jar_21 Napisano 8 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2007 Mój amplituner ma w specyfikacji napisane coś takiego (poniżej) apropo impedancji. Czy to znaczy, że nie mogę do niego podłączyć kolumn, które mają 4 om? A jakie mogę, takie które mają 6 czy 8? Pewnie to bardzo naiwne pytanie, ale zawsze byłem cienki z fizyki 6 om, 1 kHz, THD 0,7 %Kanały przednie lewy/prawyKanał centralnyKanały efektowe lewy/prawyKanały efektowe tylne lewy/prawy 110 W + 110 W110 W110 W + 110 W110 W8 om, 20Hz-20kHz, 0,05%Kanały przednie lewy/prawyKanał centralnyKanały efektowe lewy/prawyKanały efektowe tylne lewy/prawy 75 W + 75 W75 W75 W + 75 W75 W Konstrukcja wzmacniacza mocy dyskretna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 8 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2007 Skoro producent ustalił obciążenia taką impedancją, to należy tego przestrzegać. Inna sprawa to taka, że kolumny nigdy nie mają takiej impedancji, jaka podawana jest w specyfikacji. Czasami schodzą nawet do wartości dwukrotnie mniejszej. O ile Twój amplituner wytrzymałby obciążenie 4Ω, to jednak takie kolumny potrafią zejść do 3Ω lub nawet 2,5Ω , a tego na pewno wzmacniacz już nie zniesie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 8 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2007 Cytat Mój amplituner ma w specyfikacji napisane coś takiego (poniżej) apropo impedancji. Czy to znaczy, że nie mogę do niego podłączyć kolumn, które mają 4 om? A jakie mogę, takie które mają 6 czy 8? Pewnie to bardzo naiwne pytanie, ale zawsze byłem cienki z fizyki 6 om, 1 kHz, THD 0,7 %Kanały przednie lewy/prawyKanał centralnyKanały efektowe lewy/prawyKanały efektowe tylne lewy/prawy 110 W + 110 W110 W110 W + 110 W110 W8 om, 20Hz-20kHz, 0,05%Kanały przednie lewy/prawyKanał centralnyKanały efektowe lewy/prawyKanały efektowe tylne lewy/prawy 75 W + 75 W75 W75 W + 75 W75 W Konstrukcja wzmacniacza mocy dyskretna Możesz podłączyć kolumny o impedancji 6 ohmów, wtedy będziesz miał parametry tak jak w pierwszym przypadku - większa moc 110W - przy kolumnach 8 ohmowych będziesz miał mniejszą moc - 75 W.Bezpieczniej włączyć 8 ohmowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bynek Napisano 9 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2007 Powyższe dane nie mówią nic pewnego o tym co możesz a czego nie podłączyć, to jest tylko informacja o mocy wyjściowej. Najlepiej spójrz na tył wzmacniacza i tam przy gniazdach do kolumn powinna być tabliczka z zakresem impedancji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 9 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 9 sierpnia 2007 Akurat w miesięczniku "Audio" integralną częścią przeprowadzanych testów sprzętujest zakładka "Labolatorium" z której możemy dowiedzieć się o faktycznej mocywzmacniaczy, impedancji kolumn i innych parametrach którymi niekonieczniechcą się chwalić Producenci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frog Napisano 10 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 10 sierpnia 2007 Ale nie sprawdzają czy z amplitunerem 8 omowym mogą pracować kolumny 4 omowe, zresztą pewnie po takich testach redakcja musiałaby odkupywać lub naprawiać część amplitunerów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts