Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 12.12.2025 o 13:34, Rafał S napisał:

Jeden z kolegów na forum bardzo chwalił sobie te Dali Rubicon 2 w połączeniu z elektroniką Teaca.

Dnia 11.12.2025 o 22:29, BlaBla napisał:

z dużym detalem, bas nie jest priorytetem, potrzebny szczegół, scena. Słucham muzyki pod kątem analitycznym, gatunki to głównie jazz, rock artystyczny, worldmusic, a więc raczej to, co wiąże się z wirtuozerią wykonania, złożoną harmonią, improwizacją w wydaniu live.

Set Teac 505 z Rubicon 2 gościł u mnie rok. Pod Twoje wymagania powinno być bardzo dobrze.

Napisano
17 minut temu, Mprezi napisał:

Napisz z czym je połączysz z elektroniki 

TEAC AP 701 i UD 507 (który właśnie zastąpił przerośniętego brata tj UD 701), a za niedługo dołączy jeszcze WBA Blazebird (robi się już powoli,  mam nadzieję)

Napisano
26 minut temu, BlaBla napisał:

TEAC AP 701 i UD 507 (który właśnie zastąpił przerośniętego brata tj UD 701), a za niedługo dołączy jeszcze WBA Blazebird (robi się już powoli,  mam nadzieję)

Widze ze juz drugi kolega łączy rubicon 2 z elektronika Teac. To musi być najpewniej dobra synergia. Proszę o feedback po pierwszym odsłuchu 

Napisano (edytowany)
48 minut temu, maciek72 napisał:

Jestem miłośnikiem Dali i zostaję w tej stajni :)

Pozbyłeś się już Epicon i Rubicon teraz pora na IMG_20251218_214316.jpg.6fe654ffeed879016e455602f971f20a.jpg

Edytowano przez cymes
Napisano
11 godzin temu, Slawko69 napisał:

Może warto spróbować ProAc D2R. Ich wstęga podaje dużo szczegółów a i potrafią zagrać przestrzennie.

To jest dobry pomysł. Dojrzała, w pełni audiofilska kolumna. Nawiązuje mocno do starych modeli z tej firmy.

Wstęga jest świetna , wyważona, mnóstwo informacji, nic nie jest przekoloryzowane.

Napisano
58 minut temu, Mprezi napisał:

Widze ze juz drugi kolega łączy rubicon 2 z elektronika Teac. To musi być najpewniej dobra synergia. Proszę o feedback po pierwszym odsłuchu 

Oczywiście coś tam napiszę ale co tu może nie zagrać.... To nie są tanie rzeczy, po prostu nie mają wyjścia i muszą zagrać! 😉

Napisano
32 minuty temu, maciek72 napisał:

Wkradł się błąd 😭

Kolega @Rajdek ma Rubikon 2 !!!!!!!

i Teac !!!!!! 

Miałem Menuet SE , potem Epicon 2 , potem ponownie Menuet SE i Rubicon 2:)

Muszę na razie zostać z Menuet SE .

Clear man

1 godzinę temu, BlaBla napisał:

Wyglądają okazałe te teac. Czyli koncowska mocy i przedwzmacniacz. Dodatkowo celujesz w nowy lampowy przedwzmacniacz Mba

Napisano (edytowany)
Dnia 11.12.2025 o 22:29, BlaBla napisał:

z dużym detalem, bas nie jest priorytetem, potrzebny szczegół, scena. Słucham muzyki pod kątem analitycznym

(...)

Monitor Audio gold 100 6g 

Audiovector R1 Signature 

BW 705 S3

Masz konkretnie sprecyzowane oczekiwania. Do tego wybrałeś fajne propozycje kolumn, zdecydowanie warto ich posłuchać. Z tych trzech osobiście stawiam na AV i B&W. Bałbym się pakować Goldów 100 do pokoju o powierzchni 12m², zwłaszcza przy otwartym porcie BR. 

Od siebie dorzucę jeszcze wspomniane już wcześniej PMC, najlepiej z numerkiem 22 na końcu. To pełniejsze brzmienie na basie niż model 21, ale nadal czytelne, precyzyjne, z nieprzeładowanym dołem.

Zdecydowanie warte posłuchania są też Paradigmy z serii Founder 40B. Zwinne, szybkie, czyste, bardziej zrównoważone, dają fajny wgląd w nagranie, ale nie idą przy tym w jakąś nadmierną skrajność i kliniczność.

