Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Michał, przyjąłem do wiadomości Twoją opinię o JMR Lucia. Posłuchałeś więc masz prawo do własnej opinii, jest krytyczna i OK. Opisałem swoje wrażenia. Mam zastrzeżenia co do uniwersalności ich charakteru brzmienia jak i samych niskich tonów. Nawet ostatnie zdanie mojego podsumowania  mówi coś o średnicy JMR Lucia. 

Dnia 20.03.2026 o 23:49, majkel74 napisał:

Co do Lucii to znam ich pierwszą wersję i to jest słaby głośnik moim zdaniem. Nowa wersja ładniejsza, ale głośniki chyba te same, może strojenie inne… Ale jak to mówią, z gówna bata nie ukręcisz. 
Glosniki za trójaka nie zagrają jak głośniki za 7 czy 15 tys. Trochę szkoda czasu moim zdaniem

ATC SCM7 kosztują  6kzł z kawałkiem. Lucia  mk2  - 3kzł z kawałkiem. Przeczytaj co napisałeś - tanie paczki za 3kzł to g…o. Ty masz już wyrobione swoje zdanie.

Co do ATC SCM 7, o nich przez chyba już 20 lat pozostawania w producji napisano WSZYSTKO i to w każdym zakątku audio świata. Nie można im już zaszkodzić ani bardziej wychwalić, to żywa legenda wśród minimonitorów obok takich konstrukcji jak Harbeth P3 ESR. Wiadomo czym sobie na to zasłużyły.  
Moim zdaniem wysokie tony w JMR Lucia w pewnych gatunkach muzyki  ( o których wspomniałem ) są lepsze zarówno od tego co znam z ATC jak i Harbeth P3ESR XD. Samą namacalność pierwszego planu z JMR Lucia mk2 oceniam podobnie do tego co znam z ATC SCM 7 i lepiej od tego co słyszę z moich Dynaudio X14. Czy wolę  wokale z ATC czy JMR? Dla siebie wybieram to co słyszę z ATC. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
38 minut temu, kaczadupa napisał:

Przeczytaj co napisałeś - tanie paczki za 3kzł to g…o. Ty masz już wyrobione swoje zdanie.

Tego nie napisałem. Przytoczyłem jakby nie patrzeć przysłowie, więc zbyt dosłownie tego nie traktuj. 
Zresztą jak widać dwa razy droższe ATC jednak całościowo „wygrywają” i głośniki za 3 z hakiem wrócą do salonu.

Edytowano przez majkel74
Napisano (edytowany)
17 minut temu, majkel74 napisał:

Zresztą jak widać dwa razy droższe ATC jednak całościowo „wygrywają” i głośniki za 3 z hakiem wrócą do salonu.

Kto z naszego Forum kupił ATC SCM 7 ? Kto z moich znajomych w ogóle kupił ATC? 
Właśnie mam ciszę i spokój w mieszkaniu, słucham troszkę  głośniej swoich ulubionych wykonawców i napiszę to ostatni raz - JMR Lucia MK2 w akustyce to brzmienie, które spodoba się chyba każdemu a bardzo wielu oczaruje. Można dostać bardzo wiele muzycznego piękna za tak niewiele.
Kończę bo mam wrażenie, że tylko szkodzę tym głośniczkom a na to nie zasługują. I z tego powodu jest mi przykro. 

15 minut temu, Slawko69 napisał:

Adam. Chyba podobnie pisałeś o D2R

Wyraźnie, zdecydowanie! mocniejszy bas i góra pasma. Wysokie tony jeszcze bardziej detaliczne, rozdzielcze ale jakimś sposobem zawsze przyjemne. D2R przy Lucia to wyraźne granie na planie litery V. 

Napisano
5 minut temu, kaczadupa napisał:

Kto z naszego Forum kupił ATC SCM 7 ? Kto z moich znajomych w ogóle kupił ATC? 

