Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
15 godzin temu, cymes napisał:

Posłuchaj tego Eversolo przez tydzień i podłącz stary streamer, regres jest bardziej odczuwalny. Jak poczujesz od razu chęć powrotu do dmp to wszystko będzie jasne.

@Piotrek500 w pełni zgadzam się z Cymesem w tej sprawie. Szybko się oswajamy z nowym brzmieniem i po chwili wydawać się ono może zwyczajne, do tego stopnia, że można się zastanawiać nad sensem dokonanej zmiany. Sprawdź jeśli możesz stary sprzęt i prawdopodobnie usłyszysz różnicę in minus. Jeśli nie, to wydałeś kasę na próżno - jak wielu przed Tobą i jeszcze wiecej po Tobie. 

Napisano
22 godziny temu, tomek4446 napisał:

Widzę , że kolega z Łodzi. Mamy ten sam streamer znaczy się DMP-A6. Jak chcesz być pewien , że z urządzeniem lub Tobą jest ok. to są dwa rozwiązania problemu. Możesz wpaść do mnie z A6 i zobaczymy czy grają tak samo , lub ja zabiorę swój do Ciebie. 

I tu dochodzimy do mojego podejścia do audio , wynikającego z charakteru.  Chciałbym mieć tyle cierpliwości co @MariuszZ , @lpomis. Panowie tworzą system z dbałością o każdy element toru , od wtyczki po akustykę , pozycjonowanie kolumn ..... tam wszystko jest KLUCZOWE. Ja niestety tak w życiu codziennym , zawodowym czy hobby kieruje się priorytetami , nie mam cierpliwości do detali. 

Dzięki za propozycję. Jeszcze potestuję i ewentualnie się odezwę.

Coraz mniej wierzę w konieczność wygrzewania tego streamera, choć opinie są podzielone.
Po 3 dniach działania (ok 70 godzin) nie widzę żadnej poprawy. Prawdopodobnie pierwsze zauroczenie nowym sprzętem przesłoniło późniejsze realne odczucia.
Będę go testował jeszcze kilka dni, jak nie będzie poprawy, to zwrócę.
Teraz skłaniam się ku Wiim Ultra + DAC (np. k13 r2r od Fiio). Testowałem Wiima (w tym samym czasie co Eversolo) i grał naprawdę solidnie (i to bez zewnętrznego DACa). Wybrałem Eversolo z uwagi na świetną obsługę i wygląd (no urzekł mnie ten wyświetlacz). W środku Wiim i Ever mają ten sam przetwornik.
Nie wiem, może ten egzemplarz jest zje…any. 
Podłączyłem wczoraj mój stary streamer (Denon DNP-730 AE) no i kuźwa gra lepiej. A obsługuje tylko Spotify. Rozumiecie, pliki 320 kbps brzmią lepiej na Denonie niż FLAC z Tidala na Eversolo 😶

Napisano

Nie mam zbędnych filtrów. 

Equalizer włączony,  częstotliwości wyzerowane-  dzwiek płaski, slaba dynamika, moze troche lepszy wokal, zamiast basu - puknięcia.

Equalizer włączony, ustawienia poszczególnych częstotliwości- niewielka poprawa. 

Equalizer wyłączony- najlepszy dźwięk, ale d.. nie urywa.

EQ Gain -5.0 dB.

Zmiany w DAC filter characteristics (7 możliwości ustawienia) praktycznie dla mnie niesłyszalne.

Ogólnie w moim odczuciu gra to zbyt wąsko. Scena jest mocno ograniczona. Bas ma słabą kontrolę. Momentami jest dudniacy, innym razem zbyt płaski. W niektórych nagraniach średnica jest zbyt wyeksponowana, ale nie prezentuje soba nic szczególnego, taka bez głębi jest. Góra jest chyba najlepsza.q

Zaznaczam ze mój sprzęt jest taki powiedzmy między średnia a budżetowa półka DENON PMA-720 AE + Pylon Audio Pearl 25, ale wiem jak to to grało,  a jak gra teraz. 

Pozostaje jeszcze opcja resetu do ustawien fabrycznych i olanie aktualizacji, które od razu sie zrobiły. 

Napisano
24 minuty temu, Piotrek500 napisał:

Ogólnie w moim odczuciu gra to zbyt wąsko. Scena jest mocno ograniczona. Bas ma słabą kontrolę. Momentami jest dudniacy, innym razem zbyt płaski.

No tym bardziej wymaga to konfrontacji. Właśnie odłączyłem zewnętrzrnego DAC-a i podłączyłem A6 bezpośrednio pod wzmacniacz. Kurde nic mu nie dolega :) 

Napisano (edytowany)

Aż sprawdziłęm mojego. Zarówno poprzez bypas w pre , jak i podłączony do wzmacniacza bezpośrednio, gra jednakowo, czyli ok.  Może jakiś element wadliwy.

Edytowano przez Rega