Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Przed chwilą, Palmos napisał:

Ok.

Czyli z tego co piszszesz wynika, że Twoja Roma i ta lampa teraz mają więcej basu niż mr780 ale jednak mniej niż ma900.

Moze nie wiecej ale lepszej jakosci.Nie potrafie tego opisać dokladnie.MR 780 gral dla mnie jakos tak mało przyjemnie.Na początku bylo fajnie.Jakis czas bylem zadowolony.Ale potem posluchalem czegos innego i wiadomo....😉.Mam nadzieje ze ta droga kiedys sie skonczy😂.

Ale jesli chodzi o ilosc basu to tak MA 900 ma go wiecej.Ale czy jest lepszy?Dla mnie napewno nie.Ale wiem ze moze sie podobac wielu osobom.

Napisano
5 minut temu, T Z6 napisał:

Moze nie wiecej ale lepszej jakosci

Ok. Bo z tego co pamiętam to pisałeś czesto, że Mr780 miał mało basu.

A tu się okazuje, że jednak nie mało tylko gorszy - a to różnica. Ok

Napisano
1 minutę temu, Palmos napisał:

Ok. Bo z tego co pamiętam to pisałeś czesto, że Mr780 miał mało basu.

A tu się okazuje, że jednak nie mało tylko gorszy - a to różnica. Ok

Nie zawsze udaje mi sie wszystko dobrac w odpowiednie słowa.

Napisano
15 godzin temu, T Z6 napisał:

Nowy?Jakie lampki?

Ze mną leci mu trzeci rok, kupiony jako nowy. W żarówki się nie bawię i mam na to kilka argumentów, po pierwsze nie wsiąkłem w to aż tak żeby inwestować równowartość wzmacniacza w lampy i obawiam się, że mógłbym nie usłyszeć różnicy (jako przykład: teraz bym nie zgadł czy wzmacniacz jest w trybie triody czy pentody), druga sprawa to nie bardzo wiem czego bym w tych lampach miał szukać - detalu, basu, a może średnicy? Dla mnie obecny zestaw gra przyjemnie, szerokość i głębia mnie zadowala, nie męczą mnie długie odsłuchy i wciąż potrafią mnie zaskoczyć przydźwięki i wybrzmienia więc po co na siłę coś zmieniać?  Jakbym miał wydać pieniądze to raczej pokusiłbym się o dozbieranie na wyższy model kolumn tego samego producenta, może na innego Unisona - Sinfonia piekielnie mi się podoba wizualnie, zbudowanie systemu biurkowego lub rozbudowę ubogiego na ten moment toru słuchawkowego.

Napisano
53 minuty temu, Rega napisał:

No, pewnie - mam gitarę. A poważnie mam agregat i zapas paliwa. Mogę grać.

Czyli jakby coś jednak poszło nie tak i pierdyknęło, to w przypadku końca cywilizacji będziesz mógł pograć jeszcze parę dni 😃 taki bal na Titanicu 😉

Napisano
9 minut temu, PoJohnDny napisał:

Ze mną leci mu trzeci rok, kupiony jako nowy. W żarówki się nie bawię i mam na to kilka argumentów, po pierwsze nie wsiąkłem w to aż tak żeby inwestować równowartość wzmacniacza w lampy i obawiam się, że mógłbym nie usłyszeć różnicy (jako przykład: teraz bym nie zgadł czy wzmacniacz jest w trybie triody czy pentody), druga sprawa to nie bardzo wiem czego bym w tych lampach miał szukać - detalu, basu, a może średnicy? Dla mnie obecny zestaw gra przyjemnie, szerokość i głębia mnie zadowala, nie męczą mnie długie odsłuchy i wciąż potrafią mnie zaskoczyć przydźwięki i wybrzmienia więc po co na siłę coś zmieniać?  Jakbym miał wydać pieniądze to raczej pokusiłbym się o dozbieranie na wyższy model kolumn tego samego producenta, może na innego Unisona - Sinfonia piekielnie mi się podoba wizualnie, zbudowanie systemu biurkowego lub rozbudowę ubogiego na ten moment toru słuchawkowego.

I to świadczy o tym ze jeśteś w pełni zdrowy 😉.

Wymiana kolumn napewno przyniesie duze zmiany.Jesli oczywiscie kupimy odpowiednio dobrane pod nasz gust.Wymiana lamp....ja w to juz nie wierze.Aby technicznie byly dobre.Nie spalily sie za szybko i nie powodowały zakłóceń typu mikrofonowanie, brumienie itd.

Napisano

Pytanie do doswiadczonych lampowców.Wymagane doswiadczenie minimum 50 lat 😂Żart.Są sklepy lub miejsca gdzie mozna kupic oryginalne NOSy?Czy ryzyko kupna podróbki bedzie zawsze i wszedzie?

Zawsze kupowałem nowe.Ze starych tylko od Horneta.Miałem np Mullardy ale te rosyjskie a chciałbym sie przekonać jakby to bylo z Mullardami prawdziwymi brytyjskimi z tamtych dawnych lat.Albo jeszcze innymi.Dotąd najstarsze jakie mam to Clear Topy od Horneta.

Napisano
1 minutę temu, Raf_raf napisał:

Czy niedawno nie pisałeś, że kończysz z wymienianiem lamp bez potrzeby? 🤔

Napisałem.Ale chyba jeszcze leki nie działają.Te na naszą chorobę😂.

