Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Szustak

Denon AVR X1000

Recommended Posts

Witajcie,
od miesiąca mam tego denonka i co do jakości dźwięku nie mam zastrzeżeń na prawde ogarnął niski bas oraz bardzo szczegółową góre z moich STX'ów F280.
Niestety przyszedł czas na impreze więc myśle no spokojnie sobie da rade.. okazało się jednak że nie zupełnie.
Wzmacniacz przy głośniejszym graniu no np przy 75db na audysey w momencie basu wyłącza sięi miga czerwona kontrolka, po ponownym uruchomieniu gra moment i znowu, nie uniknione jest ściszenie.. dziwne w sumie bo nie słychać przesterów, więc nie rozumiem czemu się wyłącza.
I teraz tutaj pytanie do was czy ktoś miał styczność z podobnym objawem i czy to może być wina uszkodzonego sprzętu czy po prostu ten ampli nie wyrabia ?
Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Seima posiadam denona AVR-1509 glosniki duzej mocy JBL Northridge Esieries i suba bezprzewodowego 250PW czyli 5.1 mialem ten sam problem poprostu wzmacniacz sie grzeje i odcina zasilanie dlatego by uniknac spalenia wiec sprawilem mu dobre chlodzenie czyli zamontowalkem na gornej obudowie dwa wiatraki i problem zniknal gdy mam ochote zniszczyc sobie sluch to nie wada sprzetu poprostu chlodzic trzeba lecz nie wiem czy nie spali sie po sluchaniu np 10 godz impra tego nie moge zagwarantowac 2-3 godzinki idzie bez problemu bynajmniej u mnie pzdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No tak, ale na przykład wstaje rano, sprzęt jest zimny, włączam ustawiam głośniej i pyk miga czerwona lampka.
Nie sądze by zdąrzył się aż tak szybko nagrzać. Spróbuje wymyśleć lepsze chłodzenie może chociaż troszke pomoże.
Wiadomo nie potrzebuje tego aby ampli grał na maxa 10h icon_razz.gif ale no żeby sie dało dać po garach chociaż na chwilę, a tutaj zero przesterów i się wyłącza...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozliwe ze ma jakas wade lub sa jakies spiecia na kablach amplituner ma wystarczajaca moc aby pociagnac te stx-y musisz sprawdzic wszystko jeszcze raz jak nie to na gwarancje go...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A masz z tyłu przełącznik impedancji (albo w menu możliwość zmiany - musiałbyś popatrzeć w instrukcji...), bo czasami przestawienie na 4 Ohmy wystarczało.

Grasz z ustawieniami wysokich i niskich tonów na zero czy podbijasz bas na maksa?

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na początku bas był podbity do 6db jak i wysokie, pierwsze co to po samoczynnym wyłączeniu ustawiłem na -6 i podkręciłem spowrotem, pograł fakt troszke głośniej ale nie wiele i pyk..
Kable kupiłem nie dawno nowe i to dość grube więc myśle że nie wina kabli.
Niestety amplituner nie ma opcji z tyłu zmiany impendacji, a fronty mam podpięte do gniazd Speakers - Front R & Front L czyli raczej dobrze.
Coś czuje że nieunikniona będzie wizyta w naprawie na gwarancji..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sprzęt domowy nie jest przystosowany do grania na imprezach. Kino domowe tym bardziej. Chodzi o ciągłą grę na znacznym wysterowaniu. Jeżeli decydujesz się go poświęcić, każda impreza może być dla niego ostatnia i musisz się z tym liczyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No dobrze ale wysterowanie oznacza nie czystość w dźwięku a tutaj dźwięk jest bez zarzutu.
To w takim razienie rozumiem po co są amplitunery skoro nie można na nich długo głośno słuchać. Film trwa np 3h i też może to być jego ostatni film ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie. W filmie chwilowe wysterowanie poszczególnych kanałów wygląda zupełnie inaczej niż w muzyce. Budżetowe amplitunery KD odtwarzają muzykę jedynie przy okazji, najlepiej w tle. Wiele już o tym napisano na wszystkich forach, zachęcam do lektury.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mhm, rozumiem.
Czyli samoczynne wyłączanie mam traktować jako zabiezpieczenie przed spaleniem tak ? Głównie o to mi chodzi bo nie chce oddawać sprzętu do gwarancji na marne icon_smile.gif

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Postaw sobie wentylator przed amplitunerem i skieruj stały strumień powietrza na Denona.
Zobaczysz, czy pomogło...
Oczywiście nie jest to rozwiązanie na stałe, ale już będziesz wiedział coś więcej.

Cytat

Niestety amplituner nie ma opcji z tyłu zmiany impendacji, a fronty mam podpięte do gniazd Speakers - Front R & Front L czyli raczej dobrze.

A sprawdzałeś w instrukcji opcje dostępne w menu? Np. amplitunery Pioneera zmianę impedancji mają właśnie w menu...

A co do automatycznego ściszania - to właśnie jest zabezpieczenie przed przegrzaniem w nowszych sprzętach. Pierw gra ciszej, a jeżeli niebezpiecznie wysoka temperatura nadal się utrzymuje, to sprzęt się wyłącza.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepraszam za odkop, ale problem został rozwiązany co może się przydać wielu osobom.
Przyczyną okazują się zbyt mocne kolumny, przester w nich jest wysoki a amplituner po prostu już wcześniej nie wyrabia(stąd wyłączał się pomimo tego iż nic nie charczało).
Kupno Subwoofera naprawiło problem brakującego basu jak i samoczynne wyłączanie.
Pozdrawiam i dziękuje za powyższą pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×