Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

w ciemno strzelam, że zapomniałeś o widełkach cenowych (150kzł)

Paczki wziąłbym używane - po taniości. A piecyk ma cenę oficjalną 80k, więc nawet jako nówka pewnie do wyrwania za 60-65. Na luzie zmieściłbym się w budżecie i jeszcze dołożyłbym Tobie do 800-tki. ;) 

Napisano
2 minuty temu, misiekx napisał:

Za 150 tys.... Yellowstone, Route 66, Kanada Yukon.... Zobaczyć , przeżyć... Mogę słuchać na pianocraft 😀

A ja bym poszedł na Everest 😁. Wiem, że w dzisiejszych czasach trochę podjeżdża komercją ale jednak to musi być mega przygoda. 

Napisano
1 godzinę temu, misiekx napisał:

Za 150 tys.... Yellowstone, Route 66, Kanada Yukon.... Zobaczyć , przeżyć... Mogę słuchać na pianocraft 😀

Haalamd zarabia 52.000.000 Euro rocznie , to ok 600.000 zł dziennie. 

Blagam. Już w powszechnej ocenie to forum jest określane jako: podstawkowe. 

Nie zaglądajmy nikomu w kieszeń. Jednego bawią podróże , innego słuchanie muzyki. 

Trzymajmy się tematu….

Napisano

A może nic wymyślnego i coś z budżetówki: 

Electrocompaniet AW-180 + pre EC 4.8 MKII + CD lub streamer + ATC SCM100

lub

Esoteric S05 + N05XD + Harbeth M40.3  (ewentualnie Spendor classic 200)

Napisano

Chodziło o Haalanda 🤣, ok😜

A po drugie co mnie to obchodzi, on jest u tych 🤮..... zza miedzy. 

Wyluzuj stać cię to kupuj, ja bym tę kasę przeznaczył na co innego. Forum publiczne i czasami napiszemy coś na luzie, nawet jak odbiega od tematu. 

Napisano
12 minut temu, Rokownik napisał:

Będę 

Poprawna forma to będę (z nosowym „ę”). Formy „będe” (z „e”) używamy w mowie (wynika to z naturalnej utraty nosowości ę), ale w piśmie poprawnie jest tylko „będę” 

Pozdrawiam i odpuszczam 😜

Napisano
4 godziny temu, kaczadupa napisał:

Tylko z Prophecy 1 mam jeden problem - nie wiem czy cena jest adekwatna do różnicy między Prodigy 1 a Prophecy 1. Bardziej precyzyjnie - czy dopłata nie jest tylko za kapitalny wygląd Prophecy i ten kawałek metalu na dole głośnika. Bez tego metalu na końcu linii transmisyjnej przez wieeele lat grały i nadal grają flagowe konstrukcje PMC, zarówno do studia jak i dla nas. Nie wierzę, że ten kawałek metalu ma przełożenie na jakość brzmienia a mam przeczucie, iż jest tylko ocznym wabikiem i uzasadnieniem bardzo wysokiej ceny. 

Oczywiście wykończenie jest zupełnie inne na korzyść Prophecy, ale nie tylko to. To są jednak zupełnie inne kolumny, z innymi głośnikami nie tylko w średnicy, ale i typie. Z inną charakterystyką i innymi parametrami. Ponadto ten metalowy kawałek ma zdecydowanie przełożenie na dźwięk, nie jest to tylko ozdoba. Z tego, co słyszałem wykonali co najmniej 28 różnych modeli zanim wybrali właściwy - mam na myśli LaminairX.

Napisano (edytowany)
9 minut temu, Marlin napisał:

Ponadto ten metalowy kawałek ma zdecydowanie przełożenie na dźwięk, nie jest to tylko ozdoba

A jaki? Może jest tylko stabilizatorem dla całej konstrukcji głośnika? Nie można tego wykluczyć. 
I nie piszę tego złośliwie, jestem przekonany, że Prophecy 1 mi się spodobają jak kiedyś najdzie mnie ochota je poznać. W sumie już bym je brał na testy ale ich ekologiczne pakowanie skutecznie mnie powstrzymuje. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
49 minut temu, kaczadupa napisał:

A jaki? Może jest tylko stabilizatorem dla całej konstrukcji głośnika? Nie można tego wykluczyć. 

O tym można poczytać. Chociażby redukcja zniekształceń na wylocie.
https://pmc-speakers.com/technology/laminair-x/

49 minut temu, kaczadupa napisał:

W sumie już bym je brał na testy ale ich ekologiczne pakowanie skutecznie mnie powstrzymuje. 

A to jest całkowicie pomysł z dupy. Nie dość, że ciężkie, to jeszcze słabiej chroni.
Same kolumny są ciężkie, ale w pudłach to jest już konkretna waga i jak pudło pozostaje puste tylko z tymi tekturami to też je czuć. To raz. Dwa, to nie ma takiej amortyzacji i mieli z tym problem na początku, bo potrafiły być problemy z cewkami w głośnikach, jeśli dużo podróżowały kurierami. Ponoć od jesieni dodali jednak trochę pianki dla lepszej amortyzacji.

Edytowano przez Marlin
Napisano
9 minut temu, Marlin napisał:

O tym można poczytać. Chociażby redukcja zniekształceń na wylocie.

Można też poczytać w teście Prophecy 9 w naszym AUDIO. 

IMG_6995.png

16 minut temu, Marlin napisał:

Ponoć od jesieni dodali jednak trochę pianki dla lepszej amortyzacji.

Edytowano

Dobra wiadomość. :) 

Z Prodigy w transporcie kurierem był/jest nadal? inny problem. Metalowe nakrętki od zacisków głośnikowych same się odkręcały i „latając” luzem rysowały powierzchnie głośników i papierowy woofer. 

Napisano
12 minut temu, kaczadupa napisał:

Z Prodigy w transporcie kurierem był/jest nadal? inny problem. Metalowe nakrętki od zacisków głośnikowych same się odkręcały i „latając” luzem rysowały powierzchnie głośników i papierowy woofer. 

To jest tak debilny pomysł z tym eko pakowaniem, że ciężko to komentować nawet, poza wszystkim ciekawe czy ktoś przeliczał jak cięższe opakowanie przekłada się na logistykę i "ślad węglowy" jak już chcą być tacy hop do przodu.
Btw: papierowy woofer, kolejna rzecz, która odróżnia Prodigy od Prophecy. ;)