Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@Arek_Gd Nie testowałem Spotify Connect bo nie chciało mi się specjalnie pobierać apki i zakładać konta. Tu jest tylko pytanie czy odtwarza już Spotify lossless? Co do zasilacza to wczoraj kupiłem LHY Audio LPS 50. Jutro będzie 🙂

7 minut temu, bartleby napisał:

czy DR70 włącza się sam jak dostanie sygnał po usb, czy musisz go włączać?

Kurde nie testowałem tego bo zawsze najpierw włączam wzmacniacz i dac/streamer a dopiero później odpalałem TIDAL z laptopa. 

Napisano
4 minuty temu, Artur Charicki napisał:

Kurde nie testowałem tego bo zawsze najpierw włączam wzmacniacz i dac/streamer a dopiero później odpalałem TIDAL z laptopa. 

Będę wdzięczny jeśli sprawdzisz - to jest dla mnie istotne. 

Napisano
59 minut temu, Arek_Gd napisał:

Bo gdzieś czytałem że nie ma wsparcia 1:1 jak np. w wimmach. 

WiiM ma Spotify Lossless.

58 minut temu, bartleby napisał:

@Artur Charicki czy DR70 włącza się sam jak dostanie sygnał po usb, czy musisz go włączać?

Nie, stan włączony lub wyłączony.

Napisano
8 minut temu, tmnich napisał:

Zawsze możesz wykorzystać triggery, tylko musić dokupić moduł do DR70.

Oczywiście poradzą sobie (jeśli go kupię). Miałem jakiś czas temu Eversolo z8 i pięknie sam się włączał i wyłączał - liczyłem, że tu też tak będzie. Swoją drogą działanie z triggerem komplikuje się jeśli dokupi się zasilacz liniowy.

Napisano
1 godzinę temu, Artur Charicki napisał:

zawsze najpierw włączam wzmacniacz i dac/streamer a dopiero później odpalałem TIDAL z laptopa. 

Jedna ze starych zasad audio mówi że w pierwszej kolejności włącza się źródła a wzmacniacz na samym końcu i sytuacja ma się odwrotnie przy wyłączaniu sprzętu ...😁

Napisano

Te stare zasady miały uzasadnienie chyba w czasach sprzętu vintage, dziś już nie ma znaczenia.

Ja włączam swoje Moony dowolnie, mogę zacząć od wzmacniacza jednego i drugiego, mogę też od DACa.

Nic się nie dzieje.

Napisano
Dnia 24.02.2026 o 13:42, MacieQ napisał:

Czyli tak czy siak wszystko i tak kończy się na zasobności portfela 😁

Właśnie nie bardzo ,oczywiście istnieje granica rozsądku , dla mnie w przypadku " gołego"DACa taką granicą jest około tysiąca euro /4000 PLN,.

Natomiast wybrałem Warmera za 1250 PLN , bo Enyo czy Ares nie są znacznie lepsze a do tego są  moim zdaniem brzydkie i 

ich opcje ustawień są niewygodne. W Warmerze nic się nie ustawia i z mojego punktu widzenia to zaleta.   

Napisano (edytowany)
48 minut temu, DiBatonio napisał:

Te stare zasady miały uzasadnienie chyba w czasach sprzętu vintage, dziś już nie ma znaczenia.

Ja włączam swoje Moony dowolnie, mogę zacząć od wzmacniacza jednego i drugiego, mogę też od DACa.

Nic się nie dzieje.

Ja tam jestem z czasów sprzętu vintage i stosuję je nadal ...może z przyzwyczajenia a może tak na wszelki wypadek. Zresztą z tego co czytam na zagranicznych forach ludziska nadal stosują w/w zasadę ...czyli nie jestem osamotniony 😁

Edytowano przez MacieQ
Napisano
2 godziny temu, bartleby napisał:

Oczywiście poradzą sobie (jeśli go kupię). Miałem jakiś czas temu Eversolo z8 i pięknie sam się włączał i wyłączał - liczyłem, że tu też tak będzie. Swoją drogą działanie z triggerem komplikuje się jeśli dokupi się zasilacz liniowy.

Niedługo będę to przerabiał u siebie. Planuję wyłączać zasilacz linowy (8W w spoczynku) na noc, dlatego montuję listwę z wyłącznikiem aby mieć to pod ręką, a w dzień po prostu będzie zawsze będzie na ON. Jak się zagapię trudno, zasilacze liniowe ponoć lubią być włączone 24/7.

Napisano
1 godzinę temu, leoś napisał:

Właśnie nie bardzo ,oczywiście istnieje granica rozsądku , dla mnie w przypadku " gołego"DACa taką granicą jest około tysiąca euro /4000 PLN,.

Natomiast wybrałem Warmera za 1250 PLN , bo Enyo czy Ares nie są znacznie lepsze a do tego są  moim zdaniem brzydkie i 

ich opcje ustawień są niewygodne. W Warmerze nic się nie ustawia i z mojego punktu widzenia to zaleta.   

