Skocz do zawartości

Zestaw 2.1 - ONKYO TX-NR686 7.2, Audiosympton i8, sub Heco Ambient Sub 88

Recommended Posts

Napisano

Witam ponownie, mam nadzieję, że dobrze wybrałem i z tym kombem dobrze napisałem do odpowiedniego działu.

Panowie chciałbym poprawić swój dotychczasowy dziwaczny zestaw 2.1 który posiadam:

1. Amplituner ONKYO TX-NR686 7.2 (wiem, że średni do 2.1 ale podoba mi się to, że do niego podłączyłem sobie xiaomi mi box + tv i projektor po hdmi).

2. Kolumny Audiosympton i8.

3. Subwoofer Heco Ambient Sub 88F.

Z tym zestawem nie ma tragedi ale nie zawsze daje rady. Muszę go stopować do max volume 82 bo powyżej zaczyna "charczeć" (może to wina ustawień no ale miejcie pod uwagę, że się nie znam i rzeźbie nie umiejętnie w tym co mam;-)).

Lubię jak jest czysto, głośno i z dobrym basem (stąd też domówiłem subwoofer do tego zestawu) ale wydaje mi się, że ze względu na to że amplituner jest do kina domowego stąd nie jest w stanie wygenerować odpowiedniej mocy na ten zestaw.

Czy jesteśmy coś w stanie zaradzić temu aby to dobrze grało i abym mógł zachować te podłączenia multimedialne (mi box, tv, projektor)? 

Napisano
27 minut temu, Q21 napisał:

Hej :) Są takie sprzęty jak Onkyo TX-8470, który zagra sporo lepiej niż ampli, które maz obecnie. Do tego wszystko do niego podepniesz na spokojnie :) 

To ma sens. Tylko moje pytanie jeszcze brzmi czy nie lepiej jest dodatkowy osobny wzmacniacz pod który podpiąłbym same fronty a stary amplituner zostałby jako centrala multi + podłączenie subwoofera ? Czy to ma jakiś sens i jest łatwe w wykonaniu ? Nie znam się dlatego to nie może być zbyt skomplikowane dla takiego świeżaka jak ja 😉. Niewątpliwe jest to, że Twoja propozycja na pewno jest sporo łatwiejsza ale czy wystarczająca ?

Napisano
22 minuty temu, jamjest napisał:

Tylko moje pytanie jeszcze brzmi czy nie lepiej jest dodatkowy osobny wzmacniacz pod który podpiąłbym same fronty a stary amplituner zostałby jako centrala multi + podłączenie subwoofera ?

Masz niski model amplitunera. One zazwyczaj nie umożliwiają takich połączeń. Dodatkowo sama moc nie gwarantuje dobrego grania, liczy się jeszcze sygnałktóry do takiej końcówki mocy dostarczysz. 

23 minuty temu, jamjest napisał:

Niewątpliwe jest to, że Twoja propozycja na pewno jest sporo łatwiejsza ale czy wystarczająca ?

Nikt Ci nie powie czy będzie wystarczająca. Sam musisz to ocenić na odsłuchu albo po prostu zaryzykować. 

Napisano (edytowany)
20 godzin temu, jamjest napisał:

Panowie chciałbym poprawić swój dotychczasowy dziwaczny zestaw 2.1 który posiadam:

1. Amplituner ONKYO TX-NR686 7.2 (wiem, że średni do 2.1 ale podoba mi się to, że do niego podłączyłem sobie xiaomi mi box + tv i projektor po hdmi).

2. Kolumny Audiosympton i8.

3. Subwoofer Heco Ambient Sub 88F.

Zestaw rzeczywiście dziwaczny, nie rozumiem po co kupowałeś amplituner kina do stereo (2.1)? Argument o jego możliwościach multimedialnych jest co najmniej dziwny. W czasach TX-NR686 były również dostępne amplitunery stereo z wejściami HDMI, jedyny problem byłby chyba z projektorem bo musiałyby być dwa wyjścia HDMI.

