DiBatonio Napisano Sobota o 19:37 Napisano Sobota o 19:37 Sofa tam może sobie stać, ale Ty możesz usiąść przed sofą męskim masz możliwość i masz więcej od tylnej ściany do twojej głowy. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano Sobota o 20:17 Autor Napisano Sobota o 20:17 38 minut temu, DiBatonio napisał: Sofa tam może sobie stać, ale Ty możesz usiąść przed sofą męskim masz możliwość i masz więcej od tylnej ściany do twojej głowy. Wezmę dwa od razu dla żony 1 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 05:54 Napisano wczoraj o 05:54 @Sundin997 rzuć okiem na stronę z ustrojami Vicoustic, mają tam w ofercie takie ramy , które montujesz na sufit/ ścianę i dopiero do nich na klej ustroje. Masz poduszkę powietrzną pod ustrojami i zamknięcie jej po bokach,ustroje lekko wystają poza obrys ram Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano wczoraj o 06:11 Napisano wczoraj o 06:11 @Nowy75 mówisz o tych na sufit? https://vicoustic.com/collections/ceiling Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano wczoraj o 06:56 Napisano wczoraj o 06:56 @DiBatonio produkt się nazywa VicFixFrame a montujesz na nim dowolne z ich oferty,a pewnie można też inne. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 08:18 Autor Napisano wczoraj o 08:18 (edytowany) 2 godziny temu, Nowy75 napisał: @Sundin997 rzuć okiem na stronę z ustrojami Vicoustic, mają tam w ofercie takie ramy , które montujesz na sufit/ ścianę i dopiero do nich na klej ustroje. Masz poduszkę powietrzną pod ustrojami i zamknięcie jej po bokach,ustroje lekko wystają poza obrys ram Dzięki. Rzucę okiem,ale odpuszczam na chwilę moja profilaktykę sufitowa , poczekam i zobaczę co się będzie działo po pomiarach. Aczkolwiek puki co, patrząc również na cenę ,najbardziej moją uwagę zwrócił ten panel. https://www.thomann.pl/t.akustik_pet_ceiling_absorber_180_wh.htm Edytowano wczoraj o 08:19 przez Sundin997 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 09:04 Napisano wczoraj o 09:04 44 minuty temu, Sundin997 napisał: Aczkolwiek puki co, patrząc również na cenę ,najbardziej moją uwagę zwrócił ten panel. Patent fajny. Kocham filmy instruktażowe , życzę powodzenia przy odmierzaniu punktów na zaczepy w suficie taką metodą 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano wczoraj o 09:08 Autor Napisano wczoraj o 09:08 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Patent fajny. Kocham filmy instruktażowe , życzę powodzenia przy odmierzaniu punktów na zaczepy w suficie taką metodą Tak się zastanawialem ,czy to na jednym centralnym punkcie nie da się zrobić. Przewiewów nie mam więc dyndać nie powinno Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano wczoraj o 09:22 Napisano wczoraj o 09:22 8 minut temu, Sundin997 napisał: Tak się zastanawialem ,czy to na jednym centralnym punkcie nie da się zrobić. A teraz gadasz jak prawdziwy audiofil. Audiofil nigdy nie ufa producentom i od razu kombinuje co tu zmienić Myślę , że da się w jednym punkcie zaczepić. Wszystko zależy od tego z czego jest sufit , jaka jest waga tego panelu. Nie wiem czy nie trzeba by pomyśleć nad większym kołkiem np. fi.8 , 10 i czy te cztery linki da się upchnąć w tą tulejkę. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Dnia 24.01.2026 o 10:34, Sundin997 napisał: Tylko że jedno ale,czy absorber nie powinien wisieć(odstęp od sufitu,ściany) żyby był bardziej skuteczny? Po przyklejeniu tego nie uzyskam. Absorber akustyczny odsunięty od ściany/sufitu powiększa swoją efektywność tzn. ma właściwości odpowiadające ustrojowi o większych gabarytach. Oczywiście nie ma tu przełożenia 1:1. Absorber grubości 10cm + pustka 10 cm nie zadziała jak taki, ktory ma 20 cm ale lepiej niż taki 10cm klejony do ściany. Zależy to zarówno od samego materiału, jak i tego co to za ściana, bo wiadomo, że inaczej będzie z żelbetem w bloku, a inaczej z cegłą dziurawką.... Jest jedno wielkie ALE! Warunkiem uzyskania bonusu w postaci efektu odsuniecia od ściany jest zamknięcie boków czyli przestrzeń między absorberem a ścianą musi być zamknięta. Jezeli zatem tylko powiesisz absorbery na linkach to będzie dokladnie taki sam rezultat, gdybyś je np przykleił Może ktoś już to napisał, to przepraszam ale nie czytałem całego wątku... Powyższa informacja została kiedyś udzielona przez Bartka przy nieco innej okazji. 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 5 godzin temu, BlaBla napisał: Warunkiem uzyskania bonusu w postaci efektu odsuniecia od ściany jest zamknięcie boków czyli przestrzeń między absorberem a ścianą musi być zamknięta. Jezeli zatem tylko powiesisz absorbery na linkach to będzie dokladnie taki sam rezultat, gdybyś je np przykleił Tylko dlaczego wszyscy produkują absorbery przylegające do ściany,lub ewentualnie sufitowe ale "otwarte"? A można by było to załatwic "pustą" ramką do okoła. Edytowano 3 godziny temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 6 minut temu, Sundin997 napisał: Tylko dlaczego wszyscy produkują absorbery przylegające do ściany,lub ewentualnie sufitowe ale "otwarte"? A można by było to załatwic "pustą" ramką do okoła. Nie, nie wszyscy. Panele PT80 są skrzyneczkami zamkniętymi, od frontu tylko nie ma żadnej płyty z tym jest hdf. Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 23 minuty temu, DiBatonio napisał: Nie, nie wszyscy. Panele PT80 są skrzyneczkami zamkniętymi, od frontu tylko nie ma żadnej płyty z tym jest hdf. https://asound.pl/absorber-premium-z-wlasna-grafika/ Mam coś takiego. Czy to jest to o czym piszesz? Tylko czemu nie jest perforowana ta płyta? Pylenie z tego co jest w środku? Edytowano 3 godziny temu przez Sundin997 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 2 godziny temu, Sundin997 napisał: Czy to jest to o czym piszesz? Tylko czemu nie jest perforowana ta płyta? Pylenie z tego co jest w środku? Tak to jest typowy panel na wełnie PT80. Plyta nie musi być perforowana (i dobrze), wełna jest w ramie jak piszą z płyty meblowej (brrrr..), wełna na pewno jest zabezpieczona i masz obite materiałem. Nic tam nie bedzie pylić, bo jak? Taka welna pyli jeśli ją rozrywasz, a Ty masz ją włożoną w ramę, zabezozpieczoną, a panel obciagniety materiałem i wisi to spokojnie na ścianie. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu 3 godziny temu, Sundin997 napisał: Tylko dlaczego wszyscy produkują absorbery przylegające do ściany Tu masz przykład takiego z pustką powietrzną zamkniętą w ramie. https://www.mega-acoustic.pl/sklep/acoustand/?v=288404204e3d Odpisz, cytując
Recommended Posts