Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Debiutancka płyta Homo Twist, Cały Ten Seks, czyli najlepsza wersja Maćka Maleńczuka. Zawsze bardziej ceniłem ten jego projekt od innych. Jak bardzo ta płyta tekstowo jest aktualna to jedno, jak "ładne" tutaj są ballady to drugie (kto nie podrywał grając na gitarze "Ach proszę Pani" to wiele stracił :) ). Muzycznie świetnie zrealizowana. Oprócz Maćka, w skład zespołu wchodziło jeszcze dwóch krakowskich jazzmanów: basista Miarka Kowal i grający na perkusji Grzegorz Schneider. Naprawdę fajny klimat i przestrzeń. „Byli zajebistą sekcją" – wspominał Maleńczuk w swojej autobiograficznej książce „Ćpałem, chlałem i przetrwałem". Po czym dodawał: „Wziąłem ich do Homo Twist w momencie, gdy oni byli już całkowicie zdegenerowani od alkoholu, a w zasadzie to Schneider od alkoholu, a Miarka od alkoholu i heroiny".

Wybitna płyta.

homo Twist.jpg

Napisano

Lecę dalej i Pani Patrice nie obniża lotów. Przy okazji wyczytałem, ze jest szefową katedry muzyki popularnej na jednym z uniwerków w Kaliforni. Lubię takie osoby i bardzo je cenię! Screenshot_20250728_201120_Roon.jpg.ad0c711633763b4f59e79d8d383e9219.jpg

Napisano
3 godziny temu, fp74 napisał:

Minimalny wątek latynoski zmienia przekaz całości, czyniąc całość wręcz wakacyjną muzyką! 

Tego albumu Hendersona jeszcze nie słuchałem. U mnie na pierwszym miejscu niezmiennie "The Elements" z Alicją Coltrane. Zapewne znasz. Mistrzostwo spiritual jazzu.

Napisano
2 godziny temu, Adi777 napisał:

A to moja czołówka ECM-owego jazzu. Piękna sprawa, i dość oryginalna, bo z elektronicznymi dźwiękami.

obraz_2025-07-29_143347862.png

Jakbym znał tyle plyt, to pewnie nazywałbym się Kaczkowski albo jaki inny Kydrynski...😄. Wrzucam obie, Elements już słyszę, że mi siedzi! Lubię wieloplanowość i bogate instrumentarium użyte z dużą subtelnością, a zarazem całość bez pretensjonalnych udziwnień. 

Napisano
3 godziny temu, Adi777 napisał:

Tego albumu Hendersona jeszcze nie słuchałem. U mnie na pierwszym miejscu niezmiennie "The Elements" z Alicją Coltrane. Zapewne znasz. Mistrzostwo spiritual jazzu.

Myślę, że wiele osób ma podobnie - jak masz chęć włączyć płytę od razu, gdy tylko się skończy, to wiadomo...👌

Napisano (edytowany)

obraz_2025-07-29_143347862.png

Czy ktoś tu polecił płytę Barre Phillipsa? To może być tylko @Adi777  :)

Barre to muzyk wszech czasów! Mój niekwestionowany #1 wśród basistów. Wszystko czego się tknął, zamieniało się w złoto najwyższej próby. Odszedł od nas niezauważony w grudniu zeszłego roku. Ale w uszach niektórych melomanów trwać będzie po wsze czasy.

Polecam jego odważne i pionierskie płyty autorskie. Nie lubił chodzić po wydeptanych ścieżkach. I chwała mu za to!

IMG_3247.jpeg.9b9b6ef34166280d2c3d88b383a9973d.jpeg

Oraz te, w których uczestniczył jako sideman, wszystkie zniewalająco genialne.

IMG_3248.jpeg.d3de93faeadf2a2b4e5dfa952bb86056.jpeg

A to moja czołówka ECM-owego jazzu. Piękna sprawa, i dość oryginalna, bo z elektronicznymi dźwiękami.

Zgadzam się!

Edytowano przez sonique
Napisano
1 godzinę temu, sonique napisał:

Czy ktoś tu polecił płytę Barre Phillipsa? To może być tylko @Adi777  :)

Barre to muzyk wszech czasów! Mój niekwestionowany #1 wśród basistów. Wszystko czego się tknął, zamieniało się w złoto najwyższej próby. Odszedł od nas niezauważony w grudniu zeszłego roku. Ale w uszach niektórych melomanów trwać będzie po wsze czasy.

Polecam jego odważne i pionierskie płyty autorskie. Nie lubił chodzić po wydeptanych ścieżkach. I chwała mu za to!

IMG_3247.jpeg.9b9b6ef34166280d2c3d88b383a9973d.jpeg

Oraz te, w których uczestniczył jako sideman, wszystkie zniewalająco genialne.

IMG_3248.jpeg.d3de93faeadf2a2b4e5dfa952bb86056.jpeg

Zgadzam się!

No to muszę zgłębić temat. Ale co do tej czołówki.... ta plyta akurat....🫤 No nie. Ale może jakaś inna.