Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Raf_raf kolega @BlaBla dobrze pisze,każdy robi co może,ludzie mają skosy,klitki,koty,małe dzieci... . Parę patentów i coś tam z gratów wyciśniesz, pewnie nie BBC, jak większość z nas. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 4 minuty temu, DiBatonio napisał: A wiesz, że to się wiąże z wibroakustyką, co też dotyczy klamotów z elektroniką, kiedyś spróbuj postawić na jakieś izolatory swoje urzadzenia, albo położyć coś ciężkiego na wzmak lub źródło. Dociążyć z góry można też kolumny i posłuchać akustycznych utworów, co się zadzieje np. z basem. W przeciwieństwie do izolatorów, które trzeba gdzieś wypożyczyć z dociążeniem nie ma problemu, każdy ma w domu książki, może jakieś krążki od hantli, kawałek granitu, albo co. Można zacząć od 2-5 kg, można też więcej 😉 Myślę o tym i nawet zadałem tu pytanie ale chyba bez odpowiedzi. Czy takie podstawy antywibracyjne i inne podobne rozwiązania mają sens w przypadku, gdy elektronika stoi na takiej sobie zwykłej szafce ikea? A jeszcze dodam, że wibro- traktuje jako cześć akustyki stosowanej 😁. Ale racja, to ważny dział. Należałaby sie na uczelni odrębna katedra Wibroakustyki 👏. Edytowano 1 godzinę temu przez BlaBla Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Mebelki IKEA są zazwyczaj robione z płyty meblowej (wiórowej), to jest tragedia. W stolikach lub platformach masz kanapki MDFu ze sklejką i fornirowane, czasem też sam MDF fornirowany. Inaczej też wygasza drgania sklejka z drzew liściastych i sklejka z drzew iglastych. Czasem na zdjęciach systemów widać, że niektórzy stawiają urządzenia na blaty ze sklejki, albo deski rzeźnickie z bambusa notabene z IKEi 😁 Kiedyś @Rafał S zapytał chyba Chat GPT o rodzaje drewna i ich właściwości jeśli chodzi o mikrodrgania i ich wygaszanie, czy coś. Wyniki były ciekawe i generalnie pokrywały się z tym o czym nieraz pisałem z Rafałem, chyba na forum też. Ale wiadomo jakie były reakcje 😁 Wiesz jak jest, audiooodoo i takie tam... Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Stąd pytanie, czy np podstawy z płyt granitowych czy innych typowo "cmentarnych" 😁 na takich półkach w ogóle ma sens, czy właśnie przeciwnie - dopiero wtedy ma sens. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 32 minuty temu, BlaBla napisał: Należałaby sie na uczelni odrębna katedra Wibroakustyki 👏. Jest.😉 Przeca w przemyśle też ta dziedzina jest wykorzystywana i ogarniana. 16 minut temu, BlaBla napisał: Stąd pytanie, czy np podstawy z płyt granitowych czy innych typowo "cmentarnych" 😁 na takich półkach w ogóle ma sens, czy właśnie przeciwnie - dopiero wtedy ma sens. Na pewno odizoluje od mikrodrgań szafki, a tą wzbudza ciśnienie akustyczne zwłaszcza przy basowych nagraniach. Najprościej to sprawdzić na własnym organizmie i sprzęcie 😉 Kiedyś tu pokazywałem na forum za pomocą aplikacji w telefonie z (wibrometrem, albo apką iDynamics), który kładłem na wzmacniacz i zapodałem utwór z basowymi wybrzmieniami. Czasem dotkniesz obudowy i czujesz, ale czasem tylko akcelerometr wykryje te drgania. No ale nie muszę mówić jak to się skończyło. Dlatego nie bardzo chcę wchodzić w takie dyskusje. Pzdr. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu @DiBatonio @BlaBla cała rzecz w tym, że wiele rzeczy można potestowac w domu i domowym sposobem,jakie będą wyniki,a jeśli będą ,czy dadzą do myślenia,to inna sprawa. Wystarczy nawet łapę położyć na kolumnie ,czy jakimś gracie, żeby poczuć jak pracuje.W mojej Tadze ,jak się płyta czasem źle ułoży na tacce, to dopiero potrafi zawibrować . Próby i doświadczenia to podstawa. Odpisz, cytując
Recommended Posts