5 godzin temu, Q21 napisał:

Hej :) Są takie sprzęty jak Onkyo TX-8470, który zagra sporo lepiej niż ampli, które maz obecnie. Do tego wszystko do niego podepniesz na spokojnie :) 

nie podepnie równocześnie TV i projektora 🙂

20 godzin temu, jamjest napisał:

Z tym zestawem nie ma tragedi ale nie zawsze daje rady. Muszę go stopować do max volume 82 bo powyżej zaczyna "charczeć" (może to wina ustawień no ale miejcie pod uwagę, że się nie znam i rzeźbie nie umiejętnie w tym co mam;-)).

Lubię jak jest czysto, głośno i z dobrym basem (stąd też domówiłem subwoofer do tego zestawu) ale wydaje mi się, że ze względu na to że amplituner jest do kina domowego stąd nie jest w stanie wygenerować odpowiedniej mocy na ten zestaw.

Jakiej wielkości masz pomieszczenie jeżeli "nie daje rady" przy poziomie 82dB na skali (to nie są rzeczywiste decybele, tylko poglądowe) przy tej wartości w trybie skali absolutnej amplituner osiąga poziom referencyjny - przy skali relatywnej wyświetlałby 0dB, jazda powyżej tego co prawda jest możliwa o "skalowe" jeszcze 18dB ale będzie to okraszone coraz większymi i słyszalnymi zniekształceniami skoro zaczyna przy tej wartości charczeć to może masz coś przesterowane - ustawienia poziomów głośników (np. maksymalne +12dB), niskich/wysokich tonów. Czy w trybie Direct też charczy? Czy masz fronty odcięte np. na 80Hz skoro masz subwoofer, czy może jako full range i włączoną funkcję "Double bass"? Jest sporo opcji którymi możesz "wywołać" charczenie przy tym poziomie mocy. Masz skuteczne (przynajmniej papierowo) głośniki, powinny osiągać wysoki SPL nawet bez potrzeby kręcenia do poziomu referencyjnego, jak miałem Klipsch-e (bardzo skuteczne) to kalibracja ustawiała mi je na poziomie -6dB, obecne fronty mam na -0,5dB, pytanie czy robiłeś kalibrację tego amplitunera i jaki poziom masz ustawiony na frontach, ewentualnie jeszcze podciągnięty w górę poziom wejścia na źródłach - można nieźle "nawywijać" nieświadomie kręcąc tymi ustawieniami.

Do TX-NR686 nie podłączysz końcówki mocy bo nie ma wyjść PRE OUT dla frontów.

4 godziny temu, PanKlor napisał:

Masz niski model amplitunera. One zazwyczaj nie umożliwiają takich połączeń. Dodatkowo sama moc nie gwarantuje dobrego grania, liczy się jeszcze sygnałktóry do takiej końcówki mocy dostarczysz. 

nie znowu taki niski, to był najwyższy model serii NR kilka lat temu, czyli tuż przed RZ, ale fakt w tamtym czasie w tym amplitunerze nie było PRE, dopiero nowszy 696 otrzymał PRE dla frontów a jego następcą jest obecny NR7100 z DL na pokładzie 😉

Proponuję zrobić reset amplitunera i skonfigurować wszystko tak jak powinno być, moim zdaniem błędy w ustawieniach.

Edytowano przez tomek72
Napisano
26 minut temu, tomek72 napisał:

Zestaw rzeczywiście dziwaczny, nie rozumiem po co kupowałeś amplituner kina do stereo (2.1)?

Amplituner był zakupiony wcześniej w dobrej cenie. Wcześniej myślałem, że będę chciał zestaw kina domowego ale przestawiłem się na stereo chcą uzyskać głośny czysty dźwięk i spory bass. 

28 minut temu, tomek72 napisał:

nie podepnie równocześnie TV i projektora 🙂

Ale widzę, że są tam wyjścia hdmi. Oczywiście nie chce mieć jednocześnie wyświetlanego obrazu na tv i projektorze (tylko zamiennie bez przepinana kabli).

