Sipo Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 16 minut temu, Kraft napisał: Serio nie słyszałeś choćby o normie DIN 45500? Cos tam słyszałem, musiałbym odświeżyć pamieć, doczytać. Ale tu mówimy o globalnym standardzie referencyjnym dla domowych urządzeń audio, a takiego nie ma. Jasne istnieje High Fidelity, a i to jest traktowane umownie, każdy dzisiaj pisze na swoim uradzeniu Hi-Fi. I w sumie, nic to nie znaczy. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Są standardy. Wystarczy się zainteresować. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jarek, ale z tego co wiem to ta norma już nie obowiązuje 🙂. W 1996 zastąpiła ją inna. Chyba mniej restrykcyjna. 1 Odpisz, cytując
Sipo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A jaki % firm audio się do tych standardów odnosi? Mamy tez Protokół z Kioto i Dyrektywy WHO. Co z tego ze istnieją, jak większość świata się do nich nie stosuje. To puste gadanie. Wracając do tematu, kupuj chlopie to co dla Ciebie brzmi dobrze, taki sprzęt którego brzmienie sprawi Ci przyjemność i nie sugeruj się przesadnie opiniami i standardami. To ślepa uliczka. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 59 minut temu, BlaBla napisał: No nie. Wg mnie muszą mieć same w sobie odpowiednią jakość ( poprawność wykonania a nie ładność) i pozostawać we wzajemnej synergii. O tym.pisalem i takie moje zdanie. …i pozostawać we wzajemnej synergii z pomieszczeniem. „Gdy pomieszczenie przestaje pomagać, zaczynasz słyszeć pełną prawdę o kolumnie – i wtedy elektronika przestaje być „przezroczysta”, bo wchodzi w grę psychoakustyka i nieliniowości małosygnałowe” "Neutralne pomieszczenie i liniowy tor gwarantują wierność zapisu, ale nie gwarantują naturalności odsłuchu, ponieważ naturalność została już utracona na etapie rejestracji i masteringu." "Naturalność nie jest celem systemu odsłuchowego – jest własnością nagrania, której system może tylko nie zepsuć." Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Tak, zgadzam się. Akustyka+kolumny+nośnik muzyki (nie źródło) = 90% efektu. Dlatego gdy ktoś mówi, ze zmianą kabla albo daca czy transportu zmienił charakter systemu w znaczący sposób, to dla mnie jest to fatalny system. Bardzo niestabilny. Oczywiście co innego wrażenia z pogranicza świata duchów i bajek. Sam im ulegam...😁 11 minut temu, cymes napisał: "Naturalność nie jest celem systemu odsłuchowego – jest własnością nagrania, której system może tylko nie zepsuć." To zdanie jest dla mnie wewnętrznie niespójne. Naturalność systemu oddająca naturalność nagrania jest jedynym celem tego systemu. I z taką tezą się zgadzam. I chyba filozofujemy nie na temat od dłuższego czasu.... Może należy założyć temat audio-filozofia...😁 Edytowano 2 godziny temu przez BlaBla 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 31 minut temu, BlaBla napisał: nośnik muzyki Niestety o tym na forum mało kto mówi. Być może dlatego, że duża cześć osób słucha ze streamingu (w tym i ja) a może dlatego, że większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego jak bardzo "skopane" są "nowoczesne" wydania. Sam, gdybym był typem zbieracza i dysponował grubszym portfelem, szukałabym perełek na CD a może i winylu. Co do akustyki i kolumn to "oczywista oczywistość". Nie rozumiem natomiast co ma na myśli @Q21, że dany wzmacniacz nie wyciśnie z danych kolumn całego ich potencjału. Jeśli już mamy się kierować doborem wzmacniacza do kolumn to chyba raczej powinien on być dyktowany tym, czy zagra takie połączenie na miarę naszych oczekiwań a nie czy wyciśnie (wzmacniacz) z kolumn ostatnie soki (czymkolwiek te ostatnie soki są). Edytowano 2 godziny temu przez KrólKiczu 3 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 35 minut temu, KrólKiczu napisał: Jarek, ale z tego co wiem to ta norma już nie obowiązuje 🙂 Są i inne. Podałem akurat tę, bo chyba każdy o niej słyszał. Pisanie, że w audio nie ma standardów jest bzdurą. Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Nie słyszałem o żadnej normie, w ogóle mnie to nie interesuje, kupuję sprzęt dla brzmienia i tutaj każdy może mieć swoje. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, cymes napisał: kupuję sprzęt dla brzmienia i tutaj każdy może mieć swoje. No a ta audiofilska neutralność i naturalność już się nie liczy? Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Nie. Naturalność można odbierać inaczej a neutralność nie jest dla mnie lepsza, szczypta cukru nie zaszkodzi. Za to nie wiem co to audiofilska jedwabność, kremowość i wyrafinowanie. Edytowano 1 godzinę temu przez cymes Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 18 minut temu, cymes napisał: wyrafinowanie. A to ja akurat wiem 🙂. I gdybym miał na zbyciu 15k polskich złotych, wiedziałbym co kupić, żeby mieć taki dźwięk u siebie 🙂. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: gdybym miał na zbyciu 15k polskich złotych Na cały system ? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 8 minut temu, cymes napisał: Na cały system ? Nie, na same kolumny 😁. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Nie, na same kolumny 😁. Zdradzisz...? 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Nie, na same kolumny 😁. Uchyl rąbka tajemnicy 😃 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, BlaBla napisał: Zdradzisz...? Pewnie. W innym wątku nawet już o nich napisałem. ATC SCM 40. I wiem, że na pierwszy rzut oka wyglądają na potężne kolumny podłogowe, jednak ze względu na zamkniętą budę, nie zabijają basem nawet w niewielkim pomieszczeniu. Jeżeli ktoś lubi tak zwaną namacalną średnicę, gdzie słychać każde "mlaśnięcie" Knopflera, to może być endgame. Co ciekawe, słuchałem ich z niedrogim i dość słabowitym mocowo wzmacniaczem. Ale poza potrzebą kręcenia gałką głośności w prawo, żadnych braków nie uświadczyłem. I nie będę tutaj pisał, że jest to jakiś absolut, ale jako były posiadacz monitorów tej marki i jej oddany fan, jestem naprawdę pod dużym wrażeniem tych kolumn. PS. Słuchane było z dobrze wydanych płyt CD 😉. 5 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu Zgodzę się z kolegą @cymes, kupując set do słuchania muzy jakakolwiek norma byłaby ostatnią rzeczą ,o której bym pomyślał. Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 minuty temu Napisano 2 minuty temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: ATC SCM 40 Są do bólu przezroczyste że trzeba robić mocną selekcję co odtwarzamy ? Odpisz, cytując
Recommended Posts