Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, T Z6 napisał:

Kto raz posmakuje lampy....ten na tranzystor wiecej nawet nie spojrzy......😉

Kto wychował się na brzęczących lampach w radiach, telewizorach czy magnetofonach... ten z wdzięcznością powitał tranzystory.

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, pairtick napisał:

Kto wychował się na brzęczących lampach w radiach, telewizorach czy magnetofonach... ten z wdzięcznością powitał tranzystory.

Posluchaj.Potem oceń.Widocznie miałeś marne sprzęty.Ja pamietam stare radio lampowe ojca.Grało świetnie.Mimo iż nie było FM ale na falach dlugich dzwięk z tego radia był zajebisty.

Edytowano przez T Z6
Napisano
12 minut temu, T Z6 napisał:

Owszem.Ale to tez zalezy od wzmacniacza.

Tak jak ze wszystkim w audio , jedni słyszą , drudzy nie. Moje doświadczenie jest takie , że wpływ lamp mocy jest pomijalny , w porównaniu ze sterującymi. Mam trzy komplety lamp mocy :

- 4 x 211 Shuguang , 2 x 2A3 EHG Electro Harmonix - 2 000. zł.

- 4 x 211 Psvane Art T II, 2 x 2A3 Linlai Tube - 4 000. zł

- 4 x 211 Psvane Acme , 2 x 2A3 Psvane Acme - 12 780 zł

A to tylko mocy, plus lampy sterujące i robi się inwestycja. Ale nie o tym chciałem. Rozbieżność cenowa jak widać spora, ale w życiu nie odróżniłbym najtańszych od najdroższych w ślepym, czy nie ślepym teście. Niestety z lampami jest tak jak z wkładkami gramofonowymi , nie można po prostu wypożyczyć i oddać. Druga kwestia to po zakupie dzieje się coś dziwnego z ludźmi. Widzę trochę analogię do kabli , mało jest osób, które szczególnie po zakupie droższych napisze , że jest źle ,albo nie słyszy poprawy , szczególnie jak chodzi o " legendy ". Dlatego apeluję o nie popadanie w euforię i stonowane podejście do tematu.

Napisano
2 minuty temu, tomek4446 napisał:

Tak jak ze wszystkim w audio , jedni słyszą , drudzy nie. Moje doświadczenie jest takie , że wpływ lamp mocy jest pomijalny , w porównaniu ze sterującymi. Mam trzy komplety lamp mocy :

- 4 x 211 Shuguang , 2 x 2A3 EHG Electro Harmonix - 2 000. zł.

- 4 x 211 Psvane Art T II, 2 x 2A3 Linlai Tube - 4 000. zł

- 4 x 211 Psvane Acme , 2 x 2A3 Psvane Acme - 12 780 zł

A to tylko mocy, plus lampy sterujące i robi się inwestycja. Ale nie o tym chciałem. Rozbieżność cenowa jak widać spora, ale w życiu nie odróżniłbym najtańszych od najdroższych w ślepym, czy nie ślepym teście. Niestety z lampami jest tak jak z wkładkami gramofonowymi , nie można po prostu wypożyczyć i oddać. Druga kwestia to po zakupie dzieje się coś dziwnego z ludźmi. Widzę trochę analogię do kabli , mało jest osób, które szczególnie po zakupie droższych napisze , że jest źle ,albo nie słyszy poprawy , szczególnie jak chodzi o " legendy ". Dlatego apeluję o nie popadanie w euforię i stonowane podejście do tematu.

Jak kupilem KT77 kwadre za 1300 bodajze nowe, to ze zdziwieniem stwierdzilem że...nie slysze żadnej różnicy.A w jakimś temacie o lampach ktoś pisał ze dynamika i to i tamto...Ja nie slyszalem żadnej różnicy.To samo ze sterującymi.Ani nowe GE Gold Lion ani NOSy Clear Top.Grało to tak jak na fabrycznych lampach.Za jakis czas wymienie lampy w Unisonie.Ale pewnie też nie uslysze różnic w dzwięku.