Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry,

to mój pierwszy post po zarejestrowaniu, choć czytam forum długo. Witam wszystkich uczestników forum.

Zaczynam budowę nowego domu i zaczynamy pracę z arch wnętrz, dlatego to dobry moment aby zaplanować audio/kable/meble/itd. Dlatego chiałbym poprosić o konsultację.

Salonik: od prawej duży TV, od ściany tv do środka kanapy ok 3,9-4m, szerokość 4m. Ale dalej jadalnia i kuchnia, wszystko otwarte, ok 45m2 w sumie.

Miałem kiedyś całkiem fajne stereo i wiem, że nic tego nie zastąpi. Wstępnie planowałem coś względnie dobrze grającego, ale do źródeł muzyki tych czasów, jakiś najlepiej kombajn (wzmacniacz-streaming/int radio). Budżet ok 20k PLN. Np. Arcam S35 + kolumny (zależnie od budżetu i moich preferencji), jeszcze na odsłuchy nie miałem czasu jeździć.

Ale ostatnio zaczął również chodzić mi po głowie temat kina domowego (koncert/film). Oczywiście ze względu na to, że dalej chciałbym posłuchaś fajnie grającego stereo, a powierzchnia otwarta będzie dość duża, mam świadomość, że ciężko będzie do 20k, ew. coś można później rozbudować. 

Przykład mojego myślenia: kolumny front coś lepszego, ampli np. Yamaha RX-A6A / A4A, sub, centr, tyły. Tu już coś się poogląda na tv i pewnie też muzyki jakoś posłucha, ale docelowo można później dołożyć jakąś końcówkę do tych frontów przez pre-out. 

Teraz problem (kino): od południa będzie ściana cała szkalna (okna fix+hst) bez kawałka ściany. Tył salonu otwarty. Więc kolumienki tył/bok to realny problem. Kolejna ściana to moja żona, jest mocno zbrojona, nie do przejścia, stojaków za kanapą postawić nie pozwoli :( ! Więc brak alternatyw poza sufitem podwieszanym. Widziałem głośniki do zabudowy z możliwością lekkiego sterowania kierunkiem (Klipsch, MA). 

Teraz pytanie. Czy to w ogóle ma sens z góry ? Czy z w/w rozwiązaniem ma to prawo satysfakcjonująco zagrać ? Czy do projektu/pomiarów w takim układzie lepiej skorzystać od razu z pomocy firmy/fachowca (nie mam pojęcia jakie mogą być koszty)? Może inny pomysł ? Sugestie co do sprzętu (założenie, raczej >50% muzyka) ? 

Czy poprostu kupić fajny zestaw stereo/streamer jak pierwotnie i odpuścić sobie w tej sytuacji KD, bo nie uzyskam sensownego efektu ?  

Słuchamy: pop, trochę rock, elektronika, muzyka filmowa, wieczorem chilloucik, chętnie wracam do DepecheM. Raczej bliżej mi do cieplejszego brzemienia, fajnym miękkim basem ale nie rozlazłym. Wolałbym również, aby sprzęt zagrał, względnie dynamicznie i równo przy min/umiarkowanej głośności. Vol max rzadko używam, dyskotek nie robimy.  

proj_audio_m.jpg.4637407d76917b6184a8431e255c518c.jpg

Najlepsze Życzenia dla Wszystkich w Nowym 2026r !

Napisano

Yamaha była dla przykładu przy rozwiązaniu z ampli z KD - myślałem, że jako źródło dźwięku może być ok, a docelowo do niej i tak jakaś sensowna końcówka na preout do muzy). Jakoś nie sądzę aby jakikolwiek amplituner KD zagrał fajnie w stereo w takim budżecie. Jasne jeśli ampli KD Arcam do takiej powierzchni i w takich $ byłby uchwytny, to super ! 

Jeśli zostanę tylko przy wersji tylko stereo/allinone bez KD - tu właśnie myślałem głównie o Arcam. 

Napisano (edytowany)

Końcówka mocy wiele do stereo nie wniesie bo i tak dostanie sygnał z pre amplitunera. 

Ostatnio są bardzo przyzwoite ceny na AVR21. W 20k z zestawem się nie zmieścisz ale można by zacząć od stereo i powoli dokładać kolejne klocki.

Edytowano przez PanKlor
Napisano

Miałem kiedyś system kina domowego. Mniej więcej tak z dwa lata się tym cieszyłem. Potem stwierdziłem, że to tylko zagraca pomieszczenie, a i tak wolałem iść do kina na wypasione filmy. Jak dla mnie to były stracone pieniądze. Myślałem, że fajnie posłucham też muzyki na kinie domowym. Było niestety nędznie.. 

Napisano

Rozumiem, już wiem więcej.

Myślałem, że robotę (prąd) zrobi dobra końcówka na frontach a sygnał źródłowy będzie miał mniejsze znaczenie.  

W dodatkowo zasadzie Jarek chyba odpowiedziałeś na główne pytanie czy kierunek KD jeszcze przy w/w warunkach ma sens ...? 