A kto powiedział, że ktoś ma coś kupować pod wpływem Twoich testów / opinii? Każdy tam ma swoje kryteria, gusta i guściki …

W Twoich testach liczy się co się Tobie podoba, co w czym lepsze, w czym gorsze od innych znanych Ci monitorów itd.

Wiec i JMR ani nie zaszkodzisz, ani nie zrobisz dobrze, choć ja odbieram Twoją opinię jako praktycznie jednoznacznie pozytywną.

Poza tym szukasz chyba głośników dla siebie, nie dla innych.

Napisano
25 minut temu, kaczadupa napisał:

Można dostać bardzo wiele muzycznego piękna za tak niewiele.

I co z tego, że kolumny świetne, skoro w głowie zaraz zaczną się szepty, żeby ich jednak nie brać 😉

Wspomniałeś wcześniej o Harbeth P3ESR XD, jest nowa wersja XD2 w pięknym czarnym kolorze, nawet wklejałeś na forum zdjęcie. Ocznie śliczne, a dźwiękowo też mogłyby się obronić.

Napisano (edytowany)
40 minut temu, soberowy napisał:

w pięknym czarnym kolorze, nawet wklejałeś na forum zdjęcie. Ocznie śliczne

Przypomnisz jak nazywa się wątek, gdzie wrzuciłem ich zdjęcie? To nie tam podziwiamy to co widzą oczy? 

40 minut temu, soberowy napisał:

co z tego, że kolumny świetne, skoro w głowie zaraz zaczną się szepty, żeby ich jednak nie brać

Może w Twojej są jakieś szepty ale co zrobią inni nie wiesz ani Ty, ani ja. 

Najpierw jednak trzeba posłuchać.

Nawet z czystej ciekawości co tam ciekawego chwalą w „naszych testach”. Ewentualnie, żeby mieć o czym wspólnie porozmawiać i wymienić swoimi wrażeniami. 

Napisano
2 godziny temu, kaczadupa napisał:

Kto z naszego Forum kupił ATC SCM 7 ?

Nieśmiało przypomnę że kupiłem ATC scm 7 z ciekawości i po kilku tygodniach sprzedałem. Kolumienki bez tego czegoś, grały bo grały. Ani nie słyszałem tam wybitnej średnicy,ani super wysokich ....o basie nawet nie wspomnę.  Kupował mi je kolega z tego forum (używane) w Polsce i jechały po koleżeńsku do nl. Tam znalazły nowego właściciela. 

Napisano

@misiekx Jak już odchodzimy od tematu JMR Lucia mk2 to powiem Ci w tajemnicy, że nie czuję nic nadzwyczajnego w smaku piwa, wręcz mi nie smakuje a mam Kolegów, którzy dziennie piją po 12, a o smaku piwa mogą opowiadać godzinami. Jakoś muszę z tym żyć. :) 

Napisano
8 godzin temu, kaczadupa napisał:

Nawet z czystej ciekawości co tam ciekawego chwalą w „naszych testach”. Ewentualnie, żeby mieć o czym wspólnie porozmawiać i wymienić swoimi wrażeniami

Odniosłem się do tego 😉. A mogę coś  nich napisać bo stały u mnie w chałupie. 

Napisano
Przed chwilą, misiekx napisał:

Odniosłem się do tego 😉

Dodam, że już chyba piąty raz to piszesz na naszym forum. Widzę, że jesteś w 100% pewny swojej decyzji. Absolutnie rozumiem i popieram, że wybierasz swoimi uszami.  
Przypomnę tylko, że to nie ja rozpocząłem temat SCM7 w wątku JMR.

ATC SCM7 mają swój wątek na forum założony przez Jarka @Kraft (testuje tam nawet moją prywatną parę ATC :) )  w którym też, jak dobrze pamiętam, wyraziłeś swoje zdanie o SCM 7. Wyraził je też Jarek oraz parę innych osób. 

Dobra, jak ktoś będzie chciał porozmawiać o JMR Lucia mk2 to z chęcią  dołączę do dyskusji.
Rozmowę o ATC mogę kontynuować w wątku o ATC.

