Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum, w związku z tym mam do kolegów kilka pytań. Otóż z racji wieku (62 l.) mam bardzo małe doświadczenie w sprawie doboru kolumn do mojego Radmora 5102T. Radmor aktualnie przechodzi "rekonwalescencję" u pana Pawła w Łukowie (znawcom tematu nie trzeba przedstawiać), a ja szukam pomocy w doborze kolumn. Chciałbym zbudować taki zestaw stereo z gramofonem (najlepiej z napędem automatycznym). Budżet jaki przeznaczyłem na ten cel to max. 10k. A może zbudować go na innym wzmacniaczu? Może jakieś propozycje. Głownie zależy mi na tym aby to był sprzęt z lat 80-90 hifi. Z góry dziękuję za wyrozumiałość. Jeżeli będą jakieś pytania chętnie na nie odpowiem.

Pozdrawiam 

lesnik

Napisano

Witaj Kolego, hmm, tak zastanawiam się co napisać bo…. zainwestowałeś w Radmora a ja nie jestem jego fanem. Jeśli ma być sentymentalnie to ZG 60C z Tonsilu. U mnie Radmor przegrał z Marantzem bodajże 2225. Myślę, że sam musisz zdecydować jaki kierunek obrać. Ponadto jeśli sprawdzą się założenia o przejściu na nadawanie tylko cyfrowe to temat amplitunerów również należy rozważyć. 
Pozdrawiam

Napisano

Radmor ma 2x25 W na przód, więc kolumny Tonsil z bierną czyli  ZG 40C powiny zagrać idealnie.

To tak aby zachować styl lat 90.

Niemniej kiedy słuchałem tego zestawu ciupinkę głośniej, to szkło z półki w barku wyjeżdżało na podłogę...

Napisano
1 minutę temu, gienas napisał:

Tonsil z bierną czyli  ZG 40C

Tak był on onegdaj konfigurowany, miałem 60 i 40, zostawiłem z 60 acz przyznam, że nie pamiętam co było przyczyną takiego wyboru 🫣

Napisano

Myślę, że bardziej chodziło o pewną unikatowość kobaltowych głośników i nawet jakby ucho słyszało inaczej to musiały lepiej grać.
PS sprawdziłem właśnie cenę i wycofuję się ze swojej pierwotnej propozycji, bo za tyle pieniędzy to byłby mezalians z 5102🫣

Napisano (edytowany)

Co kolega miał na myśli pisząc o mezaliansie z 5102?

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano

3k za kolumny do Radmora to wg mnie przesada tym bardziej, że one nie grają na tyle ile obecnie kosztują. Mezalians cenowy. 
To co teraz napiszę niewiele wnosi do tematu ale ja w 2010 roku kupiłem taki zestaw za 150 zł. Oczywiście Radmor i głośniki potrzebowały reanimacji. 

Napisano

Nadmienię, że Radmora mam od nowości od roku 1981 i postanowiłem go "pobudzić do życia". Mam do niego (również od nowości) ZG- 30/C 114, które wymagają także dokładnego przeglądu. Radmor ostatnie lata stał nieużywany, dlatego postanowiłem go odrestaurować ( w dużej mierze przez sentyment). Ale chciałbym zbudować zestaw do słuchania muzyki stereo, więc ponawiam moje pytanie: czy opierać się na amplitunerze Radmor czy może na innym wzmacniaczu. Może macie jakieś propozycje, koniecznie z porządnym gramofonem (najlepiej automatycznym z bezpośrednim napędem)? 

Napisano

Mam takie pytanie (może i głupie) ale przeglądałem internet i znalazłem takie kolumny ZG 60c 115 ale o impedancji 8 Ohm. Czy to nie przeszkadza jeśli radmor ma 4 Ohm wyjście na głośniki?

Napisano (edytowany)

Trzymając się "starej szkoły" :)  jako gramofon polecam Daniel G1100fs, tylko napęd ma paskowy ale za to pełny automat.

@lesnik Pierwsze Radmory mialy indywidualną kartę pomiarów. 

Czyżby i Twój?

