Arek_Gd Napisano wczoraj o 09:28 Napisano wczoraj o 09:28 (edytowany) Taka poświąteczna rozkminka. Mam dość duże biurko 210 x 82 , na jego skrajanych rogach stoją odsunięte od ściany na 12 cm Edifiery r2750 na piankowych podstawkach reloopa , mocno zgięte w stronę odsłuchu, do tego tooping DX3 pro+ jako DAC, wpięty do PC lub po BT. I tak sobie to gra adekwatnie do budżetu, ale brakuje kontroli nad basem gdy jest głośniej - pomieszczenie małe 4,1 x 3,1 m gdzie biurko stoi w rogu na szerszej ścianie . Powiesiłem dwa ustroje 60x120x10 planuję dodać kolejne dwa za kolumny. Czemu ochota na zmianę - tymczasowo postawiłem obok nich RP-600M (nowy nabytek do KD, zmieniam z dipolami surround) i podpiąłem fosi BT20A pro. W trakcie słuchania różnych kawałków przełączałem się pomiędzy nimi - im dłużej to robiłem tym więcej wychwytywałem różnic. Chcę iść dalej... Od połączenia będę oczekiwał angażującego grania, nie męczącego, z muzykalną średnicą ale nie pozbawioną dynamiki i efektownej góry, może lekko złagodzonej. Dodatkowo na plus korekta tonów i filtr loudness do nocnych odsłuchów przy kompie. Więc mówimy o "near filed" powiedzmy od 90 cm do 1,5 metra bo czasem pracuję odsuwając się od biurka - wówczas odbiór sceny wiadomo , dużo lepszy. Nie chcę przeznaczać dużo kasy, to ma być taka zabawa z używanymi sprzętami które jeśli nie podejdą to łatwo sprzedam. Topping DX3 pro+ zostaje jako DAC. Budżet - około 1 tys. na wzmacniacz oraz około 1 tys. na kolumny, no chyba że powiecie że bezwględnie warto dopłacić te 5 stówek do lepszych. Przez chwilę mignęła mi znów myśl o zestawie aktywnych głośników, ale... s3000mk2 realnie pewnie nie wiele zmienią a z kolei coś lepszego to wydatek 4-5 tys. Tak więc wytypowałem trzy wzmaki: - yamaha A-S 700 - bo nie potrzebuję DACa, a ponoć lepiej brzmi od A- 501 a to te same pieniądze, tylko muszę się liczyć z większym ryzykiem usterek bo sprzęt może mieć 16 lat... Ciekawi mnie loundness i dość wysoki dumping factor który mam nadzieję zapanuje nad basem - NAD 356bee - czy mogę się spodziewać większej muzykalności? tutaj brak filtra laundess - Pioner A40 - bardzo chwalony w swoim przedziale cenowym, ale jednak to półka niżej z mniejszą mocą i niskim dumping factor, ale może do biurkowego plumkania nada się ? Kolumny: - widzę, że najlepsza cena/jakość to po prostu popularne kolumienki których dużo na rynku wtórnym , tak więc: - ELAC 2.0 debut B6.2 - w swojej kategorii często wybierane - Indiana Line tesi 261 - może bardziej muzykalne od ELACów ale z gorszą kontrolą basu? a może warto dopłacić do DIVA 3 ? Wolałbym to zostawić na później . Na razie mój wybór to A-S 700 plus Elaci B6.2 podzielcie się swoimi doświadczeniami, mam nadzieję że to często przerabiane sety "na początek", ale może nie koniecznie w "near field" . Edytowano wczoraj o 09:31 przez Arek_Gd Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Przesadziłem? Iść w stronę upgradu głośników aktywnych ? - te w odróżnieniu od zestawów dzielonych zawsze są "dobrze sparowane" , ale jednak cierpią na charakterystykę tanich wzmacniaczy klasy D. A może przy biurku lepiej pogodzić się z utratą "fun'u" na rzecz moniotorów studyjnych jak ADAM Audio z własnym DSP które faktycznie mogą skorygować niedoskonałości umiejscowienia głośników na dużym biurku blisko ściany ? Poczytałem trochę o NAD 365bee - to ponoć niezły wzmak, ale wielu pisze że ciepła klucha , z kolei Yamaha to ostrzejsze granie z charakterystką V-ki . Który lepszy do Elac Debut 2.0 ? Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 22 minuty temu, Arek_Gd napisał: ale jednak cierpią na charakterystykę tanich wzmacniaczy klasy D. Co to znaczy? Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu a nie jest tak że tanie wzmacniacze np. w Edifierach słabo kontrolują bas który o ile głośniki nie mają idealnych warunków akustycznych wokół siebie to daje się we znaki bardziej od zew. wzmaków? Odpisz, cytując
Recommended Posts