Skocz do zawartości

Przygoda z lampą - z Lebenem i Jolidą w tle

Recommended Posts

Jak będziesz wiedział konkretnie (i mam nadzieję "na przyszłość") o symbolu lasera to daj znać.
Jak już jesteśmy przy Allegro: karuzela jak jedna z moich (ino bardziej „zrypana”) poszła dziś "goła" za śmieszne pieniądze, a przecież CE-375 to ostatni (tzn. najnowszy) model karuzeli Soniaka na CDki.
http://allegro.pl/item403198403_super_zmie...375_srebna.html

Jako ciekawostkę podam (bo szukałem kiedyś dla siebie), że SONY wypuściło karuzelę jako ESa icon_cool.gif Model dostęny chyba tylko na USA, w Europie nie widziałem (lub słabiej dostępny).
A aktualnie w SONY jest do kupienia karuzela SACD na 5 płyt SACD/CD (nie pamiętam wyjść, ale w wolnej chwili sprawdzę i napiszę). Odtwarzanie SACD chyba tylko dwukanałowe...

Co do DACa, to obaj mamy przechlapane: ciekawe, kto pierwszy się złamie... icon_razz.gif
No i nie ma co narzekać na "optyka", w końcu nasz DAC będzie miał oba standardy!
Pozdrawiam
PS. No i widzisz - rozruszaliśmy temat. Wystarczy tylko jakiś zakup i już z górki...
A teraz pod górkę, bo właśnie moja Pani zrobiła przelot (wizytację w pokoju) między łazienką a sypialnią. Jednym słowem - Dobranoc!

W stanach były dostępne dwa modele z serii Es.To by było coś! Do tego jak to w stanach cena była niższa niż zwykła zmieniarka w Europie.Cena o ile mnie pamięć nie myli około 300 USD. Nawet ich szukałem bezskutecznie
Roman przestaniesz mnie podpuszczać na tego Daca. Wiem że to by było rozwiązanie.Ciekawe czy oba CD-ki mogłyby być podłączone jednocześnie?

O ile pamiętam, to tak je sprawdzaliśmy u Marka (Jego DVD Pioneer i CD Onkyo, lub mój JVC), że jeden był "optycznie", a drugi "koaksjalnie". Czyli można icon_cool.gif

A DACem to przecież nie tylko ja - inni też (także i mnie). Mówię Ci, że stanie od razu na dwóch egzemplarzach!

Wygospodarowałem jeszcze parę minut (zrobiłem sobie błyskiem kanapki na jutro do pracy) więc się dorwałem do klawiatury. Ale to już naprawdę moje ostatnie znaki...
Pozdawiam
PS. Chyba pasuje do sytuacji - anegdoda o pewnym profesorze. Można podstawić audiofila, zamiast "czytania" - "słuchanie" i wszystko gra icon_wink.gif
Jak to dobrze mieć kochankę - od razu mi sie poprawiło!
Kochanka myśli, że jestem z żoną.
Żona - że z kochanką.
A ja prędziutko do biblioteki i mam pół dnia na spokojne czytanie!

Janusz
Jeżeli chodzi o instrukcję do Twojego CXa – to masz farta! Co prawda to tylko 26 stron, ale pewnie przebrniesz przez angielski (lub francuski oraz hiszpański).
Co do pilota, to jest to najprawdopodobniej model RM-DX220 (obsługuje chyba modele CX-220, 230, 235), w instrukcji niestety nie ma informacji o modelu pilota.
Co do funkcji zmieniarki - masz 26 stron instrukcji do przejrzenia icon_wink.gif , płyty możesz przyporządkować do 8 różnych grup, całość wygląda logicznie (jak to u SONY). Wybór numeru dysku – m.in. z pilota z klawiatury numerycznej (ale musi być pilot do zmieniarki...).

Pozdrawiam
PS. A pomyśleć, że można było (i nadal jest) kupić Pioneera na 25CD - łatwiej zapełnić magazynek icon_lol.gif
http://www.allegro.pl/item402324107__cd_pi...yt_zobacz_.html
Wyobrażasz sobie 8 takich zmieniarek, stojących jedna nad drugą???

Janusz
Cieszę się, że doszło icon_cool.gif
Wrobiłeś (no dobra - zdopingowałeś...) mnie z tą "genialnością" icon_mrgreen.gif , więc przed chwilą wysłałem Ci również niemiecką! icon_mrgreen.gif
No to teraz jeszcze trzeba coś wykombinować z pilotem, ale to już niestety potrwa...
Powiedz, jak tam temat lamp: miesięc temu wyleciały z Twojego systemu "stare lampy ECC 83 produkcji RFT" - i co teraz???