Miłego dnia. 

Napisano

Ok.Widzę że cię bardzo boli niepochlebne, negatywne zdanie o tych kolumienkach 🤣. A ich kultowość ...hmmm na forum już trochę takich  konstrukcji było ,że nie wspomnę o pewnym Dac na literę W. Co nie znaczy ,że jak o czymś się dużo pisze jest to z automatu dobre. Co do kilku zdań o atc w temacie JMR , w każdym innym na tym forum znajdziesz podobne wstawki, każdy z nas coś skrobnie o czymś innym w innych tematach. Ale już kończę, widzę że bardzo boli 😉. Wybitne ,ukochane.....a sprzedane, to jest najlepsze. Pozdro.

Napisano (edytowany)
28 minut temu, kaczadupa napisał:

Przypomnę tylko, że to nie ja rozpocząłem temat SCM7 w wątku JMR.

Dobra, jak ktoś będzie chciał porozmawiać o JMR Lucia mk2 to z chęcią  dołączę do dyskusji.
Rozmowę o ATC mogę kontynuować w wątku o ATC.

Miłego dnia. 

W tym wątku Ty jako pierwszy wspominałeś o SCM7 i nie ma w tym nic dziwnego. Porównujesz do kolumn, które posiadasz lub posiadałeś.

Z tego co kojarzę jedna osoba na forum ma JMR Lucia w pierwszej wersji, a kilku słuchało. Jednym sie podobają innym mniej, to normalne.

Większość forumowiczów posiada zespoły głośnikowe z wyższego pułapu cenowego. Nie bardzo wiem w jaki sposób chciałbyś nas zachęcić do ich pożyczenia 😀

Edytowano przez soberowy
Napisano
3 minuty temu, soberowy napisał:

Większość forumowiczów posiada zespoły głośnikowe z wyższego pułapu cenowego. Nie bardzo wiem w jaki sposób chciałbyś nas zachęcić do ich pożyczenia 😀

A jednak to posiadacze droższych zespołów głośnikowych podejmują aktywną dyskusję w wątku JMR Lucia mk2. 

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, misiekx napisał:

Nieśmiało przypomnę że kupiłem ATC scm 7 z ciekawości i po kilku tygodniach sprzedałem. Kolumienki bez tego czegoś, grały bo grały. Ani nie słyszałem tam wybitnej średnicy,ani super wysokich ....o basie nawet nie wspomnę.  Kupował mi je kolega z tego forum (używane) w Polsce i jechały po koleżeńsku do nl. Tam znalazły nowego właściciela. 

Mialem kiedyś okazję posluchać ATC SCM11, gdybym miał je wyceniać na podstawie brzmienia, tego co oferowały,  zwlaszcza w zakresie średnicy i wszelakiej "magii" z nią zwiazanej, to nie dalbym za nie wiecej niż max 3tys. za parę.

Zatem przyjmując, że ATC 11 są pewnym rozwinięciem i progresem wzgledem ATC 7,  bo chyba nie strzałem w kolano tak uznanej firmy jaką jest marka ATC,  to na ile można by wycenić 7ki?

Przypomnij mi proszę ile kosztują ATC 11, a ile ATC 7 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
4 minuty temu, kaczadupa napisał:

A jednak to posiadacze droższych zespołów głośnikowych podejmują aktywną dyskusję w wątku JMR Lucia mk2. 

Chcesz tu sam siedzieć jak palec i gadać do siebie? 😉

Napisano

Cena jako wyznacznik jakości brzmienia głośników.
Ktoś założy taki wątek, gdzie będziemy się licytować na jaką kwotę wyceniamy brzmienie danych głośników.?

Może nawet jakieś wnioski da się z tego wyciągnąć. :)  

Przed chwilą, soberowy napisał:

Chcesz tu sam siedzieć jak palec i gadać do siebie? 😉

JMR Lucia mk2 to monitor, który jest raptem chwilę na krajowym rynku. Za rok mogą tu już być wpisy osób, które je słuchały czy posiadają. Czas pokaże jak to się rozwinie. Jestem optymistą. 