Napisano (edytowany)

@T Z6 Jeszcze niedawno oryginalne lampy NOS zdarzały się czasem w sklepach oferujących sprzedaż lamp. Jednakże ich cena przyprawiała o zawrót głowy. Np para TFK ECC88 była z ceną ponad 2000 zł, podobnie Mullardy czy Sięmensy lub Philipsy.  A jesli w dodatku miałaby to być dobrana para to już zupełny odlot cenowy. O kwadrach raczej zapomnij w sklepach. Ja zaopatruję się u znajomych lampiarzy w Danii, gdzie czasem jeszcze mogę liczyć na coś dobrego z tzw epoki. Jeszcze 2-3 lata wstecz było to dużo łatwiejsze. Obecnie wszędzie ceny lamp NOS poszybowały bardzo. Prosty powód - ich więcej nie będzie. Stare zapasy na wyczerpaniu. Pozostają prywatne i PEWNE źródła. Nie polecam zakupu na e-bay. Szczególnie w USA, Ukrainie , Bułgarii i Wietnamie. Niemieckie NOSy są bardzo często mocno wyeksploatowane ( co już na samym początku wyklucza nazwę NOS, co oznacza nieużywane), choć czasem zdarzają się perełki, natomiast w GB, coraz więcej podrobionych lub np Mullardów z napisem made in Great Britain lub British made, jednakże wyprodukowanych w Rosji. Te są za cenę od kilkunastu do kilkudziesięciu funtów za sztuke.  Nie zazdroszcze Kolegom ,,wchodzącym w lampy" i szukającym dobrych NOSów. To coraz trudniejsze. I dlatego coraz więcej wpisów typu ,,nie słyszę różnicy''. A jak ma byś słychać te różnicę, skoro zamienia się byle jakie na byle jakie. Np budżetową chińszczyznę na JJ. A lampy mające lepszą opinie w/g sprzedających, niewiele różnią się od tych montowanych fabrycznie. Nawet uznane firmy, obecnie firmują swoim logo, lampy mało interesujące brzmieniowo. I potem okazuje się, ze lampy np McIntosh grają średnio, bo w rzeczywistości to są lampy JJ. Już uczciwsze jest zachowanie oryginalnej nazwy. Nawet zachwalane przez sprzedawców lampy Gold Lion czy EH to zaledwie najniższa częsc średniej półki, Choć na początek są o niebo lepsze niż montowane fabrycznie słowackie JJ, czy budżetowa chińszczyzna po 30-50 zł. Warto też zainteresować się lampami z dopiskiem JAN - to są lampy, najczęściej amerykańskie ( cześto Sylvania, RCA, GE lub Philips), produkowane dla celów militarnych. Są dokładniej wykonane i o znacząco dłuższej żywotności. Niestety coś za coś - czasem (choć nie zawsze i nmie wszystkie) sa trochę słąbsze brzmieniowo, ale nie na tyle, aby je odpuszczać. 

PS Szanowni Koledzy lampowcy - zwracajcie większą uwagę na lampy sterujące. To one , w głównej mierze, odpowiadają za brzmienie. Nie sugerujcie wymyślnym kształtami lamp stopnia końcowego i ich ładnym i czasem bardzo efektownym sposobem świecenia. To raczej jedynie ozdoba. Choć , jak wszędzie , są wyjątki. Jak wszędzie - ważne jest to co małe i słabo widoczne.

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Płacić grubą kasę po to, aby nie usłyszeć różnicy? Mnie Mullardy zawiodły. Prawdziwe. Zbyt ciepłe i basowe brzmienie. Nie używam od dawna , choć w zapasie leża. Moim zdaniem Mullardy są przereklamowane. No, ale to TYLKO moja opinia. 

Zobacz ile teraz kosztują prawdziwe Mullardy i to uzywane. Dopasowane NOS to cena razy dwa

Dla obliczeń - 1DKK to średnio 0,57 zł.

https://www.dba.dk/14632684

Edytowano przez Rega
Napisano

Jak gdzies znajde stare Clear Topy ECC83 to kupie.Mullarda tez.Ale jesli nie uslysze róznicy, a pewnie tak bedzie, to zostawię Clear Topy a Mullard zostanie na zapas jakby te pierwsze padły😉.

Napisano (edytowany)

Poszukaj lepeij Philipsów. Brzmienie podobne do Mullardów, a i prawdopodobieństwo wtopy mniejsze. No i cenowo trochę taniej. Jeśli będą z dobrymi parametrami to ... przezyją wzmacniacz. A jeśli znajdziesz SQ to już na pewno będą lepsze niż Mullardy.

PS A Clear Top to produkcja RCA. Niedawno miałem jedną parę.

Edytowano przez Rega
Napisano
4 godziny temu, Wing0 napisał:

Ja to inaczej odczytuje, ale zachowam to dla siebie:D

Jeśli o mnie chodzi nie musisz się hamować, po mnie spłynie, a komuś kto poszukuje lampowca może Twoja opinia się przyda :D 

Napisano
7 minut temu, PoJohnDny napisał:

Jeśli o mnie chodzi nie musisz się hamować, po mnie spłynie, a komuś kto poszukuje lampowca może Twoja opinia się przyda :D 

Nie kazdemu spodoba sie brzmienie lamp.Nawet myśle ze nas zwolenników lampek jest mało.Nie trzeba zachęcać ani zniechęcać Sam dlugie lata uzywalem tylko tranzystorów.Ale gdy pierwszy raz posluchalem lampy....nie bylo juz odwrotu.Mnie lampy zaczarowały.Ale wielu innych ludzi nigdy nie zainteresują.Normalna rzecz.

Zapomniałem ze dostalem jeszcze gratis lampki Tesli E83CC.To podobno lepsze wersje ECC83.Wytrzymalsze czy lepiej zbudowane, jakos tak.

Napisano

Dobra.Posluchalem Tesli.I kurde...cos mi nie pasuje.Brak tej frajdy wczesniejszej.Nawet przestawilem na pentode bo wczesniej tylko triody uzywalem.Jutro włoze nówki Gold Lion.I zobacze czy tez coś bedzie nie halo....