Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Stoję przed wyborem dwóch urządzeń gramofon Audio-Technica AT-LPW50PB  i viim ultra streamer 
Będzie podłączony do Pioneer SA 508 po całkowitej renowacji.

Co zagwarantuje mi większą precyzję dynamikę szczegółowość, iść w streamer czy w gramofon.

images.jpeg

p-audio-technica-at-lpw50pb-czarny.jpg

PXL_20260131_140143154.PORTRAIT.jpg

Napisano

Streamer rzecz jasna da Ci na starcie dostęp do olbrzymich zbiorów nagrań za moim zdaniem przystępny cenowo abonament. Gramofon, o ile nie masz dużej kolekcji winyli, ograniczy Cię na początku tylko do tego co posiadasz, i co stopniowo będzie wzbogacało Twoje zbiory. Najlepiej byłoby wybrać jedno i drugie 🙂 jeśli masz ograniczone budżet to myślę, że rozsądniej jest zacząć od streamera, a później dokupić gramofon. Co do samej jakości nagrań to muszą się wypowiedzieć Ci, którzy bardziej w tym siedzą, ale może być tak, że budżetowy streamer da Ci lepszą jakość niż budżetowy gramofon. Ale to tylko moje przypuszczenie, bo choć sam mam gramofon i streamer to nie robią regularnych porównań między albumami odtwarzanymi na jednym i drugim urządzeniu 🙂

Napisano

Wybór gramofonu to powinien być bardzo świadomy i zdecydowany wybór, żeby to miało sens i nie było rozczarowania – a taka postawa wyklucza zadawanie pytań jak w temacie.
W dodatku gramofon tak, ale nie jako jedyne źródło.

Napisano
17 minut temu, KrólKiczu napisał:

Jeżeli na zdjęciu jest Twój wzmacniacz, to może przede wszystkim warto zastanowić się czy w tej szafce nie jest mu za gorąco 🙂.

To klasa AB więc prognozuję że pracuje w warunkach "cieplarnianych" 😁☀️ ...pomimo faktu że posiada też otwory wentylacyjne na bocznych ścianach 

Napisano
4 godziny temu, Pawel Laszenko napisał:

Stoję przed wyborem dwóch urządzeń

Rozumiem ze jesteś już w posiadaniu kolekcji winyli? Bo jeśli nie, kupowanie gramofonu nie ma sensu. W takiej sytuacji lepiej streamer.

Napisano (edytowany)
10 minut temu, MacieQ napisał:

Raczej pomiędzy Audi a BMW

Bardziej to jak wybór między Fordem Mustangiem z 70 czy 80 roku a Tesla, albo między choperem, a ścigaczem.

@Pawel Laszenko

Dobry gramofon z dobrą wkładką, z dobrym preampem i dobrymi płytami powinien zagrać lepiej niż wiim ultra ale będzie znacznie więcej kosztować.

Ale widzę że poszłeś w vintage więc pewne wiesz że do tego bardziej pasuje gramofon 😃

No ale jednak dziś bez streamingu to raczej się nie da.

4 minuty temu, Sipo napisał:

Rozumiem ze jesteś już w posiadaniu kolekcji winyli? Bo jeśli nie, kupowanie gramofonu nie ma sensu.

@Pawel Laszenko

Rozumiem że jesteś w posiadaniu internetu bo jesli nie to kupowanie streamera nie ma sensu 😃

Edytowano przez Palmos
Napisano

Nie napisałem tego złośliwie. Sam mam akurat wimm ultra ale także dwa gramofony, kilka pre phono (w tym mojej konstrukcji) i około 5 wzmacniaczy. Bardziej chodziło mi w porównaniu o kontekst zasięgu czyli coś w rodzaju łatwości dostępu do muzyki. 

Napisano
1 minutę temu, Palmos napisał:

Bardziej to jak wybór między Fordem Mustangiem z 70 czy 80 roku a Tesla, albo między choperem, a ścigaczem.

@Pawel Laszenko

Dobry gramofon z dobrą wkładką, z dobrym preampem i dobrymi płytami powinien zagrać lepiej niż wiim ultra ale będzie znacznie więcej kosztować.

Ale widzę że poszłeś w vintage więc pewne wiesz że do tego bardziej pasuje gramofon 😃

No ale jednak dziś bez streamingu to raczej się nie da.

Noo znacznie więcej niż Wiim - ale teraz to już podnosimy poprzeczkę a mi chodziło że i to i to ma swoich zwolenników.