Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, poszukuje suba dla asymetrycznego salonu 38m2, miałem już rela predatora na testy ale to nie było to bez bass reflexu. Następnie wypożyczyłem, klipscha 1200 są (tylko taki był dostępny) i wrażenia były dużo lepsze jednak ten bass był aż zanadto bez kontroli, lubię efekt boom i infra bas narastającej fali uderzeniowej która czuje wokół siebie i w bebechach. Nigdy nie słuchałem svs bo nigdzie za bardzo ich nie niema, ale uznałem że może to być złoty środek. Mam do wyboru: svs pb 3000 model już wycofany, nówka za 6800 zł, albo  model pb 3000 r Evolution nowość na ten rok za 8400 zł. Dopłata.by wyniosła 1600 zł do nowszego modelu, pytanie tylko czy warto dopłacić tyle ? Czy nastąpiły jakieś sensowne zmiany oprócz zmiany wzmacniacza z 820 rms na 1200w ?.

Czytam i poszukuję idealnego suba dla siebie od 2 tygodni, i chciałbym już sam przed sobą zamknąć ten temat i w końcu coś zakupić :D. Za wszelkie odpowiedzi będę ogromnie wdzięczny.

PS. Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem klipscha 1400/1600sw również prosiłbym o opinie.

Mój sprzęt: Onkyo nr7100, Polk R700, Polk r400

salon.jpg.d7efd4179139517f1b900477f85dfedc.jpg

Edytowano przez adi435
Napisano

JA przez wyborem cofnął bym się do tego stwierdzenia?

8 godzin temu, adi435 napisał:

jednak ten bass był aż zanadto bez kontroli,

Bo pytanie co się stało, że taki był. 

Wymieniając go na 1400 i 1600 które uważam za super suby w swoje cenie będziesz miał to samo. 

W PB3000 tez nie sadzę abyś dostał oczekiwaną poprawę.

Może to kwestia akustyki? Albo po 1510 masz taki odbiór? 

Może model PRO z kalibracją? 

Napisano

Najprawdopodobniej to kwestia słabej akustyki, kalibracji (lub jej braku). Dodatkowo raczej niemożliwe będzie ogarnięcie takiego pomieszczenia jednym subwooferem.

W których miejscach ustawiłeś subwoofer?

Napisano

Hej :) Czy eksperymentowałeś z ustawieniem subwoofera, kalibracją? Rozważałeś opcję dwóch subwooferów? 

Jeśli tak i po prostu to dalej nie było to, to sprawdziłbym na pewno jeszcze Velodyne Impact X 15. Nie schodzi aż tak nisko, ale ma świetną kontrolę basu. Ewentualnie drożej zamknięty VI-Q 15, ale wyposażony w świetne DSP. 

Najnowsze SVSy z serii R|Evolution dopiero przyjechały i nie mieliśmy jeszcze okazji ich dłużej posłuchać. Gdybyś jednak chciał je sprawdzić samemu - zapraszam do kontaktu i na odsłuch :) 

Napisano

Jak pisałem, miałem rela 1510 ale przez brak basa reflexu brakowało tego efektu boom, nie było to dla mnie po prostu i zdania nie zmienię. Klipscha testowałem w różnych miejscach, efekt był potężny ale w niektórych szybkich scenach akcji karabiny, ogromna ilość strzał lecących, nie nadążał nad tym co się dzieje, przez co ten bass był zlany razem bez szczegółów. O muzyce nie wspominam bo tam ten sub już kompletnie sie wywalił. Dlatego doszedłem do wniosku że może svs będzie tym złotym środkiem który spełni moje oczekiwania. Co do dwóch subow, sprzedawca twierdzi że lepiej wziąć jeden większy a wystarczający.

Napisano
29 minut temu, adi435 napisał:

nie nadążał nad tym co się dzieje, przez co ten bass był zlany razem bez szczegółów. O muzyce nie wspominam bo tam ten sub już kompletnie sie wywalił.

