Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

A wieczorem mój ulubiony projekt Kwartetu Śląskiego "Republique"

Wcisnąl się skubany cienki digipack między płytki,  jak kiedyś był potrzebny,  to znaleźć nie mogłem. 

Nie przepadam za tymi cienkimi opakowaniami.

IMG20250704232635_20250704235044.jpg

Napisano
10 godzin temu, sonique napisał:

Bull’s eye, kolego! Dla mnie to płyta z top 5 a może nawet z top 3 ze stajni ECM… Gratuluję zakupu!

Dziękuję.  Zauważyłem, że ostatnio ECM albo wznowił jakies tłoczenia albo przewietrzył magazyny, bo ich pozycje, których od dłuższego czasu szukałem,  znów pokazały się jako dostępne, np Serenity Bobo Stensona, Gnu High Wheelera, czy Witchi-Tai-To.... W sumie ważne tytuły, a jednak dłuuuugo były niedostępne (na CD). Dodatkowo newsletterem mnie kuszą co tydzień,  bo płyty po 9 euro w takim wydaniu to po prostu bezcen! Ciężko się powstrzymać.... 

Napisano

Jedna z płyt-fundamentów gatunku fusion. Universal Music Japan, made in Japan 2021. Mastering wykonany w CSMastering Studio z Wiednia, gdzie zrobiono mnóstwo plyt, w tym wszystkie SACD z ECM-u w wydaniu japońskim (m.in. Koln Concert Jarretta, jego koncerty japońskie, wszystkie super audio Pata M. nagrane dla ECM). Na ich stronie jest info, że te plyty poddano "Pure analog tape remastering". Dostęp do analogowych taśm matek, to marzenie wielu realizatorów i wyraz dużego zaufania wytwórni ...

20250706_185223.jpg.0f22fce04f3731312b02036ea54e6f19.jpg

Napisano
Dnia 4.07.2025 o 19:56, fp74 napisał:

Świeża dostawa z ECM-u. Wspaniała ta płyta, bo można ją słuchać jako całość ale świetnie się sprawdza podczas śledzenia każdego instrumentu z osobna.  To jak trzy solówki połączone w kompletną całość. 

Bardzo dobra, choć bez utworu tytułowego spoooro by straciła. Perła.

Napisano

Nie wiem, czy da się takiego duetu słuchać dłużej niż przez jeden koncert ale tu brzmi to nadzwyczajnie. Kontrabas można rzec mocno rozhisteryzowany... słychać każde szarpnięcie i wibrację struny, każde uderzenie w pudło, pełne bogactwo basowej struktury, jak żywy. Włoski wokal zadziwiająco dobrze tu siedzi!

Screenshot_20250707_155816_Roon.jpg.8f2723dada05b3613c1ccb392ac5bd07.jpg

trzeba zrobić miejsce na półce dla tej płyty 😁 

Napisano

Raczej dla fanów instrumentu i samego Antonio Sancheza. Prawie 80 minut, prawie samej perkusji. Można się zasłuchać. Twarzą w twarz z wielkim zestawem perkusyjnym. To robi wrażenie. Milan Records 2014.

20250708_113723.jpg.a14b63d21816ab33faeb1b6b2c1b516f.jpg

Napisano

Już dawno nic mnie tak pozytywnie nie zaskoczyło.  Parę dni temu posłuchałem raz w necie i zamówiłem, od 3 dni mam płytę i od pierwszego do ostatniego utworu coś w tym jest. Zresztą Hania Rani jest podobnego chyba zdania, bo pracował z nią przy plycie Ghosts. Secret City Records 2015. Coś odświeżającego....

20250708_223841.jpg.91662ffcc0d47a6fb8f50afd2b6dfbea.jpg

A najnowsza płyta też się zapowiada dobrze...

Napisano

Wczoraj skoro lato bylo tak piękne....🫣, poświęciłem się i poukładałem płyty. Większość alfabetycznie, część jednak gatunkami, część wytwórniami,  resztę formatami, a nawet nastrojami. Kilka godzin roboty i burdelik jak był, tak jest. To znaczy ja wszystko wiem co i gdzie ale po mojej śmierci nikt nie rozkmini systemu 😁