Skocz do zawartości

Zestaw 2.1 - ONKYO TX-NR686 7.2, Audiosympton i8, sub Heco Ambient Sub 88

Recommended Posts

Napisano

Witam ponownie, mam nadzieję, że dobrze wybrałem i z tym kombem dobrze napisałem do odpowiedniego działu.

Panowie chciałbym poprawić swój dotychczasowy dziwaczny zestaw 2.1 który posiadam:

1. Amplituner ONKYO TX-NR686 7.2 (wiem, że średni do 2.1 ale podoba mi się to, że do niego podłączyłem sobie xiaomi mi box + tv i projektor po hdmi).

2. Kolumny Audiosympton i8.

3. Subwoofer Heco Ambient Sub 88F.

Z tym zestawem nie ma tragedi ale nie zawsze daje rady. Muszę go stopować do max volume 82 bo powyżej zaczyna "charczeć" (może to wina ustawień no ale miejcie pod uwagę, że się nie znam i rzeźbie nie umiejętnie w tym co mam;-)).

Lubię jak jest czysto, głośno i z dobrym basem (stąd też domówiłem subwoofer do tego zestawu) ale wydaje mi się, że ze względu na to że amplituner jest do kina domowego stąd nie jest w stanie wygenerować odpowiedniej mocy na ten zestaw.

Czy jesteśmy coś w stanie zaradzić temu aby to dobrze grało i abym mógł zachować te podłączenia multimedialne (mi box, tv, projektor)? 

Napisano
27 minut temu, Q21 napisał:

Hej :) Są takie sprzęty jak Onkyo TX-8470, który zagra sporo lepiej niż ampli, które maz obecnie. Do tego wszystko do niego podepniesz na spokojnie :) 

To ma sens. Tylko moje pytanie jeszcze brzmi czy nie lepiej jest dodatkowy osobny wzmacniacz pod który podpiąłbym same fronty a stary amplituner zostałby jako centrala multi + podłączenie subwoofera ? Czy to ma jakiś sens i jest łatwe w wykonaniu ? Nie znam się dlatego to nie może być zbyt skomplikowane dla takiego świeżaka jak ja 😉. Niewątpliwe jest to, że Twoja propozycja na pewno jest sporo łatwiejsza ale czy wystarczająca ?

Napisano
22 minuty temu, jamjest napisał:

Tylko moje pytanie jeszcze brzmi czy nie lepiej jest dodatkowy osobny wzmacniacz pod który podpiąłbym same fronty a stary amplituner zostałby jako centrala multi + podłączenie subwoofera ?

Masz niski model amplitunera. One zazwyczaj nie umożliwiają takich połączeń. Dodatkowo sama moc nie gwarantuje dobrego grania, liczy się jeszcze sygnałktóry do takiej końcówki mocy dostarczysz. 

23 minuty temu, jamjest napisał:

Niewątpliwe jest to, że Twoja propozycja na pewno jest sporo łatwiejsza ale czy wystarczająca ?

Nikt Ci nie powie czy będzie wystarczająca. Sam musisz to ocenić na odsłuchu albo po prostu zaryzykować.