Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Odsłuchuje dzisiaj Oldfielda, nic mi się nie chce upal od kilku dni. 

123.jpg

Kupiłem kilka dni temu płytę, 'w bardzo dobrym stanie' przyszła dzisiaj. Umazana czymś lepkim, porysowana a do tego znaczek przyklejony do płyty! Nie wiem co taki sprzedawca ma w głowie, jaja sobie robi?

1234.jpg

1212.jpg

Napisano
3 godziny temu, audiowit napisał:

Dziś Noc Kupały. Warto swietować zamiast 14 lutego.

Dziękuję za przypomnienie. Goście się zeszli, ognisko rozpalone, a i soundbar na taras wyniosłem, kurcze ale fajnie brzmi muzyka na zewnątrz. 😀

Screenshot_20250621_193711_TIDAL.jpg

Napisano
32 minuty temu, soberowy napisał:

Dziękuję za przypomnienie. Goście się zeszli, ognisko rozpalone, a i soundbar na taras wyniosłem, kurcze ale fajnie brzmi muzyka na zewnątrz. 😀

Screenshot_20250621_193711_TIDAL.jpg

O takim wydażeniu nie wolno zapominać. W zeszłym roku zapomniałem na czas o tym wspomnieć. A to bardzo wazne świeto. Od dziś wolno się pluskac w rzekach i jeziorach i zadne wodniki nas nie wciągną pod wodę. No i warto poszukać kwiatu paproci. Nie wspomnę o płci zeńskiej, ktora w dzisiejszą noc jest bardziej aktywna ;)

Napisano
3 godziny temu, sonique napisał:

Ale… co ma oznaczać ostatnia płyta “Wild God” to ja nie wiem. Tego nie kupuję. Mam nadzieję, że to jednorazowy wybryk…;)

Zgadzam się, że to coś trudnego do wytłumaczenia...

Napisano
24 minuty temu, audiowit napisał:

Screenshot_20250621_211115_BubbleUPnP.jpg

Screenshot_20250621_212918_BubbleUPnP.jpg

Widzę, że świętojańskie klimaty na całego! Płytę Żywiołaka zajechałem lata temu,  była dla mnie bardzo odkrywcza. I dziwiło mnie, że taka muzyka jakoś nie znalazła większego odbioru. Przegrała chyba z polskim reggae, które też w tamtym czasie miało się świetnie i wypełniło zapotrzebowanie na jakieś takie folkowe klimaty. 

Napisano

Screenshot_20250621_220444_BubbleUPnP.jpg

22 minuty temu, fp74 napisał:

Widzę, że świętojańskie klimaty na całego! Płytę Żywiołaka zajechałem lata temu,  była dla mnie bardzo odkrywcza. I dziwiło mnie, że taka muzyka jakoś nie znalazła większego odbioru. Przegrała chyba z polskim reggae, które też w tamtym czasie miało się świetnie i wypełniło zapotrzebowanie na jakieś takie folkowe klimaty. 

Muzyka folkowa nigdy nie byla i nie bedzie popularna. A szkoda, to nasza tradycja. Ja wracam czesto.

Screenshot_20250621_222121_BubbleUPnP.jpg

Napisano
5 minut temu, audiowit napisał:

Screenshot_20250621_220444_BubbleUPnP.jpg

Muzyka folkowa nigdy nie byla i nie bedzie popularna. A szkoda, to nasza tradycja. Ja wracam czesto.

Muzyka ludowa jako korzeń folku, jest utożsamiana z wiochą, a w naszym kraju wiadomo, że sama szlachta mieszka.... Nawet Chopin ze swoimi mazurkami tego nie zmienił. Folk został zastąpiony przez disco polo, które dla większości naszych rodaków wiochą nie jest.

Napisano (edytowany)

Nie upraszczał bym tego do disco polo. Choć nie jest to skomplikowana nuta. Muzyka słuzyla czemuś, przekazywala podania, madrosci ludowe umilala pracę w polu. Disco jest tylko rozrywką.

Ja bardziej patrzę na folk nie tylko słowianski jako żywą historię czlowieka. 

Trzeba chronić naszą historię. Np dlaczego obchodzimy idiotyczny 14 luty. To komercha i wyplenienie naszych tradycji. Mamy noc kupały, ktory jest ciekawszym, głębszym filozoficznie wydazeniem.

Komuna, kościół,obecne slepe nasladownictwk kultury zachodniej zabija naszą tozsamość. Warto wiedzieć skad idziemy i kim jesteśmy.

Edytowano przez audiowit
Napisano
6 minut temu, fp74 napisał:

ECM reedycja 2019.

20250621_215305.jpg.a79851bb03f80672e57c68540b3b78f6.jpg

Widzę, że dajesz radę z wydaniami na 50-te urodziny ECM. Ja nie mogę się przekonać do tych specyficznych kartonowych etui-wsuwek.

PS. Świetna płyta! Jutro posłucham bo dawno nie miałem jej w odtwarzaczu, dzięki!

Napisano

ECM reedycja 2008. Pierwsza płyta nagrana przez Jarretta dla ECM. Po prostu nie można nie usłyszeć na niej tego co zrobił 4 lata później na The Koln Concert... 

20250621_233220.jpg.2c7f5ed14a9492b5725b42bb9df7bc23.jpg

15 minut temu, sonique napisał:

Widzę, że dajesz radę z wydaniami na 50-te urodziny ECM. Ja nie mogę się przekonać do tych specyficznych kartonowych etui-wsuwek.

Ba! Gdybym miał wybór... Zamówiłem na ich stronie, gdzie niestety permanentnie nie informują czy to jewel case czy cardboard... Ale akurat te okładki są wyjątkowo dziadowskie - krzywe i juz wiadomo, że jakby człowiek nie chronił, to za jakiś czas będą źle się prezentowały, bo to nawet nie karton tylko jakiś kiepski papier. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, fp74 napisał:

Ba! Gdybym miał wybór... Zamówiłem na ich stronie, gdzie niestety permanentnie nie informują czy to jewel case czy cardboard... 

Życie kolekcjonera nie jest usłane różani. ECM i tak jest wdzięczna do zbierania bo jakiekolwiek wydanie nie kupisz to masz pewność, że jakość dźwięku (w tym DR) jest ZAWSZE taka sama. Jeżeli zaś chodzi o wydania jubileuszowe na 50-cio lecie wytwórni, to sprawdzasz tytuły “podejrzane” o bycie Touchstones na poniższych zdjęciach - jest ich “tylko” 50…;)

IMG_2623.jpeg.ac90cb060302f53163a0a122ff948f0d.jpeg

IMG_2622.jpeg.682d4be19dd8bb45029f70625b8cafe0.jpeg

Jak nie ma pewności, jakie to wydanie to prosisz o zdjęcie. Niestety nawet na Discogs sprzedawcy niewłaściwie katalogują oferowane płyty i później jest zdziwienie przy odbiorze. Te jubileuszowe “Touchstones” albo sprzedałem, albo rozdałem. Wyjątkowo ich nie lubię - wyglądają słabo a kartonowe wsuwki niszczą płyty. Ostało mi się tylko jedno CD z serii “Touchstones” (prezentów nie sprzedaję), można porównać do pierwszego wydania, które kupiłem później:

IMG_2626.jpeg.48b4a5df34cfa89693ce812428c2713e.jpeg

IMG_2625.jpeg.dcd21eebaa804b2a6570cdf410b543c3.jpeg

Edytowano przez sonique