30 minut temu, tomek72 napisał:

Jakiej wielkości masz pomieszczenie jeżeli "nie daje rady" przy poziomie 82dB na skali (to nie są rzeczywiste decybele, tylko poglądowe) przy tej wartości w trybie skali absolutnej amplituner osiąga poziom referencyjny - przy skali relatywnej wyświetlałby 0dB, jazda powyżej tego co prawda jest możliwa o "skalowe" jeszcze 18dB ale będzie to okraszone coraz większymi i słyszalnymi zniekształceniami skoro zaczyna przy tej wartości charczeć to może masz coś przesterowane - ustawienia poziomów głośników (np. maksymalne +12dB), niskich/wysokich tonów. Czy w trybie Direct też charczy? Czy masz fronty odcięte np. na 80Hz skoro masz subwoofer, czy może jako full range i włączoną funkcję "Double bass"? Jest sporo opcji którymi możesz "wywołać" charczenie przy tym poziomie mocy. Masz skuteczne (przynajmniej papierowo) głośniki, powinny osiągać wysoki SPL nawet bez potrzeby kręcenia do poziomu referencyjnego, jak miałem Klipsch-e (bardzo skuteczne) to kalibracja ustawiała mi je na poziomie -6dB, obecne fronty mam na -0,5dB, pytanie czy robiłeś kalibrację tego amplitunera i jaki poziom masz ustawiony na frontach, ewentualnie jeszcze podciągnięty w górę poziom wejścia na źródłach - można nieźle "nawywijać" nieświadomie kręcąc tymi ustawieniami.

Ciężko mi powiedzieć czy coś namieszałem. Ustawiłem fronty nie na full band bo zauważyłem, że wtedy volume bez charczenia jestem w stanie pójść do ok 94 (a tak do 82) i chyba (bo się niestety nie znam) amplituner nie jest w stanie dać tyle mocy na kanał, stąd teraz to zmieniłem. Przy czym mam wrażenie, że dźwięk jest bardziej płytszy niż przy full bandach.

Poniżej przesyłam foto z ustawień amplitunera.

1 godzinę temu, tomek72 napisał:

Jakiej wielkości masz pomieszczenie jeżeli "nie daje rady

Otwarta przestrzeń w kształcie litery L. Ok. 33m2 i drugie tyle druga część litery L.

20260113_173907.jpg

20260113_173924.jpg

20260113_173952.jpg

20260113_173956.jpg

20260113_174006.jpg

20260113_174018.jpg

20260113_174036.jpg

20260113_174044.jpg

20260113_174051.jpg

20260113_174058.jpg

20260113_174109.jpg

Napisano
22 minuty temu, jamjest napisał:

Ale widzę, że są tam wyjścia hdmi. Oczywiście nie chce mieć jednocześnie wyświetlanego obrazu na tv i projektorze (tylko zamiennie bez przepinana kabli).

Są wejścia i wyjście z ARC, nie ma wyjść Main z ARC pod którym standardowo podłączony jest TV i Sub pod którym najczęściej podłączony jest projektor. Nie chodziło mi o równoległe wyświetlanie na TV i projektorem, ale o przełączanie między tymi wyjściami HDMI bez zmieniania kabli, tak masz w NR686.

Ustawienia wyglądają na OK, faktycznie duża przestrzeń do nagłośnienia, ale jeżeli głośniki „charczą” to trochę dziwne. Miałem 686 kilka lat temu z TAGA 606 (typowe budżetówki) i nie charczało nic przy takim poziomie głośności, również w stereo czy trybie direct. A może nie tyle głośniki charczą co pomieszczenie powoduje nieznośny hałas i echo.

Napisano
53 minuty temu, tomek72 napisał:

Są wejścia i wyjście z ARC, nie ma wyjść Main z ARC pod którym standardowo podłączony jest TV i Sub pod którym najczęściej podłączony jest projektor. Nie chodziło mi o równoległe wyświetlanie na TV i projektorem, ale o przełączanie między tymi wyjściami HDMI bez zmieniania kabli, tak masz w NR686.

Czyli ten proponowany przez q21 nie spelni moich oczekiwan odnosnie tego przylaczenia tv i projektora ? 

W ogole jest sens takiej wymiany?