Napisano (edytowany)

@DiBatonio słuchałem bezpośrednio po sobie 7 i 11, tu Adam ma trochę racji, większe są inaczej strojne ( częstotliwość podziału jest znacznie niżej ). Mi również średnica siódemek się bardziej podobała. 

Edytowano przez soberowy
Napisano
4 minuty temu, kaczadupa napisał:

Cena jako wyznacznik jakości brzmienia głośników.

Powiedzilabym raczej brzmienie jako wyznacznik ceny jaką można by zaoferować za takie plumkanie.

2 minuty temu, soberowy napisał:

@DiBatonio słuchałem bezpośrednio po sobie 7 i 11, tu Adam ma trochę racji, większe są inaczej strojne ( częstotliwość podziału jest znacznie niżej ). Mi również średnica siódemek się bardziej podobała. 

O.K.

Ja takiego porównania nie miałem okazji poczynić. 😉

Napisano
16 minut temu, soberowy napisał:

W tym wątku Ty jako pierwszy wspominałeś o SCM7 i nie ma w tym nic dziwnego. Porównujesz do kolumn, które posiadasz lub posiadałeś.

No na tym właśnie to polega chyba, jak testowany sprzęt wypada na tle innych, jakie są różnice itd. Jakiś kontekst i krótkie porównanie daje moim zdaniem najwięcej pojęcia o danym głośniku. 
Inaczej to z wyabstrachowanego opisu (tu ogólnie piszę) może wynikać, że oto mamy do czynienia z monitorem wywołującym niemalże łzy wzruszenia, ale jednak w zestawieniu z innym zawodnikiem to ok, wysokie piękne, ale średnica mniej namacalna, basu brak (nawet w porównaniu z monitorem, który potęga basu nie grzeszy) a i dynamika kuleje. Dlatego uważam takie porównania za cenne. I dotyczy to każdej dziedziny. 

Napisano (edytowany)
21 minut temu, majkel74 napisał:

basu brak (nawet w porównaniu z monitorem, który potęga basu nie grzeszy)

Fajnie, że to napisałeś. Muszę  doprecyzować swój wpis. 

Chodzi o inną proporcję wysokich tonów do niskich tonów a nie ich zupełny brak.

Grając głośno to JMR Lucia dadzą więcej niskich tonów jak małe ATC. Oczywiście ilość wysokich tonów w JMR również będzie proporcjonalnie większa, proporcje się nie zmienią. 

Słuchając na niskich poziomach głośności  oraz w moim pokoju  JMR jakby gasły na dole pasma szybciej jak ATC. Wynika to z innego stosunku wysokich tonów do niskich w obu konstrukcjach a także charakteru wysokich tonów w obu konstrukcjach (ATC są bardziej precyzyjne na wysokich tonach, krócej wybrzmiewają i z całą pewnością nie pokazują tyle detalu i nie dają tyle powietrza co JMR).
Grając głośniej to JMR Lucia lepiej wypełni większy pokój niskimi tonami jak ATC SCM 7. 

Napisano

Pozwolę sobie i ja napisać kilka słów, gdyż miałem u siebie przez chwilę i poprzednią wersję tytułowych JMR Lucia i też dobrych kilka lat, wspominane tutaj co raz, ATC SCM7.

Francuskie monitorki, w czasie kiedy u mnie gościły, były dość popularnym no sąsiednim forum modelem, chyba między innymi za sprawą Adama 😉. A że w tamtym czasie byłem pod dość sporym wpływem kolegów z Pomorza zachodniego, to i ja uległem urokowi tych zespołów głośnikowych. Tak przynajmniej wydawało mi się w tamtym momencie 🙂. Czy dziś, podobnie jak Adam, twierdził bym, że to monitory o wybitnej średnicy i magicznej górze - nie wiem. Wiem natomiast, że niestety monitory te, przynajmniej w moim przypadku, nie sprawdziły się ani w elektronice ani w rocku. Powód bardzo prosty. Na tle moich ówczesnych monitorów - dynaudio exite x18 - brakowało im totalnie basu. I w przeciwieństwie do tego co pisze Adam, WYDAJE mi się, że już nawet małe SCM 7 mają go odrobinkę więcej. Być może do jazzu czy wokali są strzałem w dziesiątkę ale niestety mój repertuar jest dużo szerszy. 