Tomek
Jak idzie Ci dopasowywanie CD KRELL do Twojego systemu? No i ogólnie jak wytrzymujesz w kraju...

Pozdrawiam

To może zamiast DACa "kolorofon" - i masz już 2 stopnie w drodze do kariery DJ icon_lol.gif

Co do przełącznika kodów pilota - jutro sobie wydrukuję i poczytam, bo na razie mam gości i chyba nie wypada ...
Szukam w sieci info o Pradze i tylko dlatego jeszcze laptop nie wylądował mi na głowie wraz z op... żony icon_rolleyes.gif

Pozdrawiam

Cytat

Tomek
Jak idzie Ci dopasowywanie CD KRELL do Twojego systemu? No i ogólnie jak wytrzymujesz w kraju...

No sie pozmienialo icon_smile.gif Krell Kav280 CD to dobre CD, nawet bardzo dobre, ale to mi nie wystarcza icon_razz.gif
W zwiazku z tym szykuja sie powazne zmiany. Pierwsze zakupy w USA mam juz za soba. Juz wkrotce powiem co to, i zdam obiecana relacje na temat krella. Obecnie szukam kupca na krella.
Poki co wyjezdzam na zasluzone wakacje, jak wroce nowe klocki beda juz w domu i przejde do powaznych testow.

Poza tym przechodze powoli na referencyjne okablowanie Velum - to juz jest moje wlasne "poszukiwanie audio-Nirvany" icon_mrgreen.gif
a z tym okablowaniem juz nie trudno bedzie ja znalezc icon_cool.gif

Janusz
Jak widać - aby ożywić wątek i pisać konkrety wystarczy zakupić coś nowego do swojego systemu.
No i wydaje mi się, że Tomek wydał trochę icon_mrgreen.gif więcej od Ciebie...

Tomek
Na Allegro model 250 już znalazł pierwszego zainteresowanego za 3100zł, zobaczymy na jakiej kwocie się skończy. No ale to niższa liga...
Czyżby Twoja sugestia "Polecam Music Server + DAC i po problemie" miała głębszy podtekst???

Pozdrawiam

Koszt jednego KRELLa - pięć tysięcy złotych,
Koszt 200 odtwarzaczy - milion złotych,
Radość z posiadania wyjątkowego zestawu - bezcenna icon_mrgreen.gif

a do tego reakcja żony i konieczność rozbudowy chałupy...
no i masz możliwość wyboru dowolnej płyty ... icon_idea.gif
Pozdrawiam i kończę na razie w trosce o swoje życie...

Janusz
Wysłałem Ci polską instrukcje do wyższego modelu CXa, powinno to ułatwić zabawę icon_cool.gif
Pilot RM-DX220 występuje jako pilot do DX-230, 235 oraz 220, (jako wyposażenie standardowe tych zmieniarek) i prawdopodobnie obsługuje wiekszość funkcji innych zmieniarek (i w drugą stronę...), wystepuje też jako część zamienna – gorzej z dostępnością.
Na szczęście SONY nie zmienia kodów pilotów
Wygląd pilota – masz link poniżej
http://remotes.com/store/sony/rmdx220.html
http://www.dvdremotecontrols.com/Mfrs/Sony...io/RM-DX220.htm

Natomiast chyba najlepsza cena, wraz z wysyłką – ok. 23-27 USD
http://catalog.ebay.com/Sony-RM-DX220-Remo...6770669QQ_tabZ2

Marek
Odpoczywaj, jak wrócisz to trochę popiszesz i odrobisz zaległości icon_lol.gif
Pozdrawiam

No i paczka z CD dotarła.Jak na razie wygląda że wszystko chodzi .Nawet pilot.Tylko niestety nie można przełączyć na następną płytę.więc nie można sobie odpuścić poszukiwania oryginalnego pilota.Może wystarczył by pilot od jakiejkolwiek zmieniarki np na pięć płyt? Gabaryty straszliwe.Chyba nie da się upchnąć do szafki.Na razie stoi na stołeczku ,ale nie ma co się łudzić ,koleżanka małżonka nie będzie tego tolerować.

