Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Z muzyki filmowej - polecam składanki z wiodącymi tematami z filmów o Jamesie Bondzie, bo co do całych płyt z danego filmu - to raczej późniejsze produkcje.
No i trzeba uważać na realizacje, bo niektóre płyty (składanki) są mówiąc krótko kiepsko nagrane i wykonanywane przez małe składy...

Pozdrawiam
Napisano
Zaproponuję płytę, którą już kilkakrotnie wspominałem na tym forum, KAYANIS "Where Abandoned Pelicans Die" (WAPD).

Pozwolę sobie przytoczyć fragment jednej z recenzji dostępnych na witrynie Kayanisa,

cyt. :

" Takiej muzyki jeszcze nie było... W pewnym momencie nasuwa się myśl, że byłaby ona doskonałą ilustracją do filmu. Są jednak dwa "ale":

1. Tak dobrego filmu jeszcze nie nakręcono
2. Nawet gdyby, to ścieżka dźwiękowa zdominowałaby fabułę.

Tak więc zapomnijmy o filmie. "

http://kayanis.com/

A to trzeba koniecznie odsłuchać GŁOŚNO: LINK

Napisano
Profi
dzięki za info, taka zachęta.. włączam link z yt. i co i mówię sobie "aaahhhhhaaaa" znane mi znane..... ale dzięki za przypomnienie
Zamówiłem już 3 kolejne tytuły filmowe icon_smile.gif

PS. Znalazłem również 3 płytową edycję z filmu "Ostatni Mohikanin" dostępna jest tu czy ktoś ją słyszał ? z opisu może być ciekawa..

Radi a grę z płytą widziałem na allegro.. co prawda było to jakiś czas temu.. jak kupisz i uzyska Twoją rekomendację - kupuję w ciemno icon_smile.gif

RoRo tak tak na składankach już się kilka razy przejechałem - to okropność icon_smile.gif mało co mi odpowiada...Tobie rozumiem też ?
Napisano
Cytat

RoRo tak tak na składankach już się kilka razy przejechałem - to okropność icon_smile.gif mało co mi odpowiada...Tobie rozumiem też ?

Przy zakupie płyt zawsze sprawdzam wytwórnię - i omijam najtańsze produkcje.
A co do takich składanek - patrzę również na wykonawców: gdy są to tematy muzyczne, to staram się by była to znana i duża orkiestra, natomiast przy piosenkach jest gorzej - niby oryginalne wykonanie, a czasami wygląda to tak, jakby było przeniesione z MP3 i to z dużą kompresją
Taka schrzaniona płytka to czasami ląduje w pracy, w kuchennej miniwieży lub w samochodzie, bo na porządnym sprzęcie to niestety się nie da...

Pozdrawiam
Napisano
Składanki są dla mnie wygodne wtedy, gdy nie chcę (lub nie mogę - z różnych przyczyn) mieć pełnego soundtracka.
Zresztą odnosi się to również do "The Best of...", gdy nie chcę kompletować pełnej dyskografii danego wykonawcy...

Ale staram się przed zakupem odsłuchać płytę "kawałkami" w sklepie, albo pożyczam od znajomych / słucham u nich, czy też proszę o zrobienie kopii.

Pozdrawiam
Napisano
Po wczorajszym oglądnięciu filmu: ,,Królestwo Niebieskie" (tytuł oryginalny: Kingdom of Heaven). Ze wspaniałą muzyką, o której niestety jakiś czas temu zapomniałem icon_redface.gif icon_sad.gif. Ale od tej chwili mam plan konkretny, mianowicie zakupowy icon_idea.gif icon_smile.gif. Pan Harry Gregson-Williams według mnie stworzył świetną oprawę muzyczną, film nie obronił się, a nawet przyniósł straty, ale ta muzyka.........................
Napisano
nieśmiało pojawiła się informacja nie tyle o muzyce z filmu co muzyce z gry - chciałbym zachęcić do zagłębiania się w temat muzyki tworzonej na potrzeby gier - bo mimo, iż może to mało "audiofilskie" to czasem takie utwory mogę nieźle zaskoczyć.

Kuldahar - Icewind Dale - może to kogoś zachęci, a może nie icon_smile.gif
Napisano
Cytat

nieśmiało pojawiła się informacja nie tyle o muzyce z filmu co muzyce z gry - chciałbym zachęcić do zagłębiania się w temat muzyki tworzonej na potrzeby gier - bo mimo, iż może to mało "audiofilskie" to czasem takie utwory mogę nieźle zaskoczyć.

Kuldahar - Icewind Dale - może to kogoś zachęci, a może nie icon_smile.gif

Z Planescape Torment jest świetna
http://www.youtube.com/watch?v=SfEjKBPZNYU...feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=UvSc5jfZP_g...=1&index=26

Rainman
http://www.youtube.com/watch?v=9sLpjApt-Uk
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
Napisano
Wspomniany już Michal Lorenc robi dobrą muzę filmową - np. Kryminalni z aranżacjami Herdzina - perełeczka, dość dobry jest soundtrack do filmu Hunt for Red October by Poledouris. Chyba nie wspominał też nikt do tej pory Tiersena i jego Amelii.
Napisano
Dotarło do mnie kilka płyt filmowych icon_smile.gif przyznam szczerze, że często płyty z dobraną muzyką są lepsze niż niejednego wykonawcy icon_smile.gif
Często zdarzało mi się po kupieniu płyty stwierdzać,że płyta jest monotonna/jednostajna (co nie oznacza, że zła) a w muzyce filmowej wydaje mi się, że jakoś więcej się dzieje icon_smile.gif
Kolejne krążki pewnie w styczniu icon_smile.gif
A czy Wy nabyliście może ostatnio muzykę filmową ?icon_smile.gif
Napisano
Ja nabyłem icon_smile.gif pierwszą od dłuuugiego czasu. Konkretniej soundtrack stworzony przez Daft Punk do filmu "Tron: Legacy". Ogólnie rzecz biorąc, słuchając go, ma się wrażenie, że to wszystko było już gdzieś wcześniej, ale to nie zmienia faktu, że płyta jest naprawdę niezła. Dla mnie takie 5- i z czystym sumieniem polecam icon_cool.gif