Skocz do zawartości

Jaki wzmacniacz ok. 3500,- do kolumn Monitor Audio RX6?

Orlin

Recommended Posts

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Cześć,

A jaki masz model amplitunera do kina domowego?

Witam

Na dzień dzisiejszy jest to denon avr-x1600h, wiem nie posiada wyjścia pre, ale będzie wymieniony na x3800 lub x4800 jak się trafi okazja, na razie chce ogarnąć fajne stereo bo więcej słucham muzyki 😀

4 godziny temu, Gargan napisał:

To raczej powinien mieć "power amp in".

Tak masz rację, trochę gubie się w nazewnictwie, ale wiesz o co mi chodzi 😀

12 minut temu, Pacman napisał:

na razie chce ogarnąć fajne stereo bo więcej słucham muzyki 😀😀

Skoro ma być więcej muzyki to po co marnować pieniądze na amplitunery AV?

Spraw sobie porządne stereo + subwoofer aktywny. Nowe wzmacniacze stereofoniczne mają już obsługę subwoofera, HDMI, room acoustics itd. Żeby oglądać filmy z satysfakcją nie jest potrzebne 500+ kanałów tylko dobry ekran/projektor 😀 Z resztą Netflix ostatnio promuje Spatial Audio, a to jest tak naprawdę stereo 🙂 Większość materiału wideo w sieci jest stereo. 

yamah-rn-1000a(1).webp.a4d1a9aa7719fec78ccd27a87ed2ad2a.webp

Zdjęcie przypadkowe. Jeszcze go nie słuchałem, ale wygląda obiecująco.

4 godziny temu, Gargan napisał:

Serio chcesz zmarnować tyle miejsca na 11 kolumn, żeby słuchać od czasu do czasu jakiegoś filmidła?

Możesz oczywiście wbudować kolumny w ściany, ale to strasznie dużo zachodu. 

Lepiej ten budżet utopić w lepszym stereo 🙂

Przecież ja już mam kino i tylko 7 kolumn plus sub 

2 godziny temu, S4Home napisał:

O ile Magnat MR780 to bardzo fajny wzmacniacz to chyba nie do końca będzie w stanie pokazać potencjał RX-ów. Chyba osobiście bym pozostał przy opcjach wcześniejszych bo taki np. Kandy K2 to zupełnie inna liga. 

8 minut temu, Q21 napisał:

Zgadzam się, że MR780 to bardzo fajny wzmacniacz ale może brakować mu nieco pary. RXy potrzebują czegoś mocniejszego. 

Panowie z branży dziękuję za cenne informacje bo można łatwo wtopić, a co można powiedzieć o AMC XIA 150, bardzo duża moc ale wygląd jak z epoki, ale może fajnie gra. 

Najładniej wygląda Advance Acoustic x i75, lecz opinie są zróżnicowane 

12 godzin temu, Pacman napisał:

Witam

Na dzień dzisiejszy jest to denon avr-x1600h, wiem nie posiada wyjścia pre, ale będzie wymieniony na x3800 lub x4800 jak się trafi okazja, na razie chce ogarnąć fajne stereo bo więcej słucham muzyki 😀

Tak masz rację, trochę gubie się w nazewnictwie, ale wiesz o co mi chodzi 😀

A może lepszym rozwiązaniem byłoby jednak zakup amplitunera stereofonicznego, typu wspomniana Yamaha RN1000?

Nie dość, że uzyskasz bez porównania lepszy dźwięk w muzyce (a zaznaczyłeś, że na audio zależy Ci bardziej) a dwa możesz się podłączyć po HDMI np. do telewizora.

6 minut temu, Pacman napisał:

AMC XIA 150, bardzo duża moc ale wygląd jak z epoki, ale może fajnie gra. 

Gra masywnie. Testowałem go razem z Cyrus 6, Primare i22 oraz Cyrus One. 

Na kolumnach Focal Aria 926 i Monitor Audio Bronze zmiótł inne wzmacniacze z planszy brutalną siłą. Czujesz, że to gra i nie bawi się w uprzejmości 🙂

30 minut temu, Pacman napisał:

Panowie ale nikt nic nie pisze o  Atoll in100 i Arcam FMJ A28 

A29 dobrze wypominam. Ale jeśli chcesz kupić z rynku wtórnego to zapytaj czy jest przed czy po wymianie przekaźników? 😀

Na niskich ustawieniach głośności bardzo przyjemny. Potem trochę mniej przyjemny. 

Focal Aria 905 mi go zagotowały. Okropne kolumny.

6 minut temu, Gargan napisał:

A29 dobrze wypominam. Ale jeśli chcesz kupić z rynku wtórnego to zapytaj czy jest przed czy po wymianie przekaźników? 😀

Na niskich ustawieniach głośności bardzo przyjemny. Potem trochę mniej przyjemny. 

Focal Aria 905 mi go zagotowały. Okropne kolumny.

Raczej tylko rynek wtórny no i z wypowiedzi tutaj kolegów po fachu musi być wydajny pradowo, muszę trochę popracować nad specyfikacja tych wzmakow😀

Witam ponownie 

Po przemyśleniu na dzień dzisiejszy pozostały trzy typy

Musical m2si 

AMC XIA 150 

Advance acoustic x-i75 

Ten ostatni że względu na wyglad, i teraz tak, m2si nie ma phono, lepiej dokupić osobno pre, czy dołożyć do M3si, AMC trudno dostępny na rynku wtórnym, o advance acoustic różne opinie, proszę o sugestie 

Pozdrawiam