No i koniecznie do sprawdzenia najnowszy wypust od Perlistena - "budżetowa" seria producenta A z modelem A3m. Dość wysoki monitor, ale to nadal kolumna podstawkowa. Podejrzewam, że po rabacie spokojnie do wyrwania w założonym budżecie.

Odrzuciłbym z kolei przywoływane tutaj Dali i Chario. Mam wątpliwości czy przypasują Ci pod względem charakteru basu - miękko, sporo ilościowo w średnim jego podzakresie, zwłaszcza w modelach Rubicon/Delphinus. To fajne kolumny, ale całość nastawiona jest raczej na przyjemność z odsłuchu, szeroko rozumianą muzykalność, a nie na precyzję i wydobywanie z nagrań najmniejszych niuansów na których Ci najbardziej zależy.

Edytowano przez lpomis
Napisano

Tak, wybrałem Dali, a właściwie to one wybrały mnie. Mam świadomość, że w stosunku do tego co opisałem jako swe preferencje brzmieniowe te kolumny pewnie nie trafiają w pełni... Ale życie pisze swoje scenariusze, a ja znalazłem się w sytuacji, że potrzebowałem dość pilnie kolumn porządnych.  Czy Dali trafią w punkt - wiemy, że nie. Czy to dobre kolumny - wiemy, że tak. Pomieszkam z nimi rok albo pewnie dwa i może preferencje też się przez to wyklarują, może zmienią,  a może nie. A tymczasem już bez nerwicy posłucham sobie muzyki

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, lpomis napisał:

Mam wątpliwości czy przypasują Ci pod względem charakteru basu - miękko, sporo ilościowo w średnim jego podzakresie, zwłaszcza w modelach Rubicon

Rubicon 2 nie maja ani miękkiego ani podbitego średniego basu. Nie wiem skąd masz te informacje bo raczej ich nie słuchałeś ?

2 godziny temu, BlaBla napisał:

Czy Dali trafią w punkt - wiemy, że nie.

Tego nie możesz wiedzieć.

Edytowano przez cymes
Napisano
9 minut temu, cymes napisał:

Rubicon 2 nie maja ani miękkiego ani podbitego średniego basu.

Znamy ich kolor. Właściciela, a nawet dwóch. Ktoś je pomierzył, znamy spl. Coś zatem wiemy. 
Być może nowy właściciel ma dużo przestrzeni, by  poszukać korzystnego miejsca na fotel. Może nawet ma mikrofon i puści różowy sygnał. 
Wiemy, że lubi gitarkę basową. Dowiemy się za chwilkę czy ją usłyszy.

Napisano

Tylko przypomnę że elektronika napędza i kontroluje kolumny, które zaś integrują się z pomieszczeniem. Autor sam opisze charakter basu ale to mniej ważne. Ważne jest czy sie spodoba.

Napisano
4 godziny temu, KrólKiczu napisał:

kolega wybrał właśnie Dali

Faktycznie, jakimś cudem przeoczyłem posta o wyborze.

@BlaBla - gratuluję! Bardzo chętnie poczytam o Twoich wrażeniach z odsłuchu i kibicuję, żeby nowe paczki trafiły ze wszystkim w punkt :)

Napisano
33 minuty temu, AudioTube napisał:

Ręka w górę, kto się naczytał, wybrał, zarobił, przytargał, włączył i się nie spodobało. 

Ja zwykle kupowałem na pałę, ze względów wizualnych a w starych dobrych czasach zajmowałem się też handlem zarobkowym 😜. A że czasy były lepsze to i problemu z odsprzedażą tego, co mi mniej podeszło, nie było większego. Dzięki temu większość rzeczy, które chciałem posłuchać i na które pozwalał mi budżet, przesłuchałem. Dzięki bardziej postępowym osobom z forum, dowiedziałem się też, że drożej nie w każdych warunkach znaczy lepiej, a inwestowanie w sprzęt, który ma stać obok ekspresu do kawy, termomixa i choinki może być wyrzuceniem pieniędzy w błoto. 

Dzięki temu łatwiej cieszyć mi się muzyką a i obserwowanie kolegów, którzy w co drugim poście muszą udowodnić sobie i innym, że mają najlepiej, stało się mniej męczące 😉