michaudio Napisano Czwartek o 09:37 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:37 Nadmierna szczegółowość sprzętu potrafi odebrać radość ze słuchania muzyki. Słychać wszelkie niedoróbki, (to jak podziwianie skóry supermodelki pod mikroskopem). @Artur Brol Masz kilka rozwiązań: słuchać już tylko "jakościówki" na planarach, albo wrócić do Denonów i słuchać wszystkiego. Ewentualnie mieć Hifimany, i Denony, i słuchać wedle potrzeb jedne lub drugie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Czwartek o 09:44 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:44 Te Denony tez bardzo dobre byly, tylko mniejsza scene od Hifiman mialy. Logiczne, mniejsze i zamkniete. Bardziej mi chodzilo, ze nie powinienem calej tej zabawy ze zmienianiem sluchawek zaczynac. Bo jedyne co uzyskalem, to troche doswidczenia, ale sporo kasy stracilem na nich. Jak sprzedam te LCD2 to, albo kupie te Hifiman, albo raz jeszcze sprobuje tych Denonow. Nie dla dzwieku, tylko by sobie przypomniec jak leza, czy sa wygodn itp. Swietne poduszki mialy, bardzo wygodne, tylko ze mnieksze od LCD2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 10:00 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:00 Mi się zdaje, że tędy droga. na tym poziomie sprzętu (hek,lcd2 itp) ma chyba jednak znaczenie też gatunek muzyki. To samo pewnie dotyczy kolumn. Mam sprzęt z innej półki ale i tak słychać różnice w sposobie grania. Więc małe składy jazzowe albo muzyka mocno zniuansowana nie brzmi rewelacyjnie na moich sonusach. Ale funk, rock, czy metal to bajka jak dla mnie. Więc teraz muszę wytłumaczyć domownikom, że potrzebuję jeszcze więcej klamotów.... inne do jazzu inne do metalu... I do elektroniki inne wiadomo....🤣. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Czwartek o 10:03 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:03 @Artur Brol Zdobywanie doświadczenia zawsze kosztuje, albo kasę, albo nerwy, lub jedno i drugie jednocześnie. Czasu nie cofniesz, więc warto patrzeć do przodu. Spokojnie przemyśl co jest dla Ciebie ważne, i wybierz na chłodno. Jak Cię napadnie chęć kolejnego zakupu, to poczekaj ze dwa, trzy tygodnie. Jak nie przejdzie to wtedy kup, a jak Ci się odechce, to zaoszczędzisz sobie kasę i ewentualne rozczarowanie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 10:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:25 Na szczęście jestem z tego pokolenia, które największe wzruszenia muzyczne przeżywało na radiomagnetofonach Grundig i Daria oraz kasetach TDK i Stilon. Na co ja mogę teraz narzekać. Co bym nie kupił to i tak zagra lepiej. No i gra, więc nie narzekam. Jak mogę coś poprawić, to poprawiam ale stawiam na skrajnie subiektywne odczucia, a nie parametry☺️. Może naiwne to trochę podejście ale dzięki niemu mam zawsze wrażenie, że mój system gra wspaniale, a na pewno coraz lepiej, a nie, że coś trzeba ciągle poprawiać. A płyty zbieram bo lubię, nie dorabiam ideologii. To takie bezcelowe zajęcie 🤣🤣🤣. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Czwartek o 10:31 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:31 (edytowany) @fp74 jesli chodzi o rodzaje muzyki, to zawsze wszystkiego sluchalem na jednych sluchawkach. Roznice w dzwieku czy odbiorze moze spowodowac jakosc nagrania, czy nawet instrumenty w nim uzyte czy jak uzyte ( Dream theater , lubia uzywac talerzy i to bardzo) @michaudio nie inaczej, spokojnie teraz. Ewentualnie te Denony wypozycze jak sie da, albo skocze do Delft, do sklepu sprawdzic co tam jeszcze wygodnego ma na stanie. Moze DCA NoireX, calkiem przyjemnie brzmialy, lekkie i wygodne. Najwazniejsze by cieszylo uszy. Na parametry czy wykresy nie patrze - oprocz tych ktore przy zakupie trzeba wziac pod uwage, jak moc, opor itp. Ja tez pamietam szpulowca od ojca, kasety z Niemiec ktore dziadek przywiozl a te czasy Edytowano Czwartek o 10:34 przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 10:39 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:39 7 minut temu, Artur Brol napisał: @fp74 jesli chodzi o rodzaje muzyki, to zawsze wszystkiego sluchalem na jednych sluchawkach. Roznice w dzwieku czy odbiorze moze spowodowac jakosc nagrania, czy nawet instrumenty w nim uzyte czy jak uzyte ( Dream theater , lubia uzywac talerzy i to bardzo) @michaudio nie inaczej, spokojnie teraz. Ewentualnie te Denony wypozycze jak sie da, albo skocze do Delft, do sklepu sprawdzic co tam jeszcze wygodnego ma na stanie. Moze DCA NoireX, calkiem przyjemnie brzmialy, lekkie i wygodne. Najwazniejsze by cieszylo uszy. Na parametry czy wykresy nie patrze - oprocz tych ktore przy zakupie trzeba wziac pod uwage, jak moc, opor itp. Ja tez pamietam szpulowca od ojca, kasety z Niemiec ktore dziadek przywiozl a te czasy może czas na dwie pary słuchawek...? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Czwartek o 10:49 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:49 Ja nie z tych 😁 Patrząc na spore kolekcje sluchawek, u kolegów z Head-fi, do tej pory się zastanawiam, po co? Nie potrafię tego pojąć, ja kupuję jedną parę która mi odpowiada i tylko tej uzywam, bo innych nie potrzebuję. No, ale każdy robi co chce, ma ochotę na 2 pary, czy 20 par, to kupuję. Ma być przyjemnie i cieszyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 10:52 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:52 A skoro to wątek muzyczny... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Czwartek o 11:03 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:03 31 minut temu, Artur Brol napisał: Najwazniejsze by cieszylo uszy. Artur i oczy żeby cieszyło, oczy... 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano Czwartek o 11:04 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:04 PKP 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Czwartek o 11:06 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:06 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Artur i oczy żeby cieszyło, oczy... 😉 O tym nie musze przeciez pisac. To tak jakby wspomniec, ze by zyc musimy oddychac😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Czwartek o 11:09 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:09 1 minutę temu, Artur Brol napisał: To tak jakby wspomniec, ze by zyc musimy oddychac😁 Czasem coś jeść i pić też trzeba, samym powietrzem czlowiek nie żyje 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Czwartek o 11:11 Udostępnij Napisano Czwartek o 11:11 No bah😏 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Czwartek o 15:34 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:34 Ostatnio coś Yello za mną chodzi… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Czwartek o 18:42 Udostępnij Napisano Czwartek o 18:42 3 godziny temu, MarcKrawczyk napisał: Ostatnio coś Yello za mną chodzi… Ostatnio zaliczyłem Yello rekolekcje, nic się nie zmieniło. Na moim topie za całokształt ciągle "One Second". Kucza! To były piękne szczeniackie czasy... 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 20:52 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:52 Czasem zapominamy jak dobrą muzykę tworzyli nasi rodzimi muzycy. I właśnie płyty Niemena niedawno tu przypominaego oraz SBB są świetnymi przykładami. Gdyby powstały w tamtym czasie w UK, USA czy choćby w Niemczech byłyby hitami gatunku na skalę światową. Moim zdaniem najlepsza płyta SBB. Czas jakiś temu zachwcalem się wydawnictwami sacd Polskich Nagrań i zdania nie zmieniam. Ja takie brzmienie muzyki pamiętam z dzieciństwa. 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 21:35 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:35 Jednak zmieniam, ta najlepsza😜 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Czwartek o 22:39 Udostępnij Napisano Czwartek o 22:39 A można jeszcze zmienić....😄. Na perkusji popis w utworze nr 2 daje Jerzy Piotrowski, grał m.in. na płytach Niemen vol. 1 i 2. Słowo się rzekło. To jeszcze Niemen dzisiaj, powiało grozą.... 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Piątek o 08:21 Udostępnij Napisano Piątek o 08:21 Jak mus, to mus... babcia też 😉 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Piątek o 08:25 Udostępnij Napisano Piątek o 08:25 1 minutę temu, pairtick napisał: Jak mus, to mus... babcia też 😉 Już wczoraj nie dałem rady tej płyty wysłuchać, a Niemen mnie przytłoczył. Waga ciężka 😏 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano Piątek o 09:35 Udostępnij Napisano Piątek o 09:35 Skoro tak narodowo się zrobiło, to może nieco mniej ambitnie, ale …u mnie Kapitan Polska… 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano Piątek o 09:54 Udostępnij Napisano Piątek o 09:54 1 godzinę temu, fp74 napisał: Już wczoraj nie dałem rady tej płyty wysłuchać, a Niemen mnie przytłoczył. Waga ciężka 😏 Nawiasem mówiąc od dziś w Białymstoku SBB rozpoczyna trasę koncertową SBB on tour 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano Piątek o 13:31 Udostępnij Napisano Piątek o 13:31 5 godzin temu, fp74 napisał: Już wczoraj nie dałem rady tej płyty wysłuchać, a Niemen mnie przytłoczył. Waga ciężka 😏 A ja sobie spokojnie... 😇 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano Piątek o 17:42 Udostępnij Napisano Piątek o 17:42 Dzisiaj Trójka (do której zaczynam po latach wracać) przypomniała o urodzinach Ptaszyna. Kolejna seria Polskich Nagrań - "Polish Jazz Masters". Kolejny świetny pomysł i fenomenalna realizacja. Muzycznie to ekstraklasa światowa. W jednym składzie obok Ptaszyna takie nazwiska jak Stańko, Trzaskowski (ojciec😉), Namysłowski, Urbaniak, Nahorny, Karolak, Makowicz... Nawet mniej zorientowani w jazzie czują, że to jak czytanie składu polskiej reprezentacji piłkarskiej z lat 70-tych 🤩 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts