Raf_raf Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Możliwość "żonglowania" lampami to też element tej magii? 😉 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, Raf_raf napisał: Możliwość "żonglowania" lampami to też element tej magii? 😉 Owszem.Ale to tez zalezy od wzmacniacza. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) No i od ilości lamp oraz możliwości finansowych właściciela:) O W A Ż, już nawet nie wspomnę:) Edytowano 2 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, T Z6 napisał: Kto raz posmakuje lampy....ten na tranzystor wiecej nawet nie spojrzy......😉 Kto wychował się na brzęczących lampach w radiach, telewizorach czy magnetofonach... ten z wdzięcznością powitał tranzystory. Odpisz, cytując
Chilli Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 29.01.2026 o 20:45, Slawko69 napisał: Gratuluję wzmacniacza . I witam w mini klubie UR. Jest nas już dwóch😄 W mini może tak😂 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 4 minuty temu, pairtick napisał: Kto wychował się na brzęczących lampach w radiach, telewizorach czy magnetofonach... ten z wdzięcznością powitał tranzystory. Posluchaj.Potem oceń.Widocznie miałeś marne sprzęty.Ja pamietam stare radio lampowe ojca.Grało świetnie.Mimo iż nie było FM ale na falach dlugich dzwięk z tego radia był zajebisty. Edytowano 2 godziny temu przez T Z6 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 12 minut temu, T Z6 napisał: Owszem.Ale to tez zalezy od wzmacniacza. Tak jak ze wszystkim w audio , jedni słyszą , drudzy nie. Moje doświadczenie jest takie , że wpływ lamp mocy jest pomijalny , w porównaniu ze sterującymi. Mam trzy komplety lamp mocy : - 4 x 211 Shuguang , 2 x 2A3 EHG Electro Harmonix - 2 000. zł. - 4 x 211 Psvane Art T II, 2 x 2A3 Linlai Tube - 4 000. zł - 4 x 211 Psvane Acme , 2 x 2A3 Psvane Acme - 12 780 zł A to tylko mocy, plus lampy sterujące i robi się inwestycja. Ale nie o tym chciałem. Rozbieżność cenowa jak widać spora, ale w życiu nie odróżniłbym najtańszych od najdroższych w ślepym, czy nie ślepym teście. Niestety z lampami jest tak jak z wkładkami gramofonowymi , nie można po prostu wypożyczyć i oddać. Druga kwestia to po zakupie dzieje się coś dziwnego z ludźmi. Widzę trochę analogię do kabli , mało jest osób, które szczególnie po zakupie droższych napisze , że jest źle ,albo nie słyszy poprawy , szczególnie jak chodzi o " legendy ". Dlatego apeluję o nie popadanie w euforię i stonowane podejście do tematu. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Tak jak ze wszystkim w audio , jedni słyszą , drudzy nie. Moje doświadczenie jest takie , że wpływ lamp mocy jest pomijalny , w porównaniu ze sterującymi. Mam trzy komplety lamp mocy : - 4 x 211 Shuguang , 2 x 2A3 EHG Electro Harmonix - 2 000. zł. - 4 x 211 Psvane Art T II, 2 x 2A3 Linlai Tube - 4 000. zł - 4 x 211 Psvane Acme , 2 x 2A3 Psvane Acme - 12 780 zł A to tylko mocy, plus lampy sterujące i robi się inwestycja. Ale nie o tym chciałem. Rozbieżność cenowa jak widać spora, ale w życiu nie odróżniłbym najtańszych od najdroższych w ślepym, czy nie ślepym teście. Niestety z lampami jest tak jak z wkładkami gramofonowymi , nie można po prostu wypożyczyć i oddać. Druga kwestia to po zakupie dzieje się coś dziwnego z ludźmi. Widzę trochę analogię do kabli , mało jest osób, które szczególnie po zakupie droższych napisze , że jest źle ,albo nie słyszy poprawy , szczególnie jak chodzi o " legendy ". Dlatego apeluję o nie popadanie w euforię i stonowane podejście do tematu. Jak kupilem KT77 kwadre za 1300 bodajze nowe, to ze zdziwieniem stwierdzilem że...nie slysze żadnej różnicy.A w jakimś temacie o lampach ktoś pisał ze dynamika i to i tamto...Ja nie slyszalem żadnej różnicy.To samo ze sterującymi.Ani nowe GE Gold Lion ani NOSy Clear Top.Grało to tak jak na fabrycznych lampach.Za jakis czas wymienie lampy w Unisonie.Ale pewnie też nie uslysze różnic w dzwięku. Odpisz, cytując
Rega Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Bo, jak pisał Tomek, różnica w lampach mocy jest pomijalna. A lampy sterujące, które wymieniłeś, to wybacz za szczerość, ale na nich różnic duzych nie zuważysz. Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Zaloze jeszcze tylko w Unisonie sterujace Tesla.Teraz siedzą Tung Sole.I bede tak sluchał az sie zuzyją.A podobno sterujace potrafia dzialać bardzo dlugo. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Tung Sole ( amerykańskie, bo są też rosyjskie) są dużo lepsze od Tesli. Edytowano 1 godzinę temu przez Rega Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Jedna serwisantka kobieta😉 powiedziala mi ze skoro nie slysze róznic to znaczy ze mam bardzo dobry sluch.Że audiofile lubią sami sie oszukiwać😉. Odpisz, cytując
Rega Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu To jej zdanie, ale widocznie sama cierpiała na niedosłuch lub też słuchała wyłacznie taniej chińszczyzny lub JJ. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 11 minut temu, T Z6 napisał: .A podobno sterujace potrafia dzialać bardzo dlugo. Między innymi , mam dwie kwadry Amperexów Bugle Boy , jedne z 1962, drugie 1964 roku. Jak widać faktycznie długo chodzą Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Między innymi , mam dwie kwadry Amperexów Bugle Boy , jedne z 1962, drugie 1964 roku. Jak widać faktycznie długo chodzą Szczególnie że z 50 lat polezały w pudelkach😉. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, T Z6 napisał: Posluchaj.Potem oceń.Widocznie miałeś marne sprzęty.Ja pamietam stare radio lampowe ojca.Grało świetnie.Mimo iż nie było FM ale na falach dlugich dzwięk z tego radia był zajebisty. LOL 🤣 https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=352 Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 23 minuty temu, Rega napisał: Tung Sole ( amerykańskie, bo są też rosyjskie) są dużo lepsze od Tesli. Amerykanskie tak.Ale rosyjskie juz chyba nie.A posiadam rosyjskie i chyba dosc młode bo są pelne napisy jak na nowych. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Co polecacie z lamp Ecc82 i Ecc83. Te mam w Unisonie fabryczne. Warto zmieniać? Odpisz, cytując
Palmos Napisano przed chwilą Napisano przed chwilą 3 godziny temu, Rega napisał: Coś w tym jest. Ja jednak, na wszelki wypadek, mam jeszcze trzy tranzystory😛 Roman Masz tyle sprzętu że nawet jakby Ci prąd wyłączyli to byś zagrał 😃 Odpisz, cytując
Recommended Posts