kenishiwata Napisano 24 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2007 Czego używacie do wytłumienie ścian w waszych salach odsłuchowych?Chodzi mi o rozwiązania skuteczne ale jednocześnie estetyczne (pianka czy wytłoczki po jajkach odpadają ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2007 W salach odsłuchowych to jak najbardziej wyspecjalizowane ustroje, ale rozumiem że masz na myśli zwykłe pomieszczenia mieszkalne - patrz pokoje, dostosowywane do słuchania muzyki?Nie będę oryginalny w tym zakresie, wzorem innych do wytłumienia stosuje m.in. obrazy (raczej nie oprawione w ramki ze szkłem), korek - odpowiednio dobrany kolorystycznie bardzo ładnie i estetycznie wygląda na ścianie, kwiaty. Na podłodze dywan. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 24 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2007 W "normalnie" urządzonym pokoju, gdzie się na co dzień przebywa, jest trudno wstawić ustroje, bez akceptacji innych domowników (współmałżonek/a). Trzeba zachować w miarę symetrię w wyposażeniu pokoju. Meble najlepiej tapicerowane, duży dywan na podłodze, kasetony styropianowe na suficie, sporo kwiatów (ciekawe jak one znoszą duże poziomy dźwięku), firany, makaty, rolety. Inna sprawa gdy jest to wydzielone pomieszczenie do odsłuchu, tutaj nie ma ograniczeń, i można stosować wszelkie dostępne ustrojstwa, by efekt był jak najlepszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 25 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2007 Cytat W "normalnie" urządzonym pokoju, gdzie się na co dzień przebywa, jest trudno wstawić ustroje, bez akceptacji innych domowników (współmałżonek/a). Trzeba zachować w miarę symetrię w wyposażeniu pokoju. Meble najlepiej tapicerowane, duży dywan na podłodze, kasetony styropianowe na suficie, sporo kwiatów (ciekawe jak one znoszą duże poziomy dźwięku), firany, makaty, rolety. Dokładnie tak.Można też pomyśleć o wyłożeniu ścian np. panelami boazeryjnymi, byle niezbyt dużej szerokości - jak najwięcej załamań i zaokrągleń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 26 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2007 Niestety ze względu na koleżankę małżonkę adaptacja akustyczna pomieszczenia, u mnie, jest bardzo uboga wywalczyłem tylko dywan i grube tapety na ścianach . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 27 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2007 Właśnie toczę dyskusję z żoną co powiesić w rogu pokoju, przy łóżku w charakterze ustroju akustycznego. Ponieważ łóżko stoi blisko rogu nie ma szans aby cokolwiek tam stanęło. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że może jakiś sztuczny zwisający kwiat. Co myślicie na ten temat? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 27 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2007 To masz super żonę .Moja ze mną nie dyskutuje tylko wydaje polecenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenishiwata Napisano 28 grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2007 W jakich miejscach stosujesz korek (za kolumnami, za kanapa na której siedzisz słuchając muzyki, czy może jeszcze w innych miejscach)??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2007 WitamForumowicze doradzają dobrze, a wszystko zależy jeszcze od tego jak kolumny "dmuchają", do przodu czy do tyłu. Czasami wystarczy zwykły wystrój wnętrza jak ; kanapa, fotele, zasłony i firany oraz oczywiście dywan. Co do paneli na ścianę , one odbiją fale dźwiękowe, tak ale nie pochłaniają. Widziałem kiedyś duże kostki z pianki i materiału podobnego do gąbki w rogach pokoju na których stały dodatkowo jakieś pierdoły typu kwiaty itpPozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 28 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2007 Przy dobrze przemyślanej aranżacji pokoju odsłuchowego, przy stosowaniu wielu różnego rodzaju ustrojstw, można tak sprytnie je zamaskować, że nie będą one robiły wrażenia, jakby były najważniejszym wyposażeniem pokoju. Przerażają mnie takie surowe bryły, czyniące z pokoju mieszkalnego, salę do laboratoryjnego odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 29 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2007 KenishiwataKorek zastosowałem generalnie na ścianie za sprzętem. Szczerze mówiąc to był to pomyśl mojej żony. W poprzednim mieszkaniu tez mieliśmy korek na ścianach i tak jakoś jej się spodobało. Za kolumnami i tak stoją meble, półka z książkami i komoda. Na przeciwległęj ścianie, za słuchającym regały o konstrukcji półotwartej, czyli część zamykana drzwiami, część z półkami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts