Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Przed chwilą, cymes napisał:

@MacieQ masz wrażenie że dźwięki mają swoją otoczkę w przeciwieństwie do spolerowanego ds ?

Nie umiem tak po "ałdjofilsku" opisywać ale coś w ten deseń 👍 ...to zupełnie inne brzmienie, bardziej "żywe" i "bliższe" słuchacza. Ale jak wielokrotnie to powtarzam R2R to nie święty graal który jest niezbędny dla wszystkich ...to kwestia kto co lubi w brzmieniu - mnie urzekł ale wielu nie - i to jest fajne w tym hobby 😁

Napisano
2 minuty temu, MacieQ napisał:

R2R to nie święty graal który jest niezbędny dla wszystkich ...to kwestia kto co lubi w brzmieniu - mnie urzekł ale wielu nie - i to jest fajne w tym hobby 😁

Święte słowa 👏

Napisano
7 minut temu, Wito76 napisał:

Taki wybór jak w Matrixie, niebieska czy czerwona tabletka. 

Dokładnie 👍

6 minut temu, Amarok napisał:

Możesz podać dokladniej co za sprzęt testowałeś, co za modele?

Ferrum Wandla zasilany Ferrum Hypsos i Laiv Harmony Dac połączonym z Laiv Harmony uDDC

Napisano

Dla sceptyków

U. Kleiner, Electroacoustics, CRC Press, rozdziały o odpowiedzi impulsowej i percepcji czasu

15 minut temu, MacieQ napisał:

Nie umiem tak po "ałdjofilsku" opisywać

Jestem ciekaw jak to można zdefiniować.

Napisano
Przed chwilą, MacieQ napisał:

Ale co dokładnie ??? 🤔😋

Ałdiofilskie tylko co: poezje, dramaty, opowieści, bajki ?

Audiofil słucha sprzętu, dźwięków, testów i recenzji ? A gdzie muzyka ?

Napisano
2 minuty temu, BlaBla napisał:

Ta otoczka, to nic innego jak parzyste harmoniczne, za które odpowiada lampa. To nie zasługa daca.  

Filtry cyfrowe opcjonalne:

Apodizing Filters

Minimum Phase Filters

Slow Roll-off Filters

Linear Phase

Brickwall

Takie co delta-sigma zawsze wdraża:

Interpolation Filter

Noise Shaper

Digital Reconstruction Filter

Analog Post-Filter

Napisano
1 minutę temu, cymes napisał:

Filtry cyfrowe opcjonalne:

Mam sześć filtrów do dyspozycji w DAC-u łącznie z NOS. Właśnie sobie sprawdziłem wszystkie na żywym organizmie. i nic się nie zmieniło , jak nie słyszałem różnic tak dalej nie słyszę :) 

Napisano
1 minutę temu, BlaBla napisał:

Ta otoczka, to nic innego jak parzyste harmoniczne, za które odpowiada lampa. To nie zasługa daca.  

Oczywiście, drabinka jest o ile wiem taka sama jak w modelu r 13, ale zaimplementowane lampy  dały efekt , który się wielu podoba i to za śmieszną cenę, w porównaniu do innych daców R2R z lampami w buforze.

Warmer wszedł do oferty Richer sounds w Anglii  zatem  można się spodziewać w najbliższych tygodniach wielu recenzji /opinii z tego kraju.

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

jak nie słyszałem różnic tak dalej nie słyszę :) 

Tych opcjonalnych też nie słyszę ale te standardowe DS dają różnicę do R2R.

Edytowano przez cymes
Napisano (edytowany)

No bo to nie jest przecież tak, że sprzęt R2R - pstryk i jest magia, jest granie wciągające, organiczne, namacalne, z tą bliskością muzyków, z duszą i co tam jeszcze audio poezja nam podpowiada. Sam wiem ile zabawy, ile wariantów przegryzłem u siebie, by takie granie uzyskać, a jednocześnie by było klarownie, barwnie, bez zamglenia na średnicy. 

A jeszcze lepszy przykład to cedeki. Kiedyś słuchałem sobie płyt z Blu Ray-a Sony, potem CD Onkyo (na Wolfsonie) i grało to poprawnie, ale bez emocji. I postanowiłem wejść w legendę R2R i kupiłem sobie CD Denona na przetworniku Pcm 1702. Chwalony za dynamikę i jeszcze inne komplementy. Ożesz, bardziej zamulonego, bardziej "warmer" grania nie słyszałem. Normalnie gofr z bitą śmietaną i karmelem. Całość tak jakoś sztucznie napompowana, tak dziwnie ocieplona, ten filtr za przetwornikiem taką krecią robotę robił. Niby R2R, niby coś tam coś tam, ale to było tak gęste, tak mało detaliczne, tak dziwne granie że porażka. 2 miesiące przekonywania siebie i cedek skończył na Olx w dumpingowej cenie. 

Potem kolejne podejście do R2R i Philips na TDA 1543. O, tu już było fajnie, barwnie, przyjemnie, tak zgodnie "z definicją" R2R. Nie idealnie, ale z potencjałem. Cedek poszedł na warsztat i ożył. Zmiany w zasilaniu głównym i przy opampach, wymienione kluczowe kondensatory przy opampach na mega fajne, klarowne i barwne kondy Jupiter Cosmos (te czerwone). Aaa, i jeszcze wymiana mulących opampów LM833 na kilka innych (NE 5532, Opa 1612, Opa 2604, Opa 1534 i docelowo na świetne Opa 627), przestawienie w tryb NOS . No i jest inny świat, przepaść. Zupełnie inne granie, jest ciepło lecz wyraziście, fajna przestrzeń, głębia, poprawa w każdym aspekcie. Przyjemność słuchania. 

Tak więc nie wszystko złoto co się świeci napisem R2R. 

20 minut temu, tomek4446 napisał:

Czy ktoś może mi wyjaśnić fascynację drabinką ? 

Ja już pisałem wczoraj czy przedwczoraj - ten wywód o przetwornikach. 

Edytowano przez Wito76
Napisano
9 minut temu, tomek4446 napisał:

Czy ktoś może mi wyjaśnić fascynację drabinką ? 

Nie da się tego wyjaśnić bo albo to słyszysz albo tego nie słyszysz. Ty należysz do "nacji niesłyszących" i cieszysz się brzmieniem DS i gra muzyka 😁

Napisano

Po pierwsze, Chord nie jest DS, posiada autorski projekt FPGA, cokolwiek to znaczy. Po drugie, nie widzę powodu czemu Wojtek miałby zostawić Warmera, skoro Chord ma wbudowane DSP, z którego jak pisał z powodzeniem korzysta. Po trzecie, wisienka na torcie, polecam wszystkim słyszącym 'daki' i plującym na DS, posłuchać starych płyt winylowych, tych z epoki, zamiast streamingu. Gwarantuję, że będziecie w totalnym szoku :)