Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Mój amplituner ma w specyfikacji napisane coś takiego (poniżej) apropo impedancji. Czy to znaczy, że nie mogę do niego podłączyć kolumn, które mają 4 om? A jakie mogę, takie które mają 6 czy 8? Pewnie to bardzo naiwne pytanie, ale zawsze byłem cienki z fizyki icon_smile.gif

6 om, 1 kHz, THD 0,7 %
Kanały przednie lewy/prawy
Kanał centralny
Kanały efektowe lewy/prawy
Kanały efektowe tylne lewy/prawy
110 W + 110 W
110 W
110 W + 110 W
110 W

8 om, 20Hz-20kHz, 0,05%
Kanał centralny
75 W + 75 W
75 W
75 W + 75 W
75 W

Konstrukcja wzmacniacza mocy dyskretna
Napisano
Skoro producent ustalił obciążenia taką impedancją, to należy tego przestrzegać. Inna sprawa to taka, że kolumny nigdy nie mają takiej impedancji, jaka podawana jest w specyfikacji. Czasami schodzą nawet do wartości dwukrotnie mniejszej. O ile Twój amplituner wytrzymałby obciążenie 4Ω, to jednak takie kolumny potrafią zejść do 3Ω lub nawet 2,5Ω , a tego na pewno wzmacniacz już nie zniesie.
Napisano
Cytat

Mój amplituner ma w specyfikacji napisane coś takiego (poniżej) apropo impedancji. Czy to znaczy, że nie mogę do niego podłączyć kolumn, które mają 4 om? A jakie mogę, takie które mają 6 czy 8? Pewnie to bardzo naiwne pytanie, ale zawsze byłem cienki z fizyki icon_smile.gif

6 om, 1 kHz, THD 0,7 %
Kanał centralny
110 W + 110 W
110 W
110 W + 110 W
110 W

8 om, 20Hz-20kHz, 0,05%
Kanał centralny
75 W + 75 W
75 W
75 W + 75 W
75 W

Konstrukcja wzmacniacza mocy dyskretna

Możesz podłączyć kolumny o impedancji 6 ohmów, wtedy będziesz miał parametry tak jak w pierwszym przypadku - większa moc 110W - przy kolumnach 8 ohmowych będziesz miał mniejszą moc - 75 W.
Bezpieczniej włączyć 8 ohmowe.
Napisano
Powyższe dane nie mówią nic pewnego o tym co możesz a czego nie podłączyć, to jest tylko informacja o mocy wyjściowej. Najlepiej spójrz na tył wzmacniacza i tam przy gniazdach do kolumn powinna być tabliczka z zakresem impedancji.
Napisano
Akurat w miesięczniku "Audio" integralną częścią przeprowadzanych testów sprzętu
jest zakładka "Labolatorium" z której możemy dowiedzieć się o faktycznej mocy
wzmacniaczy, impedancji kolumn i innych parametrach którymi niekoniecznie
chcą się chwalić Producenci.
Napisano
Ale nie sprawdzają czy z amplitunerem 8 omowym mogą pracować kolumny 4 omowe, zresztą pewnie po takich testach redakcja musiałaby odkupywać lub naprawiać część amplitunerów icon_biggrin.gif