Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, przychodzę do Was jak totalny świeżak który do tej pory muzyki słuchał tylko na JBL po Bluetooth i na soundbarze (którego zresztą się pozbyłem).
Chciałbym kupić swój pierwszy poważniejszy zestaw stereo. Zastanawiam się od dłuższego czasu nad doborem wzmacniacza do kolumn. Chciałbym zestawić ze sobą Yamahę RN800A i Bowers&Wilkins 606 s3 lub Denon DRA900H z wyżej wymienionymi kolumnam (wcześniej rozważałem Wiim Amp Ultra ze względu na jego funkcję i dizajn ale w przyszłości chciałbym jednak rozszerzyć zestaw o odtwarzać CD i gramofon). Nie wiem czy to dobry wybór zważywszy na moje upodobania - nie lubię zbyt ostrych brzmień ale też chciałbym żeby była głębia i przestrzeń a wokale czyste przy odpowiednim basie który nie dudni i nie męczy.
Naczytałem się chyba już za dużo i stąd moje niezdecydowanie, filmików na YouTube też już mi brakuje do oceny tych dwóch zestawów. Doradźcie proszę i powiedzcie też parę słów o charakterze brzmienia w tych dwóch zestawieniach. 
Bardziej jestem skłonny do Yamahy - zawsze chciałem od nich sprzęt i też wizualnie bardziej mi siedzi :) obecność funkcji sieciowych wymagana ze względu na wygodę sterowania przez smartfona. Może jakieś inne głośniki? Chciałbym zamknąć się w 6500zł.  
Z góry dziękuję za pomoc. 
Pozdrawiam

Aleksander

Napisano
13 minut temu, Nowy75 napisał:

Cześć 

Najprostszym rozwiązaniem Twoich wątpliwości byłoby odsłuchanie jakichś propozycji w domu. Do jakiego większego miasta Ci najbliżej, żeby wypożyczyć coś na odsłuchy?

Opole, ewentualnie mógłbym podjechać do Częstochowy :) właśnie jak to wygląda z wypożyczeniem sprzętu i w jakich salonach to wchodzi w grę? Co jeśli dany salon nie dysponuje akurat tym czego potrzebuje? 

Napisano
39 minut temu, PanOlek95 napisał:

Cześć, przychodzę do Was jak totalny świeżak który do tej pory muzyki słuchał tylko na JBL po Bluetooth i na soundbarze (którego zresztą się pozbyłem).
Chciałbym kupić swój pierwszy poważniejszy zestaw stereo. Zastanawiam się od dłuższego czasu nad doborem wzmacniacza do kolumn. Chciałbym zestawić ze sobą Yamahę RN800A i Bowers&Wilkins 606 s3 lub Denon DRA900H z wyżej wymienionymi kolumnam (wcześniej rozważałem Wiim Amp Ultra ze względu na jego funkcję i dizajn ale w przyszłości chciałbym jednak rozszerzyć zestaw o odtwarzać CD i gramofon). Nie wiem czy to dobry wybór zważywszy na moje upodobania - nie lubię zbyt ostrych brzmień ale też chciałbym żeby była głębia i przestrzeń a wokale czyste przy odpowiednim basie który nie dudni i nie męczy.
Naczytałem się chyba już za dużo i stąd moje niezdecydowanie, filmików na YouTube też już mi brakuje do oceny tych dwóch zestawów. Doradźcie proszę i powiedzcie też parę słów o charakterze brzmienia w tych dwóch zestawieniach. 
Bardziej jestem skłonny do Yamahy - zawsze chciałem od nich sprzęt i też wizualnie bardziej mi siedzi :) obecność funkcji sieciowych wymagana ze względu na wygodę sterowania przez smartfona. Może jakieś inne głośniki? Chciałbym zamknąć się w 6500zł.  
Z góry dziękuję za pomoc. 
Pozdrawiam

Aleksander

Pomieszczenie panie,jakie pomieszczenie?

Napisano

@PanOlek95 płaci się kaucję równą wartości wypożyczonego na odsłuch sprzętu. Przy zwrocie salon zwraca Ci pieniądze i można próbować dalej. A możesz napisać kilka słów o pomieszczeniu ,gdzie zestaw miałby grać, metraż, miejsce ustawienia kolumn, może jakiś schemat lub zdjęcie?

Napisano
Przed chwilą, Sundin997 napisał:

Pomieszczenie panie,jakie pomieszczenie?

Salon połączony z kuchnią około 25m2

3 minuty temu, Nowy75 napisał:

@PanOlek95 płaci się kaucję równą wartości wypożyczonego na odsłuch sprzętu. Przy zwrocie salon zwraca Ci pieniądze i można próbować dalej. A możesz napisać kilka słów o pomieszczeniu ,gdzie zestaw miałby grać, metraż, miejsce ustawienia kolumn, może jakiś schemat lub zdjęcie?

Napisano
7 minut temu, Nowy75 napisał:

Kolumny na szafce pod telewizorem w odległości od siebie około 1,5m. Salon z kuchnią o łącznych wymiarach około 25m2. Kanapa na której głównie będzie słuchane stoi też około 1,5m od telewizora.

2 minuty temu, Sundin997 napisał:

Ściany gole?

Meble są?

Podłoga z czego?

Są pomieszczenia w których nic nie zagra,chociaż minimum musi spełniac.

Pod telewizorem szafka na której docelowo staną kolumny w odległości 1,5m od siebie. Po lewej regały z kwiatami a po prawej witryna. Podłoga z płytek bez dywanów, kuchnie od salonu odgradza wypoczynek w odległości około 1,5m od tv. Ściany gołe jedynie wisi telewizor a i jeszcze jedna ważna rzecz, jeden dłuższy bok pomieszczenia praktycznie cały w oknach tarasowych, osłonięty zasłonami i firankami.

Napisano
51 minut temu, PanOlek95 napisał:

jeśli dany salon nie dysponuje akurat tym czego potrzebuje? 

Możesz skontaktować się z którymś z salonów aktywnych na naszym forum, @Top Hi-Fi & Video Design@rms.pl ,  @Q21. Właśnie ich wywołałem , więc pewnie jutro się odezwą z propozycjami. Ważnym parametrem jest te 1.5 m rozstawu i odległości od miejsca odsłuchu. To dość istotne przy wyborze kolumn.

I jeszcze  pytanie,orientacyjny rozstaw kolumn na szafce znamy,a jaka jest jej głębokość?  Pamiętaj, że ważne jest ,aby kolumny miały przestrzeń za sobą i po bokach. To bardzo istotne zwłaszcza w kontekście dudniącego basu, o którym wspomniałeś. Niestety więcej w tej materii zależy od pomieszczenia i ustawienia kolumn,niż od samych kolumn. Dlatego tak ważne jest, abyś posłuchał wybranych propozycji u siebie w domu.