kaczadupa Napisano Piątek o 19:10 Napisano Piątek o 19:10 Moje uszanowanie. Nagroda EISA, wzmacniacz Quad 33/303 - wersja 2024. Może są na forum osoby pamiętające/posiadające oryginał, który zadebiutował w 1967 roku i przez blisko 20 lat sprzedał się w ilości ponad 100.000 egzemplarzy. Za swoje walory brzmieniowe, wśród miłośników i pasjonatów audio zdobył status legendy. Na cześć tej pięknej historii Quad przygotował wersję 2024. Czy ma szansę zdobyć nasze uznanie i status legendy wśród naszych następców?. Zapraszam do dyskusji. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Sobota o 08:50 Autor Napisano Sobota o 08:50 (edytowany) Do sprawdzenia Quada zachęciła mnie recenzja naszego AUDIO. Nie piękna historia modelu 33/303, nie zdobyta rok temu EISA a właśnie opis charakteru brzmienia w AUDIO (tak, mam do Nich zaufanie ale sprawdzam - jak to mówią Panie - kochaj, ale sprawdzaj ). Pierwsze amatorskie! wrażenia (moje, nie profesjonalistów z AUDIO ). Lekkość, nawet pewnego rodzaju subtelność, ogromna wręcz przejrzystość i łatwość pokazania najdrobniejszych wybrzmień. Z braku pomysłu jak to opisać, żeby zostać dobrze zrozumianym napiszę - wyjątkowe „cieniowanie wokali”(posłuchajcie Quada dłużej wieczorem czy w nocy a zrozumiecie co chcę przekazać z tym cieniowaniem wokali). Świeżość i zjawiskowe bogactwo wybrzmień wysokich tonów. Nie słyszę mocnego basu (tu nie mogę zgodzić się z tym, co przeczytałem w naszym AUDIO - przykro mi ). Mocny, bardzo energetyczny i dynamiczny bas to dla mnie np. ostatnio testowany Avid Accent. Quad to kapitalna przejrzystość, lekkość, subtelność, kultura i namacalność. To nie jest też duuuży dźwięk, raczej zgrabny. Nie da się nazwać tego brzmienia ciepłym ale chłodnym też nie (przynajmniej z ATC SCM7 i Qutestem). Zdystansowanym czy suchym też nie. Nie rozpędza się na złamanie karku ( trochę szkoda ). Na szczęście nie jest to „sztywniak” jak np. NAD M10v2 (sorki NAD). Quad nie ma brutalnej siły, jaką w metalu posiada i bardzo chętnie pokazuje Avid Accent. Tak to subiektywnie i wstępnie słyszę. Koniecznie muszę sprawdzić Dynaudio z Quadem. Pierwsze wrażenia użytkowo. Bardzo niska czułość wzmacniacza, wręcz w pierwszej chwili szok. Trzeba ustawić wyższe napięcie na przetworniku ( na szczęście Qutest daje taką możliwość). Drugi szok - Chińczyk potrafi zbudować wzmacniacz, któremu nie przeszkadzają żadne ładowarki do telefonu, suszarki itp., „brudny prąd”, pętle masy itp., itd. Absolutna cisza w głośnikach oraz w środku końcówki mocy i w przedwzmacniaczu. Można ? Można! Edytowano Sobota o 09:10 przez kaczadupa 4 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Sobota o 19:29 Autor Napisano Sobota o 19:29 10 godzin temu, kaczadupa napisał: Nie rozpędza się na złamanie karku ( trochę szkoda *To będzie do sprostowania. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Sobota o 19:56 Napisano Sobota o 19:56 11 godzin temu, kaczadupa napisał: Chińczyk potrafi zbudować wzmacniacz, któremu nie przeszkadzają żadne ładowarki do telefonu, suszarki itp., „brudny prąd”, pętle masy itp., itd. Adam u Ciebie chyba trudno o jakąkolwiek pętlę masy, bo z czego by ta pętla miała powstać? Odpisz, cytując
majkel74 Napisano Sobota o 20:20 Napisano Sobota o 20:20 11 godzin temu, kaczadupa napisał: Nie słyszę mocnego basu (tu nie mogę zgodzić się z tym, co przeczytałem w naszym AUDIO Audio też nie słyszy. Tyle, że podaje to w typowy dla siebie, zakamuflowany i politycznie poprawny sposób: „Wszystko to jest możliwe bez nadmiernego utwardzenia basu. Jest raczej sprężysty i pulsujący niż tupiący i wibrujący. Kontrola jest dobra, ale nie bezwzględna i najważniejsza”. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Sobota o 20:39 Autor Napisano Sobota o 20:39 (edytowany) 24 minuty temu, majkel74 napisał: Audio też nie słyszy Brzmienie wg AUDIO: Bez żalu i nostalgii. Dynamiczne, żywe i otwarte. Pełne werwy, muzycznie wszechstronne, bezpośrednie i angażujące. Mocny, sprawny bas, błyszcząca góra, nie mniej ekspresyjna średnica. Naturalność przez wyrazistość, nie przez ocieplenie. Gra tak samo radośnie, jak wygląda. Mocny, sprawny bas. Z tym sprawny absolutnie się zgadzam. Mało tego, dla mnie on ma bardzo dobrą kontrolę na monitorach ATC (Dynaudio jeszcze nie podpinałem). Z Quadem całe pasmo jest bardzo czytelne, tu NIC się nie zlewa i nie rozpływa, nie przeciąga. Cały czas mówię o połączeniu ATC/Quad/Qutest. Jedyne co mi przychodzi do głowy, czemu mogli użyć słowa mocny a ja po wzmacniaczu Avid Accent mam inne zdanie to masa, skala dźwięku, która z Avid Accent jest wyraźnie większa. Quad to nie jest duży dźwięk na tle Avid-a. Może to jest powód dla którego tak to odbieram. A może u mnie mocny bas to u zawodowców już potężny bas. Tak też może być. Edytowano Sobota o 20:45 przez kaczadupa Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Oryginalna bryła. Na żywo te dwa maluszki wyglądają uroczo. 