tmnich Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, cymes napisał: Porównywałeś do DAC DS ? Chodzi mi o konkretne różnice w basie. Jest tak fajnie, że nawet nie chce mi się przełączać 😉 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Rozumiem, mnie też. Tylko że u mnie dac nie odmienił basu. 1 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 8 minut temu, tmnich napisał: Jest tak fajnie, że nawet nie chce mi się przełączać 😉 Haha ja mam to samo. Czuje tak wyraźna poprawę, że nawet nie chce mi się przepinac i porównywać. Edytowano 2 godziny temu przez mateolo2 1 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 29 minut temu, cymes napisał: Nie mam już pytań Przynajmniej vs wiim ultra, bo inne DS nie mam. Ale to też pamiętajmy że przy połączeniu USB pomijam zegar w ultra, więc to też mega poprawia brzmienie. Jakbym miał wysokiej klasy dać DS typu Audiolab m dac plus to na pewno zrobiłbym porównanie. I wtedy coś czuję walka byłaby wyrównana. W audiolabie też siedzi sabre, ale to inna klasa niż ultra. Bo jak wiemy to nie czip gra tylko jego implementacja i zasilanie. @KrólKiczu tu też się pewnie do mnie przyczepi Edytowano 1 godzinę temu przez mateolo2 1 Odpisz, cytując
leoś Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 7 minut temu, cymes napisał: Nie mam już pytań Cymes to nie jest takie proste moim zdaniem. Może Ty startujesz z wyższego poziomu , masz lepszy dac i lepiej zestrojony system . Ale jak widzisz tutaj kilka osób stwierdziło ,że zmiana jest. W tym Mateolo i ja przechodzac z daca Sabre , który był w Wiimie Ultra . Ale znowu tu jest masa pytań - bo Wiim ma swoje regulacje , każdy ma inne , inne pomieszczenie. Do tego dochodzi kwestia że Warmer jako zewnetrzny DAC " kieruje " przesyłem , przynajmniej po USB . I jeszcze jedna kwestia, czytam teraz forum head-fi.org wątek o warmerze i tam ludzie z dość wypasionymi systemami , mają podobna opinie w/s basu. Strona 22 i sąsiednie. Pozdro Przed chwilą, mateolo2 napisał: Przynajmniej vs wiim ultra, bo inne DS nie mam. Ale to też pamiętajmy że przy połączeniu USB pomijam zegar w ultra, więc to też mega poprawia brzmienie Zabawne, prawie to samo w tym samym czasie ,Pozdro 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, leoś napisał: Cymes to nie jest takie proste moim zdaniem. Może Ty startujesz z wyższego poziomu , masz lepszy dac i lepiej zestrojony system . Ale jak widzisz tutaj kilka osób stwierdziło ,że zmiana jest. W tym Mateolo i ja przechodzac z daca Sabre , który był w Wiimie Ultra . Przeszedłem z Teac NT-505-X który ma podwójną kość Sabre, choć sama kość nie ma tak dużego znaczenia bo liczy się cała konstrukcja. Pierwsze moje spotkanie z r2r to preamp Musician Monoceros, który ewidentnie zmienił równowagę totalną lekko w dół. Gitara basowa pięknie odkleiła się od stopy perkusji, nigdy nie słyszałem tak wyraźnie wyartykułowanych warstw basu. I to jak system potrafi grać na niskim poziomie głośności to mistrzostwo ! Dac doładował wypełnienie w całym paśmie tworząc również piękną głębię i otoczkę każdego wybrzmienia. Radek PS Od kiedy mam te klocki to nie chce mnie się podłączać NT. A jeszcze mam wrażenie że ciut ubyło najniższego basu względem NT. Odpisz, cytując
leoś Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, cymes napisał: Przeszedłem z Teac NT-505-X który ma podwójną kość Sabre, choć sama kość nie ma tak dużego znaczenia bo liczy się cała konstrukcja. Pierwsze moje spotkanie z r2r to preamp Musician Monoceros, który ewidentnie zmienił równowagę totalną lekko w dół. Gitara basowa pięknie odkleiła się od stopy perkusji, nigdy nie słyszałem tak wyraźnie wyartykułowanych warstw basu. I to jak system potrafi grać na niskim poziomie głośności to mistrzostwo ! Dac doładował wypełnienie w całym paśmie tworząc również piękną głębię i otoczkę każdego wybrzmienia. Radek I tak jak myślałem , ten Teac to z pewnością kasuje Daca w Wiimie, do tego Twoje pre przy mojej i Mateolo Integrach to inna klasa. Tu bym widział główną przyczynę . Ale sugeruje albo wypożyczyć Warmera ewentualnie od razu pójść wyżej w R2R , denafrips? Gd audio? Inni ? Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, leoś napisał: I tak jak myślałem , ten Teac to z pewnością kasuje Daca w Wiimie, do tego Twoje pre przy mojej i Mateolo Integrach to inna klasa. Tu bym widział główną przyczynę . Ale sugeruje albo wypożyczyć Warmera ewentualnie od razu pójść wyżej w R2R , denafrips? Gd audio? Inni ? Laiv udac to podobno kosmos. Denafrips został pokonany przez warmera już u kilku uzytkownikow Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tak bardzo zachwalacie Warmera, że skusiłem się i zamówiłem wersję demonstracyjną z jednego z salonów. Ponoć sporo już pograł. Chętnie sprawdzę go u siebie i porównam z obecnym przetwornikiem (Chord Mojo 2). Postaram się podejść do tego z chłodną głową i połączyć w swoim opisie świat subiektywnych wrażeń, ale i pomiarów. Wyrównam poziomy głośności na jednym i na drugim przetworniku, posłucham ulubionych utworów. Jeśli starczy czasu, zrobię też ślepy test ABX na wybranym kawałku (10 prób). Wykonam pomiar za pomocą REW blisko membrany (1cm, z odpowiednio obniżonym level dB), aby ograniczyć wpływ pomieszczenia i sprawdzę czy FiiO faktycznie zmienia fizycznie charakterystykę basu kolumn czy to tylko zmiana percepcyjna. Tutaj też prośba do @MariuszZ i @tomek4446 o ewentualne wskazówki, abym zrobił to w pełni poprawnie. Sam w swoich opisach wrażeń z odsłuchów wzmacniaczy wspominam często o różnicach w paśmie niskich częstotliwości - jedne zdają się trzymać dół krócej, lepiej go różnicować, separować poszczególne dźwięki, inne np. mocniej "luzują". Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele, ale to chyba nie miejsce, żeby się o tym rozwijać. Tak czy inaczej chcę sprawdzić podobne tezy w kontekście DACów i mieć jakieś odniesienie do Waszych zachwytów. Liczę też na bardziej rozbudowane opisy ze strony właścicieli nowego nabytku. Samo hasło, że jest "lepiej" albo "kilka klas wyżej" niewiele tak naprawdę mówi. Fajnie by było napisać więcej szczegółów - co się zmieniło, w porównaniu do czego, z jakim połączeniem, w jakich fragmentach konkretnych utworów to najbardziej słychać, itp. Liczę na Was 11 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) No słuchajcie. Cytat z head hi-fi od użytkownika, który ma nielada sprzecior: ”More surprisingly the Warmer has better transients, timbre and front-to-back staging than the 10x-the-price Métronome. Against the Terminator, the Warmer is lither, less extended in the bass and treble regions, and less expansive. But the midrange is very similar, and the Warmer is perhaps more finely balanced across the frequency spectrum. The superior scale and tonal presence of the Terminator does justice to a larger listening space, but for small-to-medium-size setups I can't imagine anyone being disappointed with the US$350 Warmer. It is a first-class converter.” Sam fakt, że Warmer gra mu lepiej niż Metronome ( 32 tys zł…) i w ogóle porównywalnie z Terminatorem (32 tyś zł…) Jest CHORE. Mając takie sprzęty do porównania mówi o Warmerze jako dacu 1 klasy. Jakim cudem fiio coś takiego stworzyło i nie kosztuje kupę kasy to nie wiem. Żyjemy w czasach, w których można dostać takie brzmienie, za tak niewiele. Coś pięknego. Edytowano 1 godzinę temu przez mateolo2 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu https://www.olx.pl/d/oferta/fiio-r2r-warmer-tube-dac-przetwornik-cyfrowo-analogowy-czarny-CID99-ID18Pc4n.html Tutaj bardzo atrakcyjna cena. 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, lpomis napisał: Samo hasło, że jest "lepiej" albo "kilka klas wyżej" niewiele tak naprawdę mówi A kosmos? Jak kosmos to pewnie zimno?. Ps. Zaszalałeś ale fajnie bo W KOŃCU będą konkrety o modnym FiiO. Ja mogę napisać coś o starszym urządzeniu FiiO w cenie Warmera - sprzęt popsuł się zaraz po upływie gwarancji. Ale wykonany był super. Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 50 minut temu Napisano 50 minut temu (edytowany) 2 godziny temu, mateolo2 napisał: Tak sobie słucham warmera i ciekawe mam przemyślenia. Jeszcze tydzień temu planowałem zakup suba rela t5 bo trochę mi brakowało najniższego zejścia. No teraz za nic nie mogę sobie uzasadnić takiego zakupu. Jest taki wykop na dole, że nie wiedziałem, że te kolumny to potrafią. I to nie kosztem strat na górze! “No ale przecież dac nie może tego robić!” No jak słychać - może. No nie może ...może mieć dobrą kontrolę basu co można odebrać jako pełny i naturalny dół pasna, jest na lampach to i ma bufor lampowy co często idzie w parze z bogatszym, pełniejszym dźwiękiem, również w zakresie niskich tonów. A biorąc pod uwagę powyższe ów lepszy bas to subiektywne odczucie – nie jest to wzmacnianie basu jak w EQ, ale raczej efekt bardziej muzykalnej prezentacji i kontroli niskich częstotliwości w sygnale a dzięki temu Twoje paczki dostały lepszego "kopa" i zagrały bardziej mięsiście basowo ... Najważniejsze że u Was robi robotę i jesteście zadowoleni z osiągniętego efektu ...nic tylko włączyć muzę i cieszyć uszy 😁 Edytowano 48 minut temu przez MacieQ 3 Odpisz, cytując
cymes Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu 18 minut temu, kaczadupa napisał: Ja mogę napisać coś o starszym urządzeniu FiiO w cenie Warmera - sprzęt popsuł się zaraz po upływie gwarancji. Dzięki, już wiem dlaczego Warmer jest dla Ciebie be, choć go nie słuchałeś. Odpisz, cytując
leoś Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu 19 minut temu, lpomis napisał: Tak bardzo zachwalacie Warmera, że skusiłem się i zamówiłem wersję demonstracyjną z jednego z salonów. Ponoć sporo już pograł. Chętnie sprawdzę go u siebie i porównam z obecnym przetwornikiem (Chord Mojo 2). Postaram się podejść do tego z chłodną głową i połączyć w swoim opisie świat subiektywnych wrażeń, ale i pomiarów. Wyrównam poziomy głośności na jednym i na drugim przetworniku, posłucham ulubionych utworów. Jeśli starczy czasu, zrobię też ślepy test ABX na wybranym kawałku (10 prób). Wykonam pomiar za pomocą REW blisko membrany (1cm, z odpowiednio obniżonym level dB), aby ograniczyć wpływ pomieszczenia i sprawdzę czy FiiO faktycznie zmienia fizycznie charakterystykę basu kolumn czy to tylko zmiana percepcyjna. Tutaj też prośba do @MariuszZ i @tomek4446 o ewentualne wskazówki, abym zrobił to w pełni poprawnie. Sam w swoich opisach wrażeń z odsłuchów wzmacniaczy wspominam często o różnicach w paśmie niskich częstotliwości - jedne zdają się trzymać dół krócej, lepiej go różnicować, separować poszczególne dźwięki, inne np. mocniej "luzują". Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele, ale to chyba nie miejsce, żeby się o tym rozwijać. Tak czy inaczej chcę sprawdzić podobne tezy w kontekście DACów i mieć jakieś odniesienie do Waszych zachwytów. Liczę też na bardziej rozbudowane opisy ze strony właścicieli nowego nabytku. Samo hasło, że jest "lepiej" albo "kilka klas wyżej" niewiele tak naprawdę mówi. Fajnie by było napisać więcej szczegółów - co się zmieniło, w porównaniu do czego, z jakim połączeniem, w jakich fragmentach konkretnych utworów to najbardziej słychać, itp. Liczę na Was Naprawdę doceniam i jestem bardzo ciekaw rezultatów.Mojo 2 ma świetne pomiary i świetne recenzje, ale tez kosztował prawie 800 USD a Warmer wchodzi za ok 350 . Teraz MOJO stanial ale nadal róznica jest spora. Jesli chodzi o mnie niestety raz,ze jestem chory a dwa ,ze już kilkanaście lat temu robiłem takie testy , moze wprawdzie nie profesjonalne, ale jednak i różnica była. Wtedy to były Beresford i Arcam rdac.Bez przepinania mogę sprawdzić DAC 1 bitowy z Cd Onkyo Integra kontra warmer i róznica jest wyrażna . Sorry ale nie bede sie tu rozpisywał, ale w jednym słowie mniej natarczywosci , mniej męczy ,mniej cyfrowego nalotu, chce się słuchać kolejnej płyty. Ale ok, oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie podważał wyników pomiarów dokonanych profesjonalnie i odpowiednimi narzędziami . To oczywiste . Można z góry przyjąć ,że Warmer mierzy słabo ,a np. po XLR jeszcze słabiej bo tam wchodza 4 lampy i robią swoje harmoniczne. Wiem ,ze analogie motoryzacyjne bywają fałszywe ale nie mogę się powstrzymać: każdy bolid F1 ma wiele parametrów lepszych od mojego Volvo ,ale ja wolę jeździć Volvo. Tak już mam.Pozdro 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 31 minut temu Napisano 31 minut temu 3 minuty temu, cymes napisał: Dzięki, już wiem dlaczego Warmer jest dla Ciebie be, choć go nie słuchałeś. Co tu słuchać, gra cudnie kolędy, gra pięknie, dodaje niskiego basu że swoich głośników nie poznajemy, jest jak dobry sub w stereo i kosi wszystkie inne przetworniki oprócz Laiv bo ten to już podobno kosmos. Nic tylko zamawiać zanim cena wzrośnie do 10kzł a już lawinowo rośnie co widać na OLX. 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 47 minut temu, mateolo2 napisał: Laiv udac to podobno kosmos Kosmos dla większości ziemian to niedostępny. Teraz tak na poważnie Gdzie ten dac ma zasilanie ? Aaaa, to zwykły zew. dziad impulsowy. 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Co tu słuchać, gra cudnie kolędy, gra pięknie, dodaje niskiego basu że swoich głośników nie poznajemy, jest jak dobry sub w stereo i kosi wszystkie inne przetworniki Twoja krytyka jest dziadowska. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 25 minut temu Napisano 25 minut temu 2 minuty temu, cymes napisał: dziadowska. Bo ja już stary dziad jestem a nie młody Mateusz. Odpisz, cytując
cymes Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu Przed chwilą, kaczadupa napisał: Bo ja już stary dziad jestem a nie młody Mateusz. Dobzie, dobzie, nie będę się już czepiał przepraszam. Odpisz, cytując
misiekx Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu 40 minut temu, KrólKiczu napisał: https://www.olx.pl/d/oferta/fiio-r2r-warmer-tube-dac-przetwornik-cyfrowo-analogowy-czarny-CID99-ID18Pc4n.html Tutaj bardzo atrakcyjna cena. Brać nie pytać, zaoszczędzimy ok. 31tys. czytając porównanie powyżej. Tak myślę, że może niektóre systemy kolegów były trochę sterylne, zimne czy jak to tam zwał i ten DAC dodał trochę ciepła, życia 🤔. Może faktycznie coś pogubił, polepszył. Co nie znaczy, że w dopracowanym systemie, gdzie tego jest wystarczająco się sprawdzi. Wszystko zależy też od gustu słuchając ego, jeden lubi blondynki a drugi łyse 😉 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 17 minut temu Autor Napisano 17 minut temu 8 minut temu, cymes napisał: Kosmos dla większości ziemian to niedostępny. Teraz tak na poważnie Gdzie ten dac ma zasilanie ? Nie słuchałem dlatego mówię “że podobno kosmos”. Chyba pół internetu teraz czeka na porównanie z warmerem z tego co widziałem na youtube Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 15 minut temu Napisano 15 minut temu 15 minut temu, leoś napisał: Sorry ale nie bede sie tu rozpisywał, ale w jednym słowie mniej natarczywosci , mniej męczy ,mniej cyfrowego nalotu, chce się słuchać kolejnej płyty. Przed Warmerem każda płyta, każdy utwór muzyczny grał u Ciebie cyfrowo, męczył, była natarczywość? A może ta łagodność i uprzejmość Warmera też coś nam zabiera? 1 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu 11 minut temu, cymes napisał: Kosmos dla większości ziemian to niedostępny. Teraz tak na poważnie Gdzie ten dac ma zasilanie ? Aaaa, to zwykły zew. dziad impulsowy. Zawsze można dokupić zasilacz liniowy który nie będzie kosztował pierdyliony 😁 Odpisz, cytując
cymes Napisano 11 minut temu Napisano 11 minut temu 4 minuty temu, mateolo2 napisał: Nie słuchałem dlatego mówię “że podobno kosmos” Wiem że światem rządzi hajs ale ten to mógłby namieszać Można jeszcze za 1/3 ceny Odpisz, cytując
Recommended Posts