A zmierzyłeś czas pogłosu? Bo obawiam się, że problemem tutaj nie będzie jakość suba... Co do sprzedawcy i jego opinii 2 vs 1 to pewnie nigdy w życiu nie słyszał porządnego kina z więcej niż 1 subem.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, adi435 napisał:

Jak pisałem, miałem rela 1510 ale przez brak basa reflexu brakowało tego efektu boom, nie było to dla mnie po prostu i zdania nie zmienię

Zabetonowałeś się w przekonaniu że potrzebujesz suba z BR, a wymagania masz zgoła odmienne. Skoro testowałeś Klipsch 1200 (bdb sub) i brakowało Ci kontroli, to szukaj po prostu mocniejszej zamkniętej konstrukcji, a najlepiej dwóch by sobie pasmo wyrównać.

Co do REL to ja zdecydowanie nie jestem ich fanem w zastosowaniach kinowych. Do muzyki ok, ale jeśli chodzi o zejście oraz SPL to konkurencja zdrowo odjechała. 20 Hz przy spadku -6 dB w Predatorze? Przecież to śmiech na sali w tej cenie.

Sprawdź jak gra SVS SB-16 ultra czy SB5000. Opcjonalnie możesz się rozejżeć za subami z BR które mają przez producenta możliwość zatykania poszczególnych portów w celu dopasowania charakterystyki do własnych preferencji. W swoim Monoprise na cztery porty jeden mam zamknięty.

Edytowano przez Butler
Napisano (edytowany)
48 minut temu, Butler napisał:

20 Hz przy spadku -6 dB

Rel wygrywa fizyka ,bo ma większą bude

48 minut temu, Butler napisał:

SB5000.

Karzeł ma więcej czary Mary w dsp.

Edytowano przez Sundin997
Napisano (edytowany)
14 minut temu, Sundin997 napisał:

Fizyka to fizyczne właściwości, mierzalne przez proste narzędzia pomiarowe. I REL przegrywa w tej kategorii zasięgu niskich częstotliwości z kretesem, najwidoczniej "większa buda" niezbyt mu pomogła. Ale w muzyce gra fajnie, uderzenia odmówić mu nie można.

14 minut temu, Sundin997 napisał:

Nie miałem z nim do czynienia, ale pod kątem charakterystyki zjada Predatora okrutnie. A czy karzeł?

REL 540 x 457 x 494 mm Waga: 45,3kg

SVS 453 x 465 x 495 mm Waga: 46,3kg

Wielościowo Predator jest  szerszy od SB5000. Ale SVS przy tym jest trochę cięższy. A DSP baaardzo pomaga w dopieszczeniu charakterystyki jak mody uprzykrzają życie.

Edytowano przez Butler
Napisano
11 minut temu, Butler napisał:

Fizyka to fizyczne właściwości, mierzalne przez proste narzędzia pomiarowe. I REL przegrywa w tej kategorii zasięgu niskich częstotliwości z kretesem, najwidoczniej "większa buda" niezbyt mu pomogła. Ale w muzyce gra fajnie, uderzenia odmówić mu nie można.

Jeśli glośniki mają podobne maksymalne wychylenie membrany,to dzięki większej obudowie o prawie 20 litrów rel nie musi się tak agresywnie wychylać.

Więc szybciej się skończy svs.

Różnica na korzyść svs wynika z podbicia dsp w odpowiednich pasmach.

Napisano
50 minut temu, Sundin997 napisał:

Tak, wygrywa w kategorii pt. rozmiar obudowy. Przecież istotne jest jak subwoofer gra najogólniej jak nisko i głośno potrafi zejść.

23 minuty temu, Sundin997 napisał:

Jeśli glośniki mają podobne maksymalne wychylenie membrany,to dzięki większej obudowie o prawie 20 litrów rel nie musi się tak agresywnie wychylać.

Więc szybciej się skończy svs.

Różnica na korzyść svs wynika z podbicia dsp w odpowiednich pasmach.

