Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Brak rzetelnych informacji. To jest już irytujące i nudne powtarzanie jak ważny jest sygnał elektryczny który może zawierać to co jest szkodliwe, do tego RLC którymi można manipulować. Oczywiście to nie każdy usłyszy to tego trzeba warunków to nie magia, nawet argumenty na podstawie fizyki nie przekonają tych co nie chcą usłyszeć lub nie mają warunków do tego. Kable sygnałowe dają subtelne zmiany, mogą maskować lub nie uwypuklając często słabości elektroniki.

Napisano
29 minut temu, cymes napisał:

Kable sygnałowe dają subtelne zmiany, mogą maskować lub nie uwypuklając często słabości elektroniki.

Dokładnie. W teście nie uwzględniono na przykład pętli mas, które są w części systemów audio, a w których intekonekty stanowią o jakości. Chodzi oczywiście o rezystancję przewodu masowego, nie sygnałowego. Wysoka rezystancja masy intekonektu to wyższe napięcie błędu od prądu "zakłóceń" płynącego w pętli masy. Płynie tą ścieżką cały syf z sieci energetycznej indukujący się w przewodach PE, ale i składowa 50Hz i jej harmoiniczne, które to indukują się bo odległość PE od LiN to zaledwie milimetry na całej długości przewodów.  

Zmiany zawsze będą subtelne, ale jeżeli warunki będa sprzyjały zakłóceniom np. wysoka czułość wzmacniacza, wysoka efektywność kolumn, wysoka impedancja wyjściowa źródła, bardzo mała rezystacja przewodu PE w pętli mas to takie subtelne zmiany mogą być słyszalne, Jeżeli dodatkowo wzmacniacz będzie miał wysoki współczynnik IMD, niski PSRR to tym bardziej może przysiąść jakość nagrań. 

Oczywiście daleki jestem od twierdzenia, ze interkonekt ma wpływ na jakiś konkretny faktor jakości odtwarzanej muzyki, to zbyt złożone by szacować, że ten to poprawia górę, a ten dodaje dołu. Tak to nie działa. Każdy ma inne warunki, inne klocki i inne pętle mas lub ich nie ma co też ma znaczenie, bo u jednego "zagra", a u innego nawet przez banana będzie dobrze ;) 

Pozdrawiam. M

Napisano
3 minuty temu, Kraft napisał:

Dlatego tak ważne jest kupowanie sprzętu prawidłowo skonstruowanego.

Dalej błądzisz, sprzęt to jedno a warunku elektryczne w jakich pracuje to drugie.

Napisano
16 minut temu, Kraft napisał:

Dlatego tak ważne jest kupowanie sprzętu prawidłowo skonstruowanego.

Też, ale to nie zawsze tak jest, że pojedynczy egzemplarz stanowi o jakości. Może być dobrze skonstruowany, a na wyjściu możemy mieć "kaszanę". Ważne jest całe środowisko, połączenia elementów, ich dopasowanie, źródła zakłóceń, a w tym te z sieci energetycznej. Miałem problem z Eversolo u mnie objawiający się szumem tweetera. Po podmianie na Wiima Ultrę szum znikał. Pętla masy? Teraz jest OK. Ever nie szumi bo poprawiłem przewodami, a konkretnie przerabiając IC i dodając listwę co przełożyło się na inną relację rezystancji masy interkonektów w stosunku do rezystancji przewodu PE, który wydłużyłem dodatkową listwą. 

Na gifie porównanie jak to wyglądało. 

wiim vs ever.gif

Napisano (edytowany)
31 minut temu, MariuszZ napisał:

Oczywiście daleki jestem od twierdzenia, ze interkonekt ma wpływ na jakiś konkretny faktor jakości odtwarzanej muzyki, to zbyt złożone by szacować, że ten to poprawia górę, a ten dodaje dołu. Tak to nie działa.

Kable nigdy nie zmienią pasma przenoszenia i nie wszystko da się zmierzyć, przesunięcia fazowe w czasie które zmieniają wrażliwy sygnał analogowy słychać.

https://princesspasta.audio/blogs/technical/the-science-of-speaker-cable-capacitance-and-sound

Edytowano przez cymes