Janusz
Jeżeli chcesz poeksperymentować z innymi pilotami niż oryginalne do CXów, to poniżej parę rad ... icon_cool.gif
Masz kilka podstawowych pilotów do karuzeli SONY na 5 CD (oraz do zmieniarek z magazynkiem na 10 CD):
1 Bez klawiatury numerycznej (np. CDP-CE275/375), jest tylko „DISC SKIP”, czyli przełącza Ci na następną płytę
2 Z klawiaturą numeryczną dla utworów i przyciskami DISC 1, DISC 2, ..., DISC 5 oraz „DISC SKIP” (większość pilotów do karuzel) lub do ...DISC 10 (magazynek)
3. Z klawiaturą numeryczną dla utworów i z tej samej klawiatury wybierasz numer płyty (przycisk DISC + numery). Wiem, że jest przynajmniej jeden taki model i prawdopodobnie byłby w sam raz dla Ciebie (być może jest on do modelu CDP-CE575, ale trochę potrwa nim to sprawdzę)

Oprócz tego jest jeszcze możliwość, że uniwersalny pilot SONY lub pilot do amplitunera sobie poradzi – sprawdzę w weekend z moją karuzelą i dam Ci znać.

Pozdrawiam
PS. Jeżeli chcesz sprawdzić u siebie pilota od karuzeli, to mogę Ci podesłać na próbę, a potem mi oddasz przy okazji (np. Audio Show)

Mam Sonego z serii ES 555 więc pilot jest bardzo rozbudowany.Jest klawiatura numeryczna możliwość wprowadzania napisów .Muszę poeksperymentować która z tych funkcji działa.Na razie przyciskałem metodą małpy po kolei wszystkie przyciski.Niestety różne rzeczy się działy ale płyty nie chciał zmienić.

Spróbuj ustawić z pilota (lub z panelu CXa) przyciskiem CONTINUE tryb „CONTINUE ALL DISC” (na zmianę masz „1 DISC” i „ALL DISC”), wtedy po zakończeniu jednej płyty wchodzi następna.
Wtedy też po wybraniu ostatniego utworu na płycie dajesz przewijanie, ciut przed końcem PLAY i po chwili następuje zmiana płyty (u mnie na karuzeli "NEXT" nie działa przy ostatnim utworze) i powinien wejść pierwszy utwór z następnej płyty (zakładam, że na pilocie masz tryby CONTINUE, SHUFFLE, PROGRAM).

Szukając pilota zwróć uwagę, czy ma przycisk DISC (lub DISC/CAPS) – w połączeniu z klawiaturą numeryczną powinien on służyć do wprowadzania numeru płyty w CXie.
Masz z tyłu CXa przełącznik na tryb pilota (oprócz standardowego kodu są jeszcze 2 dodatkowe kody, gdy chcesz mieć niezależną obsługę max. 3 odtwarzaczy). Przy ustawieniu na COMMAND MODE 1 zwykły pilot od Soniaka obsługuje Ci CXa.

Piloty do zmieniarek (i do karuzeli CDP-CE575) mają przycisk „DISC SKIP +” oraz „DISC SKIP -" do wybierania następnej / poprzedniej płyty oraz DISC/CAPS (opisany powyżej) do wprowadzania numerów płyty CD. W zwykłych karuzelach jest najwyżej przycisk SKIP do następnej płyty (lub „SKIP +” i „SKIP -” w karuzeli na 5 płyt SACD model SCD-CE595, ale bez klawiatury numerycznej).

U mnie z pilota uniwersalnego SONY nie ma możliwości wyboru numery płyty, natomiast "RECALL" działa jak "SKIP" i przełącza płytę na następną icon_cool.gif

Czy możesz dla przypomnienia "wrzucić" na Forum fotkę Twojej "555" oraz pilota?

Pozdrawiam
PS. Zdaje się, że wśród handlarzy z Allegro panuje moda, by nie dodawać oryginalnego pilota tylko najprostszy / najtańszy pilot SONY – i „przez przypadek” nie informować o tym kupujących (zdjęcia jeżeli nawet są, to niewyraźne i praktycznie nie widać modelu pilota). icon_sad.gif

Tak jak piszesz da się przejść do następnej płyty .Ale jest to upierdliwe ,jakiegoś pilota trzeba będzie zdobyć.Zaprogramowałem pilota uniwersalnego(dałem za niego 5 zł ,pewnie przepłaciłem icon_biggrin.gif )Moja zmieniarka reaguje na dwa kody ,trochę innym zestawem obsługiwanych funkcji,niestety przejścia do następnej płyty nie ma.Dodatkowo w porównaniu do pilota mojego CD doszła możliwość wyłączenia i włączenia z pilota.