Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

A mi dzisiaj siadło The Nice. Dobra płyta. Oldays Records 2018, made in 🇯🇵. Jak na 1967 rok to brzmi to co prawda jak wiele nagrań z tamtych czasów, czyli tak sobie  i przydałby sie dobry remaster tej plyty ale kompozycyjnie, aranżacyjnie jest to świetne. 

20250809_123030.jpg.90506b46a2a7014552e8d0ae6dca9502.jpg

Napisano
12 godzin temu, michaudio napisał:

Mam do nich słabość, na każdej płycie od "The World" począwszy odnajduję harmonię i piękno melodii.

Tak, zdecydowanie za to ich cenię. I za - jak by to ująć? - muzyczną projekcję ciepłej osobowości Nicka (i Clive'a). Świetne melodie ma też Arena (nie wiem, czy lubisz), szczególnie płyty z przełomu stuleci ("The Visitor", "Immortal" i "Contagion"). Klimat już oczywiście inny niż w Pendragonie, ale ja mam słabość do tego nastroju wiktoriańskiego i lekkiego dreszczyku. Jedno i drugie zresztą zgrabnie podsumowali szatą graficzną "Pepper's ghost" (też album udany muzycznie, tylko ta kompresja już naprawdę nieznośna). Kolejna rzecz zawierająca świetne kompozycje (głównie wokalne) to "The Hound of the Baskervilles" Clive'a i Olivera Wakemana. Moim zdaniem ciekawsza płyta od wcześniejszej (również trafionej) "Jabberwocky". Znakomicie wykorzystany potencjał wokalistów i wokalistek. I oczywiście znów stylizacje graficzne i literatura w tle. :) 

Napisano
36 minut temu, fp74 napisał:

A mi dzisiaj siadło The Nice. (...) Jak na 1967 rok to brzmi to co prawda jak wiele nagrań z tamtych czasów, czyli tak sobie  i przydałby sie dobry remaster tej plyty ale kompozycyjnie, aranżacyjnie jest to świetne. 

W końcu to rock ze złotych czasów gatunku. Ars longa - ta muzyka się nie starzeje. ELP i Refugee poszli oczywiście dalej, ale The Nice miało swój wdzięk i feeling epoki. :) 

Napisano
19 godzin temu, fp74 napisał:

Ha! Znowu ta wielka motolotnia, ktora na mojej okładce ledwo jest widoczna.... no i pani pokojowa, ktorej u mnie nie ma w ogóle... Coś juz o tym było nie tak dawno.

The album has been remixed for 2019. A standalone version was released on 29 October 2021.

The Later Years includes a remixed version of Pink Floyd's 1987 album A Momentary Lapse of Reason. The remix features restored contributions by the keyboardist, Richard Wright, and new contributions by the drummer, Nick Mason, to "restore the creative balance between the three Pink Floyd members".

https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Later_Years

18 godzin temu, Rafał S napisał:

@pairtick

Lubię "The World", ale jednak wolę 2 następne albumy tzn. "Window of Life" i "Masquerade Ouverture". :) 

17 godzin temu, michaudio napisał:

"Not of This World"  też niczego sobie...

No to mamy podobnie 😀 

Screenshot_20250809-172120~2.jpg

OIDP, to Beksiński puścił The World.

Podobnie zresztą jak The Maria Dimension LPD. 

Screenshot_20250809-172931.jpg