Edytowano przez gienas
literówka
Napisano (edytowany)

Nie mam pojęcia, to było 45 lat temu. Może i była taka karta, ale ja mieszkam teraz nie w domu rodzinnym lecz 12 km dalej, od 37 lat.  Zresztą mój Radmor nie był z pierwszej serii (5100, 5102, 5102T, 5102TE). Mój to 5102T.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano
19 godzin temu, lesnik napisał:

Nie mam pojęcia, to było 45 lat temu. Może i była taka karta, ale ja mieszkam teraz nie w domu rodzinnym lecz 12 km dalej, od 37 lat.  Zresztą mój Radmor nie był z pierwszej serii (5100, 5102, 5102T, 5102TE). Mój to 5102T.

Każdy Radmor 5100/5102 miał "indywidualną kartę pomiarów, nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością, wypisywane były "na pałę".

Tak w ogóle, to daruj sobie budowę "systemu audio" w oparciu o Radmora.

To amplituner absolutnie nic nie warty, podobnie jak polecane tu, nie wiem dlaczego, tak naprawdę też dziś nic nie warte ZG 60c 115, ZG 40C czy ZG 60 C201.

Napisano
59 minut temu, Smurf2025 napisał:

To amplituner absolutnie nic nie warty, podobnie jak polecane tu ……

Rozumiem, że nic nie warte bo ty tak twierdzisz. Wszystko zależy od tego czego ktoś potrzebuje i skoro Kolega zapytał to proponujemy opcje. 
Twoja propozycja poza negacją to? Zaproponuj coś wartościowego. 

Napisano
9 minut temu, Chilli napisał:

Rozumiem, że nic nie warte bo ty tak twierdzisz. Wszystko zależy od tego czego ktoś potrzebuje i skoro Kolega zapytał to proponujemy opcje. 
Twoja propozycja poza negacją to? Zaproponuj coś wartościowego. 

Wszystkie amplitunery  Yamahy, Marantza, Denona itd.

Napisano

Koledzy, nie ma się o co kłócić. Mam Radmora więc reanimowałem go i spytałem czy mogę na nim zbudować zestaw stereo, ponieważ, jak pisałem w pierwszym poście, nie za bardzo się orientuję w tym temacie. Dlatego serdecznie dziękuję za wszystkie wpisy za i przeciw i czekam na następne, może bardziej konkretne ( nazwa marki, symbol itp) z krótkim uzasadnieniem dlaczego ta marka a nie inna. 

Napisano

Yamaha AS-701 + Wiim Ultra lub Yamaha R-N800A, kolumny Pylon Opal 30 lub Sapphire 31, albo tańsze, ale nie gorsze od nich Tonsil Maestro III lub Classic, gramofon automatyczny Dual CS429 lub "półautomat" Thorens TD 402DD.

Zestaw przyzwoity, "uniwersalny", w rozsądnej cenie.

Gra wszystko bardzo poprawnie, użytkownik może ustawić sobie dźwięk według własnych preferencji, nie musi się przejmować, że jeden klocek nie pasuje do drugiego.

Napisano

@lesnik

Tego się trzymaj ;) sprzętu z epoki nijak nie zrozumie dzisiejszzy użyszkodnik.

Radmor + Tonsil + Daniel = to sprzęt którego niejeden pozazdrości, bo to sprzęt z epoki kiedy miał grać :D  a nie wyglądać.

Jedyny problem to gniazda przyłączeniowe -> DIN - Jack

A czy Matantz czy Radmor - w tamtych czasach  cena zabijała...

@Smurf2025 czy wiesz że taki np szpulowiec Aria kosztował w sklepie zł,  a na wolnym rynku ( Pałacyk Wrocek ) 45,000 ~ 50,000  ?Rdamor w sklepoie14,500 a na wolnym rynku nawet nie pamięytam...

Napisano
1 godzinę temu, gienas napisał:

@Smurf2025 czy wiesz że taki np szpulowiec Aria kosztował w sklepie zł,  a na wolnym rynku ( Pałacyk Wrocek ) 45,000 ~ 50,000  ?Rdamor w sklepoie14,500 a na wolnym rynku nawet nie pamięytam...

Miałem Arię, kupioną w sklepie za 11300 albo 11600 zł razem z Radmorem 5102 za 14500 zł i Danielem za 6600 zł, miałem też Damę Pik, miałem zestaw Diory TSH 201, MSH201, WSH303 i w zasadzie chyba wszystkie kolejne wcielenia "wież" Hifi Diory.

Radmora, Daniela, kolumny Altus 75, wieżę  Diora SSL-032 (WS432, MDS432, AS632) mam do dziś - w garażu. 

Nawet taniutka Yamaha R-S202D przy Radmorze to "supersprzęt".