Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam.Pomyslalem o zakupie tak naprawde drugiego wzmacniacza lampowego.Posiadam Synthezis Roma 96 DC+ ale niestety pojechał do naprawy do Reduktora Szumu z powodu pewnej usterki.Z tego co widze to długo bede czekał na powrót naprawionego wzmacniacza.Ale nie to jest przyczyną checi zakupu drugiego lampowca.Synthezis z racji swojej konstrukcji jest praktycznie nieczuły na zmiane lamp.I to mnie w nim troszke denerwuje.Ale chce go dalej uzytkowac.I kupic drugi ale inny niz ten typ wzmacniacz lampowy.Zeby stopien wejsciowy był na lampie a nie na jakims opampie.Nie wiem czy ten drugi ma byc tez na EL34 czy moze na innych lampach.Czy SE czy moze PP.Moze ktos cos doradzi?

Napisano (edytowany)

Kolumny Monitor Audio Silver 500.Roma fajnie na nich brzmi.Repertuar szeroki.Od Pink Floyd, Genesis i tego typu rocka, art rocka i progresywnego przez elektronike typu Jarre, Schiller itp az po jazz.W zasadzie nie slucham tylko disco polo i typowej dyskotekowej muzyki.I do ciezkiego metalu tez rzadko zaglądam.Kasa to mysle ze do 10 tys.Mysle tez o uzywkach ale tu ryzyko jest duze.

Edytowano przez T Z6
Napisano

Czyli tak. Pierwsze zasadnicze pytanie czy nie bedzie ci przeszkadzał ewentualnych koszt lamp przy wymianie. Wiadomo lampy sie jakos tam czesto nie palą ale np ja mając kiedyś 300b miałem z tyłu głowy ze jak sie zjara to kupa kasy w błoto. 

Jeśli nie to można iść grubo. Duże lampy bym odpuścił w tej kasie 211, 845, 300b, 2a3 (tw z racji słabej mocy) tu trzeba by z 15 tys miec zeby taki juz bardzo fajny używany piec kupic. 

Skupił bym sie na czymś innym niż el34 dla odmiany. :)

lampy kt tu masz za 11 tys uzywany Octave ewentualnie Cary audio (ten ma kurde sporo lamp do ewnetualnego puscia, ale piec fajny) jest obecnie na olx.

lampy el84 jedne z bardziej uniwersalnych lampowy czar z dobrym basem i świetną górą nie tak świetną jak 300b ale tez super tu Leben ;D nie dlatego że mam, ale to uważam uczciwy mega piec uzywany za 8-9 tyś. Na 84 jeszcze ewnetuqlnie Dynaco ale to jest bardziej eteryczne delikatne granie. Aaa i jak sie nie boisz swietne Fischery.

I co nam zostało z lamp? Tyle? :D

Aaa na kt jeszcze sa dostępne Jadis Orkiestron ;) I AR VSi60 tez zacne piece poczytaj w sieci. 

Napisano

Już nawet pomijając lampy NOS jak Ci sie zbiera jakąś tam ilość np 4 sztuki kt do wymiany to parę stówek sie robi. Ale na szczęście lampy bardzooooo dlugo służą.  Ja zmieniam sprzet dość często ale zeby mi jakąś lampa padła to chyba a nie pamiętam. 

Tak czy siak ja bym poszedl w innym kierunku niż znowu el34 choć inny wzmacniacz moze zagrać inaczej niż twoj. Poza tym na el34 jest wiele topowych zestawów np Air. 

Aa jeszcze na el84 na olx są AudioNote też luknij.