A jeśli zaś chodzi o rzeczone ATC SCM7, nieprawdą jest, że nikt, poza Adamem na forum ich nie miał. Miałem je ja, jak widać miał je Misiek, swego czasu model w jasnym wybarwieniu nabył też mój kolega Dawid, który niejednokrotnie pojawiał się na zlotach, chociaż na forum się nie udziela. Natomiast moje kolumienki kupił dość dobrze znany na sąsiednim forum kolega Tal. Poza tym moja para swego czasu odbyła całkiem pokaźne tournee po Polsce, także niejeden forumowicz mógł się z nimi mniej lub bardziej zaznajomić. 

Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia. 

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, KrólKiczu napisał:

Wiem natomiast, że niestety monitory te, przynajmniej w moim przypadku, nie sprawdziły się ani w elektronice ani w rocku. Powód bardzo prosty. Na tle moich ówczesnych monitorów - dynaudio exite x18 - brakowało im totalnie basu. I w przeciwieństwie do tego co pisze Adam, WYDAJE mi się, że już nawet małe SCM 7 mają go odrobinkę więcej. Być może do jazzu czy wokali są strzałem w dziesiątkę ale niestety mój repertuar jest dużo szerszy. 

Dziękuję za podzielenie się swoją opinią o monitorku JMR Lucia mk1.  Ogólnie zgadzamy się, że nie jest to brzmienie z efektownie podrasowanym jakimś wycinkiem basiku. Może go brakować w pewnych gatunkach a przecież jeszcze realizacje są różne…

Mówisz, że masz szerszy repertuar i Lucia się nie sprawdziły (też o tym wspomniałem) a jednak  kupiłeś i słuchasz z małych monitorów PMC 25.21. Sub to stosunkowo NOWY zakup.
Wcześniej dość długo (ile lat?) grały u Ciebie SCM 7, gdzie z pamięci WYDAJE Ci się, że miały ODROBINKĘ więcej basu jak JMR Lucia.   Słuchasz też w pokoju wyraźnie większym od mojego ( nie pamiętam, czy nie jest też otwarty na drugie pomieszczenie).

Zachęcam Cię do BEZPOŚREDNIEGO porównania JMR Lucia mk2  z Twoimi, dużo droższymi (piszę o cenie ponieważ padło w tym wątku stwierdzenie innego Kolegi odnośnie głośników za 3kzł, że z g…a bata nie ukręcisz)  monitorami PMC 25.21(droższe więc z pewnością PMC używało w Twojej serii PMC i następcach z literą „i” w nazwie drogich przetworników - żadnego tam z g.a bata itd. a tylko złośliwi twierdzą, że siedzą w nich bardzo tanie przetworniki)  i podzielenia się swoimi wrażeniami z takiego porównania.

Jestem ciekaw jak wypadnie porównanie  małych PMC z małymi JMR. Co z basem. Które brzmienie całościowo jest bardziej rozjaśnione i lekkie, gorzej sprawdza się w rocku czy innym metalu lub elektronice. Gdzie środek pasma jest rozjaśniony, bardzo lekki, bardzo precyzyjny. Z którego monitorka podkreślone sybilanty potrafią odbierać przyjemność ze słuchania (kiedyś jeden z posiadaczy Twoich PMC mówił mi, że sybilanty w tych paczkach są podkreślone i nieprzyjemne ;) ). 

Znam bardzo dobrze dwa inne małe monitory PMC i nie bez powodu zachęcam do porównania. To będzie ciekawe doświadczenie, małe PMC vs małe JMR. Które bardziej uniwersalne.