Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Jako, że jest tutaj wiele mądrych i doświadczonych audiofilii mam następujące pytanie: Czy w kwocie do 500 złoty (ewentualnie 600) jestem w stanie kupić jakikolwiek system stereo? Wiem, że są to śmieszne pieniądze, lecz dla mnie -ucznia- jest to dużo. Oczywiście mam na myśli jakiś używany sprzęt, bo w tym przedziale cenowym nic nowego nie byłbym w stanie kupić.

Wymiary mojego pokoju:
powierzchnia: 28 m^2
wysokość: 3,75m

Pozdrawiam i proszę o fachowe rady.
Napisano
Stel
Czy w tej kwocie ma się zmieścić wzmacniacz + 2 kolumny, czy chcesz zejść z parametrami i "załapać się" jeszcze na CD i tuner???
Zakładając to pierwsze można już wyszukać odpowiedni wzmacniacz i kolumny podstawkowe (jeżeli się mocno uprzesz, to i niedrogie fronty) z możliwością jego dalszej rozbudowy. Na szczęście jest spory wybór wśród używanego sprzętu audio, więc nie stresuj się - to będzie grało icon_rolleyes.gif
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Czy w kwocie do 500 złoty (ewentualnie 600) jestem w stanie kupić jakikolwiek system stereo?

System stereo to szerokie pojęcie. Może składać się ze wzmacniacza i pary głośników, plus tuner, plus odtwarzacz CD, plus magnetofon CC i plus EQ. Przy odrobinie szczęścia w poszukiwaniu, wzmak z głośnikami i CD możesz upolować z używek, lecz będą to już leciwe konstrukcje, wymagające jakiegoś odświeżenia, lub nieco nowsze konstrukcje ale gorsze jakościowo. Konkretnych ofert nie proponuję, gdyż jest w czym wybierać, choćby na allegro.
Napisano
Cytat

Czy w kwocie do 500 złoty (ewentualnie 600) jestem w stanie kupić jakikolwiek system stereo? Wiem, że są to śmieszne pieniądze, lecz dla mnie -ucznia- jest to dużo. Oczywiście mam na myśli jakiś używany sprzęt, bo w tym przedziale cenowym nic nowego nie byłbym w stanie kupić.

Do 200 zł wydasz na używany wzmacniacz - np. kilkunastoletniego Denona, 200 na kolumny, 100-200 za CD. Tuner to już są grosze.
Napisano
Stel
Poniżej parę przemyśleń odnośnie podziału kwoty na zestaw - poniżej wzmacniacze... (i ceny z Allegro)

Zakładam wydatek na wzmacniacz rzędu 350zł i na kolumn 250zł. W przypadku sprzętu używanego gdy będziesz chciał przejść na wyższe modele cena sprzedaży będzie porównywalna z Twoją ceną zakupu...
Jeżeli trafisz na okazję i kupisz porządne kolumny za większość przeznaczonej na zestaw kwoty to też nie ma problemu, bo za 100zł możesz kupić wzmacniacz np. Unitry i nie będzie źle.

Wzmacniacze Yamaha - np. model AX-392 z pilotem
http://www.allegro.pl/item267804163_wzmacn...aha_ax_392.html
lub modele z serii 4xx
http://www.allegro.pl/item266895253_yamaha...an_okazja_.html

Wzmacniacze Technics klasy AA (raczej odpuść sobie klasę A)
modele klasy VX-5xx lub wyżej, oraz SU-V5xx, np.
za 350zł poszedł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=265205212&
ewentualnie jeszcze starsze modele od SU-VX4 w górę, ciut nowsze SU-VX45 i wyższe,

Wzmacniacze JVC: bez 2 lub 3 najniższych modeli (np. wśród starych modeli AX-200 nie, ale już AX-400 można)

Generalnie można już znaleźć coś dobrego z firmowych wzmacniaczy, odradzam jednak najniższe modele z danej firmy.
Wśród wzmacniaczy są wg mnie dla Ciebie 3 grupy do wyboru:: - starszy wzmacniacz bez pilota, nowszy i zapewne ciut słabszy ale z pilotem oraz amplituner.

Jeżeli chcesz amplituner to np. z firmy SONY szukaj starszych modeli serii GX...ES (najwyższa seria) i unikaj modeli z serii podstawowej AV (2xx, 3xx - np. AV-210 czy AV-370), mają małą moc i przy większej głośności po prostu się nie wyrabiają (pojawiają się zniekształcenia).
Parę niezłych modeli zrobiło JVC, no i trafiają się ciekawe Yamahy. Nie wiem, czy Ci odpowiada coś takiego więc nie kontynuuję amplitunerów...

Daj znać, czy żyjesz - bo produkujemy się na Forum, a brak odpowiedzi z Twojej strony icon_eek.gif