KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 12 minut temu, Kraft napisał: A on nie ma przypadkiem swojego firmowego programu, a nie Diraca? Tak jest, już Michał sprostował 🙂. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Dnia 16.01.2026 o 15:30, KrólKiczu napisał: Jeśli zaś chodzi o sam materiał. Uważam, że różnice pomiędzy wydaniami tych samych płyt, ale różniących się DRem, usłyszy każdy "szanujący się audiofil"😉. Nawet na tych tańszych systemach. Nic bardziej mylnego już jakiś czas temu pisaliśmy tu w zakładce o muzyce, że są płyty ze słabym DR, a słucha się ich świetnie. Trudno w to uwierzyć, ale tak jest. Dnia 16.01.2026 o 15:53, tomek4446 napisał: Ale jaja , co chłopaki robią mija się w dużej mierze z oczekiwaniami audiofili. Główne założenie jest jedno , ma wszędzie brzmieć dobrze i tyle. A co to za realizatorzy, ze znanych studiów nagraniowych, czy butikowych raczej? Chcieć sobie mogą, ale nie wszędzie te nagrania zagrają tak samo dobrze, co jest oczywiste z wielu powodów. Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, DiBatonio napisał: Nic bardziej mylnego już jakiś czas temu pisaliśmy tu w zakładce o muzyce, że są płyty ze słabym DR, a słucha się ich świetnie. Jacek, ale ja nie napisałem, że te z wyższym DR muszą podobać się bardziej 😁. Po prostu brzmią inaczej. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wiem. Napisałeś co innego. Dnia 16.01.2026 o 15:30, KrólKiczu napisał: Uważam, że różnice pomiędzy wydaniami tych samych płyt, ale różniących się DRem, usłyszy każdy "szanujący się audiofil"😉. Nawet na tych tańszych systemach. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 56 minut temu, DiBatonio napisał: Chcieć sobie mogą, ale nie wszędzie te nagrania zagrają tak samo dobrze, co jest oczywiste z wielu powodów. W piątek byłem na koncercie , trzy skrzypaczki i wiolonczelistka. Na żywo bez nagłośnienia. Siedziałem idealnie na środeczku w siódmym rzędzie. Powiem tak , gdyby płytę nagrać tak jak to jest w realu ,to wielu audiofilów podniosło by lament , że ktoś skopał realizację. Mamy ścianę dźwięku , skrzypaczki nie biegały po scenie , by dźwięki były raz z lewej , raz z prawej kolumny Bas wiolonczeli też nie miał jakiś niesamowitych przejść tonalnych . Czy my czasem nie oczekujemy na płycie brzmienia , które w realu nie istnieje. Czy nie chcemy słuchać bardziej iluzji niż rzeczywistości ? 4 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu (edytowany) Wiem jak to jest na takich koncertach, nic nowego. W Polsce jest zaledwie kilka sensownych sal koncertowych, tak że ten. Czasem lepiej bywa w klubach z kilkuosobowym bandem. Opisany tu przypadek niczego nie dowodzi, poza jednym, sala była akustycznie do doopy.🤭 Stereofonia i akustyka nagrania to nie tylko lewy i prawy kanał. Co do iluzji, czy rzeczywistości bardzo fajnie brzmią płyty monofoniczne, polecam. Edytowano 51 minut temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Recommended Posts