3 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Audio testowało zestaw z dwiema końcówkami, może stąd inna ocena basu 🤔. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) I jak to gra z ATC SCM7 i Chordem Qutest, czyli BRZMIENIE Subtelnie rozjaśnione albo neutralne (ciężko jednoznacznie stwierdzić, może przez to, że góra pasma cały czas pozostaje gładka i zwyczajnie przyjemna, osobiście skłaniam się ku lekkiemu rozjaśnieniu), z całą pewnością bardzo przejrzyste, czytelne w całym! paśmie. Całość żywa ale nie nerwowa. Góra pasma nie jest tylko dopełnieniem średnicy jak to ma miejsce np. w piecyku Avid Accent, jest dość odważna i bardzo, bardzo zróżnicowana ale nadal gładka. Bardzo mi się podoba. Średnica perfekcyjnie neutralna, bardzo przejrzysta/czytelna, nie jest rozjaśniona! ale ciepła nam tu wzmacniacz w suchych czy jasnych realizacjach nie doda. Niskie tony ani notorycznie konturowe, suche i twarde ani analogowo „nadmuchane”, rozmemłane, podgrzane czy wzmocnione w jakimś podzakresie. Niskie tony mogą być twarde, zwarte ale i miękkie, soczyste. Nie jest to mocny bas, słaby też nie, w sumie dawkowany optymalnie w stosunku do neutralnej średnicy. Nie ma tu takiej frajdy jak z Avid Accent, fantastycznej dynamiki i uderzenia na basie ale to jest akurat „numer popisowy” tego wzmacniacza. Brakuje mi większego ciepła na średnicy, trochę bardziej soczystego pierwszego planu nawet kosztem fantastycznej przejrzystości, zróżnicowania, bogactwa wybrzmień na średnicy z Quada. Jak już wspomniałem, Quad nie „naprawi” suchych i jasnych realizacji. Tu moja Rega Elex mk4 jest jak lekarstwo, doda soczystości na średnicy, troszkę zmiękczy, troszkę upłynni, troszkę dociepli, zaokrągli i… zamuli. Edytowano 3 godziny temu przez kaczadupa 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 12 minut temu, kaczadupa napisał: Subtelnie rozjaśnione albo neutralne Dobra , dobra . Co to jest to pomarańczowe ? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) Przed chwilą, tomek4446 napisał: Dobra , dobra . Co to jest to pomarańczowe ? Docieplenie średnicy. Jak tak sobie popatrzę to jakoś mi i cieplej gra. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @tomek4446 Oczojebne świecidełka 😵💫 Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, kaczadupa napisał: Docieplenie średnicy. Acha. No to od początku , co to jest to pomarańczowe i czy można to wyłączyć. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Acha. No to od początku , co to jest to pomarańczowe i czy można to wyłączyć. Można wyłączyć, można zmniejszyć natężenie. Można wszystko. Pełna dowolność. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, kaczadupa napisał: Można wyłączyć, można zmniejszyć natężenie. Można wszystko. Pełna dowolność. No to super. Widać , że ktoś pomyślał. W ogóle widać , że firma dba o klienta. Sprzedają wzmacniacz w komplecie z nawilżaczem powietrza. Bo to wyższe to nawilżacz , prawda ? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Żem ja syna wychował… Za karę do końca życia będziesz grał z Gryphona. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Z pomiarów Audio: Moc w każdym wariancie wyższa od deklarowanej przez producenta, pojedynczna 303-ka w trybie stereo 2 x 56 W/8 Ω, 2 x 87 W/4 Ω, w mostku 154 W/8 Ω, 196 W/4 Ω ATC scm 7 zdaje się 8 ohm mają, więc prawie 3 razy wyższa moc w konfiguracji dual mono mogłoby zrobić robotę na basie. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 19 minut temu, kaczadupa napisał: Za karę do końca życia będziesz grał z Gryphona. Odszczekuje ten nawilżacz. Napisałem i wyłączyli mi Forum na 15 minut. Nie wiem Adam jakie Ty masz układy ..... 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu dobre, i dobre układy Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu A ja zamiast drugiej końcówki mocy Quada wspominam teraz Spendora Classic 3/1 pod ten system Quada, który mam obecnie. Ta cudownie kremowa barwa średnicy Spendora i bardzo delikatna ale szlachetna góra. Tak tylko głośno myślę… Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 40 minut temu Autor Napisano 40 minut temu (edytowany) Taka ciekawostka. Mam dokładnie ten sam egzemplarz Pre, który testował Magazyn AUDIO. Identyczne numery seryjne. Edytowano 37 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Recommended Posts