Dzięki Panowie.

A zostając przy pierwotnym wyborze - stereo, najlepiej coś allinone. Arcam S35 ? Tańsza alternatywa stereamer/wzmacniacz ?

Czy ne za wysoko celuję przy budżecie 20-22k ? Tzn. czy nie za mało na kolumny ? Bo jakie kolumny byłyby ok przy wspomnianych preferencjach i powierzchni? Ale tu chyba jakieś odwiedziny w salonie pewnie byłyby wskazane.

Napisano

Jak ktoś ma wysokie oczekiwania od stereo, to ampli Yamaha i w zasadzie Japończyki są przeciętnym wyborem, stąd często są rozczarowania pochodzące od wymagających słuchaczy. Arcam to poziom grania dobrej jakości klocków stereo z dołożonymi funkcjami kina domowego.

Napisano

@Danny_59 Mam zarówno KD, jak i stereo. Na co dzień używam stereo (wzmacniacz Cyrus HD), a jak chcę obejrzeć film czy serial, to włączam amplituner KD (Yamaha TX-A2A oraz Cyrusa, który napędza fronty, a Yamaha pozostałe głośniki). Może taki sposób byłby dla Ciebie najlepszy? Wzmak stereo z wejściem main in/HT by-pass (różni producenci mają różne nazwy) plus amp KD z pre-out (a jest ich trochę). Wtedy możesz mieć i dobre stereo i fajne kino domowe. 

Napisano (edytowany)
54 minuty temu, Jaerk P napisał:

a i tak wolałem iść do kina na wypasione filmy.

To wszystko kwestia tego jaki system kina ma sie w domu. Jak to było jakieś podstawowe/średniopółkowe 5.1 to też wolałbym iść do kina. Przy bardziej rozbudowanych systemach w domu (a jak ktoś ma dedykowane pomieszczenie to już w ogóle cud miód i orzeszki) wolę jednak oglądać w domu. Kanapa wygodniejsza, jedyna osoba która szeleści torebką czipsów to ja, dźwięk skalibrowany dla miejsca w którym ja siedzę, no i jak chcę mi się zrobić przerwę to robię przerwę 😉

Moim zdaniem w pomieszczeniu autora wątku spokojnie da się zrobić fajne 5.x.4. Trzeba tylko porozmawiać z żoną. Prawy surround musiałby stanąć na jakimś standzie (taniej) albo opuszczać się z sufitu (drożej i wtedy pewnie warto rozważyć 7.x w myśl zasady, jak szaleć to szaleć). Drugim tematem do omówienia byłaby lokalizacja subwooferów - jeden koło półki RTV w rogu, drugi (wskazane mocno) gdzieś na długiej ścianie, najlepiej po przeciwnej stronie od pierwszego).  Tylko przy wysokich oczekiwaniach co do stereo to w 20k się nie zamkniemy ale można robić to etapami. Tym bardziej, że budynek dopiero powstaje z tego co zrozumiałem.  Ewentualnie w ramach projektowania znaleźć pomieszczenie 14-18 metrów dedykowane na kino/stereo. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
12 minut temu, PanKlor napisał:

Ewentualnie w ramach projektowania znaleźć pomieszczenie 14-18 metrów dedykowane na kino/stereo. 

Moim zdaniem to jedyny sensowny pomysł. Wkładanie w "obecnych czasach" do użytkowanego np. Salonu rozbudowane kino to trochę "przerost formy". 

Napisano

PanKlor, Chyba Miro, dzięki. 

Standy nie przejdą, już mi się nie chce prowadzić negocjacji. Fajną mam żonę ale upartą. Opuszczane z sufitu :) chyba nawet nie będę pytał 🤣.

Myśląc nad tym wszystkim, już sam mam wrażenie, że to trochę przerost formy nad treścią. Tym bardziej, że to pokój problematyczny/specyficzny poza tym że salon użytkowy, nie kinowy i zakładam, że trochę kasy pójdzie i nawet jeśli dołożę, efekt nigdy nie będzie powalał. Założenie było takie, że jeśli nie da się tego sensownie zrobić z sufitu to odpuszczam. Dom ma 130m2 użytkowej, zaplanowany dosłownie każdy cm, bez szans na dodatkowy pokój.

A z tymi pieniążkami muzyka powinna zagrać ok. Budżetu nie chciałbym dużo zwiększać, wiecie jak to jest przy budowie, tu plus 10k, tam plus 5k i robi się ciasno.

Mam obecne Bose Soundbar Ultra z subem 700 do TV. Do tego aby poprawić dźwięk TV, dialogi, puknąć trochę basem, jest ok, choć kino to nie jest i nie nigdy będzie, ale da się to estetyczne schować, może to założę. A budżet jednak przeznaczyć na priorytetowy cel, stereo-muzyka, choć zakładam, że jak podłącze też TV to film czy koncert też posłucham efektowniej niż z samego TV czy nawet może tego Bose'a.