Skoro svs nie udostępnia danych przetworników to nie wiesz z czego wynika różnica. Bo może np wynikać ze skuteczności głośnika. Proponuje jednak powściągliwość w ocenach bo jeszcze wczoraj nie miałeś pojęcia o tym jakimi prawami rządzą się niskie częstotliwości w pomieszczeniach.

Napisano
9 minut temu, PanKlor napisał:

. Bo może np wynikać ze skuteczności głośnika

Skutecznośc w subach ma drugorzędne znaczenie.

9 minut temu, PanKlor napisał:

wczoraj nie miałeś pojęcia o tym jakimi prawami rządzą się niskie częstotliwości w pomieszczeniach.

I do dzisiaj nie wiem:)

11 minut temu, PanKlor napisał:

Skoro svs nie udostępnia danych przetworników

Be nie chce żeby dzieci się dowiedziały prawdy o świętym Mikołaju

Napisano (edytowany)
8 minut temu, Sundin997 napisał:

Uważam ,że te wnioski są logiczne.

LoL.

8 minut temu, Sundin997 napisał:

Karły grają dzięki dsp.

Jeszcze większe LoL. W końcu DSP pokona opory OZ. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano
2 godziny temu, Sundin997 napisał:

2 godziny temu, Sundin997 napisał:

51 minut temu, Sundin997 napisał:

Karły grają dzięki dsp.

W wątku obok nt KEF też błyszczałeś jak chrząstka w salcesonie...

Napisano
2 minuty temu, PanKlor napisał:

W wątku obok nt KEF też błyszczałeś jak chrząstka w salcesonie...

Mi się wydaje że to właśnie ty błyszczałeś przechwałkami o 100db.

Mogłeś jeszcze sobie zrobić zdjęcie na gołej klacie i zamieścić.

Czyli dla ciebie większa obudowa do subwoofera nie jest lepsza,nie poprawi zejścia?

Napisano
1 minutę temu, Sundin997 napisał:

Mi się wydaje że to właśnie ty błyszczałeś przechwałkami o 100db

Masz rację. Wydaje Ci się. Poprawna nazwa jednostki to dB.

1 minutę temu, Sundin997 napisał:

Mogłeś jeszcze sobie zrobić zdjęcie na gołej klacie i zamieścić.

Mógłbyś się niezdrowo podniecić i jeszcze mniej krwi docierałoby do mózgu.

2 minuty temu, Sundin997 napisał:

Czyli dla ciebie większa obudowa do subwoofera nie jest lepsza,nie poprawi zejścia?

Może poprawić ale kosztem innych parametrów. Nie oznacza to automatycznie, że jest lepsza. Powinna być dobrana do przetwornika oraz parametrów jakie chcemy uzyskać. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Czy ta dyskusja bazuje na danych katalogowych producentów, czy na niezależnych pomiarach pochodzących z tego samego źródła? Bo jak na danych producentów, to…

https://www.audioholics.com/subwoofer-reviews/svs-sb16-ultra oraz https://www.stereophile.com/content/svs-sb16-ultra-powered-subwoofer-measurements potwierdzają i uwiarygodniają dane techniczne pochodzące od producenta.

Dane techniczne podawane przez SVS są uznawane za jedne z najbardziej wiarygodnych i rzetelnych w branży konsumenckiego audio.

10 minut temu, Sundin997 napisał:

To tylko jedna w wielu składowych. Pojemność suba jest szczególnie istotna przy konstrukcjach w BR, tam pojemność oraz przepływ portów jest kluczowa. Optymalną pojemność wyznacza się na podstawie parametrów Thiele-Small głośnika (Qts Fs). To że jest większa nie oznacza że sub zagra lepiej. Można wręcz stwierdzić że producenci dając słabsze przetworniki próbują pojemnością obudowy wyciągnąć że swoich produktow ile się da. Ale mowa o zamkniętym SVS, to zupełnie inna filozofia przy projektowaniu.

Edytowano przez Butler