macio_87 Napisano 4 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2010 witam, jestem tu nowy użyłem nawet opcji szukaj i nic to też mam pytanie: dokopałem się w piwnicy do gramofonu unitra daniel g1100fs i brakuje mi tam igły z tego co wiem i moje pytanie brzmi czy ktoś może wie jaka to konkretnie igła?czy mogę ją kupić samą czy z całym ramieniem czy jakaś wkładką? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 4 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2010 Brakuje całej wkładki czy też tylko igły jak piszesz.Najlepiej zamieść fotkę końcówki ramienia .W tych gramofonach o ile pamiętam najczęściej była MF -100 ,101 czy 102 .Wkładki do kupienia na Allegro.https://ssl.allegro.pl/mf-100-mf-102-mf-104...i1352139680.htmhttps://ssl.allegro.pl/mf-100-wkladka-kompl...346308316.htmll Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 5 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2010 Ja bym sugerował kupienie niedrogiego Ortofona - za ok 80 - 90 zł uzyskasz o wiele lepszy dźwięk niż z MF Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macio_87 Napisano 7 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 wrzucam fotkę od góry tej części Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macio_87 Napisano 7 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 i od dołu i miałeś rację doszukałem się na tym symbolu mf-100, tylko teraz muszę kupić samą igłę czy tą wkładkę całą? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 Po co zdejmowałeś całą główkę??? Wkładka to to co jest przymocowane śrubkami, igła wygląda na całą, więc powinno grać bez wymieniania niczego. Niemniej jednak możesz pomyśleć o Ortofonie, o którym wspominał adamc, czy Audio-Technice, uzyskasz dość niskim kosztem dużą poprawę w dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 7 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 grudnia 2010 Na razie nie odkręcaj wkładki na oko wygląda na dobrą.Czy masz wzmacniacz z wejściem na gramofon.Jeśli nie to czeka cię wydatek na przedwzmacniacz.A więc podaj nam do jakiego wzmacniacza chcesz to podłączyć.Jaką wtyczkę ma twój gramofon ,pojedynczą czy dwie.Jak zwykle najlepiej zamieścić zdjęcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2010 Cytat Po co zdejmowałeś całą główkę??? A czemu nie???Główka sama wychodzi - w końcu po coś wymyślono obrotowy zatrzask.Kolega Macio87 dobrze zrobił - dzięki temu nie ma problemu z 4 kabelkami idącymi do wkładki (nie pomyli się przy podłączaniu) i wszystko będzie kontaktowało.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macio_87 Napisano 8 grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia 2010 resztę sprzętu mam, ale myślałem, że coś nie tak jest z tą igłą bo nie chce grać a reszta sprzętu działa...więc będzie trzeba zanieść do serwisu jakiegoś żeby spojrzeli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 9 grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2010 macio_874 dni temu audionet pytał się Ciebie, jaki masz wzmacniacz - czy masz w nim wejście PHONO do obsługi gramofonu.Co się dokładnie dzieje z gramofonem: płyta kręci się prawidłowo, igła nie przeskakuje - a dźwięku brak???Jezeli tak się dzieje, to przyczyną problemów może być:- złe połącznie między gramofonem a wzmacniaczem (kable nie kontaktują) - złe połączenie w obrębie gramofonu (np. nie kontaktują 4 kabelki miedzy wkładką a koszyczkiem - widoczne na drugiej fotce)- problem we wzmacniaczu Jaki kabel sygnałowy wychodzi z gramofonu (jak wyglada wtyczka, którą wkładasz do gniazda we wzmacniaczu) i jakiee wejścia ma Twój wzmacniacz?Najlepiej jakbyś zrobił fotki wzmacniacza (front i gniazda przyłączeniowe z tyłu) oraz fotkę końcówki kabla z gramofonu (albo pojedyńczy duży wtyk DIN z 3 lub 5 bolcami, albo podwójny wtyk cinch)Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skurwol Napisano 4 października 2011 Udostępnij Napisano 4 października 2011 Ostatnio ponownie w moje ręce wpadł gramofon Daniel i chciałbym go nieco odrestaurować Poniżej zdjęcia:zamówiłem już nowe paski, ale nie mam pojęcia jak się zabrać za wymianę igły/systemu, co zrobić z tym dziwnym przewodem (wymienić na chinch?) oraz do kogo zgłosić się z naprawą podświetlania. jakie serwisy zajmują się profesjonalną wymianą takich wkładek czy nawet całkowitym odrestaurowaniem gramofonu (najlepiej z okolic Krakowa lub Rzeszowa) prosiłbym o sugestie. przede wszystkim zależy mi na jak najlepszej jakości dźwięku także wszelkie rady co do wkładki będą mile widziane.PozdrawiamPS. Interesują mnie wkładki lepsze niż seria MF z Unitry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 5 października 2011 Udostępnij Napisano 5 października 2011 Kolego skurwolNa początek gorąco zapraszam do przeczytania na forum postów na temat gramofonów. Wielokrotnie ja i Koledzy podawaliśmy, m.in. linki do stron, na których wyłożone są podstawowe zagadnienia z tej dziedziny.Pasek, wkładkę wymienisz sam. W kwestii przewodu zakończonego wtyczka DIN jest wiele informacji na forum. Nie pamiętam, ale chyba Kolega Kaczor pisał o tym.Co do podświetlenia, to z tym możesz mieć trochę problemów, ale jeśli masz czas i żyłkę do grzebania powinieneś dać sobie radę. A tu przydatny, przypadkowo znaleziony link:http://gramofondaniel.prv.pl/Gdybyś potrzebował instrukcje obsługi, schemat ideowy, instrukcję serwisową mogę Ci przesłać na maila. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts