Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
posiadam od dłuższego już czasu kolumny Mission 701.. do tej pory nie miałem z nimi kłopotów, ale od niedawna jeden z głośników przy niektórych utworach wyraźnie zaczął charczeć (brzęczeć) icon_sad.gif wydaje mi się, że w drugim pojawienie się tej "usterki" to tylko kwestia czasu.. moje pytanie, ze względu na to, że podoba mi się dźwięk jaki moim uszom dostarczają te kolumienki i nie chciałbym się ich pozbywać, brzmi: czy jest możliwość naprawy tejże "usterki" czy może lepiej będzie wymienić głośniki na nowe?
Napisano
Najprawdopodobniej da się naprawić ale zwróciłbym się z tym do fachowców którzy to robią bo nie jest to tak całkiem proste.
Ja bym wcześniej zerknął na ceny nowych - czy różnica cen nowego i regeneracji usprawiedliwia regenerację.
Napisano
Czasami zdarza się, że w wyniku drgań luzuje się bądź przemieszcza mocowanie przewodów między zaciskami głośnika a jego cewką (czyli NIE TE kable, które dochodzą do głośnika ze środka kolumny). Najczęściej jest to miedziana skrętka, czasami taśma. Skutkuje to bezpośrednim kontaktem przewodów z membraną, słyszalnym jako buczenie / brzęczenie, tym silniejsze, im większy skok membrany, a więc bardziej odczuwalne przy niskich częstotliwościach (bas) lub przy głośniejszym graniu.
Weź odkręć i wyjmij ten głośnik, następnie puść te kawałki, przy których słyszysz charczenie i obserwuj, czy przypadkiem nie masz wspomnianej sytuacji. Prąd Cię nie kopnie icon_lol.gif . Jeśli to jest to, wystarczy że trochę te przewody odgarniesz i masz problem z głowy icon_cool.gif . Jeśli nie, spisz od razu wszystkie oznaczenia z głośnika. Zakup nowego czy powiedzmy używki często wychodzi taniej niż naprawa u specjalisty (chyba że znajomy icon_wink.gif )
Napisano
dzięki za odpowiedzi na post icon_biggrin.gif głośniki wykręcałem już wcześniej bo myślałem, że może cosik się wewnątrz obudowy poluzowało no ale niestety..sprawdziłem opcję z przewodami ale również to nie to.. icon_mad.gif a już miałem nadzieję icon_lol.gif tak więc nie pozostało mi nic innego jak poszukać "zamienników".. no i tu pojawił się kolejny kłopot.. mianowicie oryginały mają oznaczenie CT160 i noszą firmowe "znamię" Mission.. trochę już szperałem ale nie trafiłem na nowe takie.. no i w sumie się nie dziwię bo trochę latek już te kolumny mają i firma raczej zaprzestała ich produkcji a nikt o zdrowych zmysłach nie trzymał by nowych głośników gdzieś na strychu icon_lol.gif szukałem ich szczególnie jako midwoofer-ów.. w wynikach same głośniki samochodowe icon_neutral.gif napiszcie mi, jakie ewentualnie głośniki mógłbym osadzić w tych kolumnach (oryginały maja śr. 15cm, odległość otworów 26,5cm) i czy głośniki, które występuja jako niskotonowe nadają się do tych kolumn czy raczej są przeznaczone tylko do systemów trójdrożnych?
Napisano
Jeśli wszystko ma mieć "ręce i nogi", to głośniki muszą być takie same. Inne głośniki, "zamienniki" mogą mieć nawet identyczne parametry, ale inne brzmienie i wówczas będą to już inne kolumny. Może przypadkowo zabrzmi to wszystko dobrze a może nie.
Napisano
właśnie się tego obawiam.. ale tak jak napisałem takie same nie są już dostępne icon_sad.gif nie za bardzo orientuję się w technice głośnikowej dlatego proszę o wsparcie w doborze tych że ewentualnych zamienników icon_smile.gif
Napisano
Rozumiem, że w jakiś sposób polubiłeś te kolumny. Ale może przyszedł czas aby dać im odejść do krainy wiecznych łowów?
Rozumiem pasję ludzi do odnawiania zabytkowych samochodów / motocykli. Ale kolumny?
Raczej trudno jest całe życie przechodzić w jednych butach i gaciach - podobnie jest ze sprzętem audio.
Napisano
why..Mission..why you must go?! icon_lol.gif nie chodzi o to, że nie jestem w stanie się z nimi rozstać.. jestem, tylko narazie mnie na to nie stać icon_razz.gif nie zakupie przecież jakiegoś chłamu a dobre kolumny jednak parę groszy kosztują.. póki co mam inne wydatki więc chciałem owe kolumienki lekko zmodernizować.. ale faktycznie chyba nie ma to sensu.. w takim razie może podsunie mi ktoś jakieś sugestie co do nowych kolumn? ;> przeznaczone one będą szczególnie do słuchania muzyki House, Progressive-House, Elektro-House.. tak więc szeroko pojętej muzyki klubowej.. nie mniej jednak inne gatunki, czy też jakiś film sporadycznie na nich zabrzmi icon_wink.gif koszt.. hmm.. ujmę to tak, bez przesady icon_biggrin.gif z 500-600zł w tej chwili to mój max.. grać miałoby to z Sony MHC-NX1.
co do "silnika", który miałby napędzać owe kolumny, ma on już parę lat ale dysponuje niezłą mocą, przynajmniej tak mi się wydaje bo z niejednymi kolumnami sobie już radził icon_wink.gif ogólnie to nie ogarniam tych oznaczeń i nie bardzo potrafię je "przeliczyć" na moc kolumn które miałyby do tego pasować więc podaję link do danych producenta.. http://www.docs.sony.com/release/MHCNX1.PDF (specyfikacja na 42str)
Pomóżcie mi coś dobrać..
Ps: co sądzicie o czymś takim http://allegro.pl/magnat-supreme-200-stere...2258608453.html
Napisano
Jeżeli jesteś zadowolony z tych kolumn to jak już wczesniej napisał Adamc
"Najprawdopodobniej da się naprawić ale zwróciłbym się z tym do fachowców którzy to robią bo nie jest to tak całkiem proste."
Jest sporo firm, które zajmują się naprawą głośników - wymieniają zawieszenie, przewijają ...

Koszty nie są zbyt duże - i od razu daj oba głośniki.

Pozdrawiam
Napisano
jeśli się zdecyduje na regenerację ("znalazłem" gościa który posiada dwa głośniki ale ceni je na 300zł a to trochę sporo icon_mad.gif) to od razu obydwóch, tego akurat nie musiałeś mi przypominać icon_lol.gif no ale dzięki icon_wink.gif
jednak czy regeneracja to nie jest "temat" na krótką metę? czy w ogóle istnieje realna możliwość (powtórnego) doprowadzenia głośnika do stanu sprzed usterki? czy zagra on tak samo?
Napisano
Powinien zagrać bardzo zbliżonym dźwiękiem.
Czy będzie identycznie ? Nie wiem...
Już np. sama wymiana zawieszenia (resory) górnego i dolnego może trochę zmienić sposób grania, bo raczej nie dostaniemy takiego zawieszenia jak daje producent (no może poza firmami, które sprzedają oddzielnie takie zawieszenia - najprawdopodobniej można kupić takie coś z Tonsilu).
Choćby samo przewinięcie uzwojenia - inne naciagnięcie drutu i już mamy inną ilość zwojów.

Trwałość piankowego zawieszenia tonsilowskich głośników to około 10 lat... To chyba nie jest mało ? icon_mrgreen.gif
Inni producenci piszą nawet o 15 i więcej latach icon_eek.gif

Jak już powyżej pisałem - mogą być drobne zmiany, ale ale czy będziesz w stanie usłyszeć jakąś różnicę to już wątpię icon_wink.gif .

Pozdrawiam