Każdy ma inną granicę rozsądku lub też jest jej pozbawiony co chcąc czy niechcąc sprowadza się do zasobności portfela o której pisałem. A jeśli chodzi o sprawę "lepszości" pomiędzy Enyo, Aresem a Warmerem to oczywiście jeśli to napisałeś na podstawie swoich porównawczych testów odsłuchowych mając każdy z nich w domu to tak czy siak są to Twoje on wyłącznie Twoje subiektywne odczucia z którymi wielu się nie zgodzi a wręcz napisze że wypisujesz bzdury. Natomiast jeśli chodzi o ich "ładność" ...to również kwestia gustu 

Napisano

@MacieQ Jak nazywamy człowieka pozbawionego rozsądku?

Oczywiście o gustach nie ma sensu dyskutować, natomiast chciałem zwrócić uwage,że powiedzmy kilka tysięcy złotych zainwestowane w system można najczęściej spożytkowac lepiej niż dokładając do kolejnego  Daca. 

Moim skromnym zdaniem dace staja się tematem którym przez wieki były kabelki,ludzie maja problemy ze zmianą  pomieszczenia na lepsze, z akustyką,z kolumnami (jakość kosztuje) i dlatego szukają szczęścia w Dacach . 

Napisano
10 minut temu, leoś napisał:

chciałem zwrócić uwage,że powiedzmy kilka tysięcy złotych zainwestowane w system można najczęściej spożytkowac lepiej niż dokładając do kolejnego  Daca. 

Ale wiesz że nie Tobie oceniać ani decydować ile i w jaki sposób należy spożytkować swoje zarobione pieniądze ...bo ten ktoś wydaje swoje a nie Twoje. Jeśli mnie stać i chcę sobie kupić klocek za znacznie większą kwotę niż owe jak napisałeś 4000 zł to dlaczego miałbym sobie takiego nie kupić ??? Zarobiłem i chcę taki mieć i taki kupuję...

15 minut temu, DiBatonio napisał:

No ja z pokolenia "Z" też nie jestem 🤭

To do jakiej cyfry z przodu się zbliżasz ??? 🤔😁

Napisano
9 minut temu, MacieQ napisał:

Ale wiesz że nie Tobie oceniać ani decydować ile i w jaki sposób należy spożytkować swoje zarobione pieniądze ...bo ten ktoś wydaje swoje a nie Twoje. Jeśli mnie stać i chcę sobie kupić klocek za znacznie większą kwotę niż owe jak napisałeś 4000 zł to dlaczego miałbym sobie takiego nie kupić ??? Zarobiłem i chcę taki mieć i taki kupuję...

Ale ja nikomu nie rozkazuję co ma robić ze swoimi  pieniędzmi, wyraziłem tylko swoją opinię, to chyba jest forum, i wolno mi.

Natomiast rozpocząłem wymianę zdań ponieważ przeczytałem Twoje zdanie, cytuję: "Każdy ma swoje "dobry" ale w większości przypadków niestety wiąże się to z zasobnością portfela" z którym to zdaniem , pozwól mi,  się nie zgodzę.

Napisano (edytowany)
21 minut temu, leoś napisał:

z którym to zdaniem , pozwól mi,  się nie zgodzę.

Masz jak najbardziej prawo bo w życiu ze swoim zdaniem jest jak dupą - każdy ma swoją 

Edytowano przez MacieQ
Napisano

To może jako małolat z 87 roku wyjdę przed szereg i trochę wygarnę z płuca 😜

Zanim miałem potrzebę napisać na forum przeczytałem mnóstwo postów ucząc się troszkę tego troszeczkę tamtego, ale najwięcej nauczyłem się rozwagi i ostrożności.

I to nie odnosi się do kontrargumentowania opinii innych użytkowników, bo bardziej wiedzy szukam niż oferuję. Bardziej chodzi o możliwość wyrażania jakiekolwiek własnego zdania na temat sprzętu bądź pytania o niego.

Wydaje mi się że część wiedzy nam umyka przez to że komuś się odechciewa wchodzić w zbyt gorącą debatę.

Przepychanie się uszami czy portfelem jest ok, ale polecam 2h cardio przed wejściem na forum. Jak ktoś ma blisko to zapraszam na trening na powiśle Wwa ;)

Post nie miał na celu nikogo urazić a jesli ktoś poczuł się urażony to przeproszę osobiście po wspomnianym treningu 🥸

Napisano
18 minut temu, MacieQ napisał:

Jedni pili płyn Lugola a inni wiśniówkę ...ja należałem do tych innych 😁

Szkoda, bo gdybyś  wtedy łyknął płyn lugola, dzisiaj byś gadał inaczej 😂😂😂

Ja czasem walne sobie z dwie kropelki lugola, co mi tam 😁

Napisano
5 minut temu, DiBatonio napisał:

Szkoda, bo gdybyś  wtedy łyknął płyn lugola, dzisiaj byś gadał inaczej 😂😂😂

Ja czasem walne sobie z dwie kropelki lugola, co mi tam 😁

Gadałem inaczej ....ale wtedy po wiśniówce 😂