia z końcówkami wkładki. Uważaj - kabelki są bardzo delikatne. Edytowano 17 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
corning Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 16 godzin temu, tomek4446 napisał: ...A tak w ogóle to masz Pioneera czy Technicsa ? Odpisz, cytując
corning Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 17 godzin temu, tomek4446 napisał: ....A tak w ogóle to masz Pioneera czy Technicsa ? Tak jest to Technics, nie wiem skąd mi do głowy wpadł mi Pioneer (chyba przez to, że szybciej piszę niż myślę) Dziękuję wszystkim za wskazówki, pewne rzeczy już wykluczyłem tzn. - igła - czysta i prosta - styki sprawdzone - trzymają, czyściutkie końcówki (w sumie to roczny gramofon, zdziwiłby się gdyby już były zaśniedziałe) Ale... jestem na etapie sprawdzania pre ampa. Do tej pory korzystałem z przedwzmacniacza wbudowanego w gramofonie, wczoraj wieczorem podłączyłem przez przedwzmacniacz we wzmacniaczu i co prawda przesłuchałem tylko dwie płyty, ale problem nie wystąpił. Jeszcze się nie cieszę, przez weekend będę miał więcej czasu to będzie czas na dłuższe odsłuchy. Pozdrawiam Norbert Edytowano 2 godziny temu przez corning 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts