DEVIL Napisano 16 marca 2008 Udostępnij Napisano 16 marca 2008 RoRoPowiem Ci,że ładnego masz tego Soniaczka.Cena faktycznie niska nie jest,ale to wkońcu najwyższ model jak pisze sprzedawca. PS.Do Yamahy też dokłada 10 MD.Pozdrowionka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 16 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 16 marca 2008 Dat z Twojego linku o takim kiedyś marzyłem.Skończyło się że namówiłem kumpla .Chodziło to idealnie .Dowodem na to że jedna z płyt Juksztowicz została nagrana na tym DAT Sony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 marca 2008 Udostępnij Napisano 16 marca 2008 DEVILDziękuję za uznanie - mój ma co prawda małą rysę na display'u, ale reszta jest bdb. Natomiast sprzedawca nie do końca piszę prawdę: "JEST TO NAJWYZSZY MODEL Z TEJ SERI A ZARAZEM POCZATKUJACY SERIE QS"U Soniego są 3 serie, w przypadku MD mają symbole MDS-... a następnie: JE (najniższa), JB (czyli QS w praktycznie każdym rodzaju komponentów wieżowych sprzętu audio ) - klasa średniaJA (czyli ES) - klasa najwyższaZ tego widać, że JE700 jest najwyższym modelem podstawowwym i plasuje się w środku wszystkich odtwarzaczy MD Soniego, ale jest też faktycznie uznawany za klase QS (przynajmniej na rynku niemieckim). A jego następca jest już "regularnym" QSem i ma oznacznie JB710 lub JB720 (to tak z pamięci - nie chce mi się sięgać do katalogów, a już żona wydała ostrzegawczy dźwięk że mnie szuka w łóżku...).AudionetTak po prawdzie to jest MiniDisc, a nie DAT. Poniżej przykładowy Soniaczek DAThttp://www.allegro.pl/item330193110_sony_dat_dtc_690.htmlDATa jeszcze nie mam, ale kto wie... jak gdzieś znajdę "za grosze"...Pozdrawiam - idę już sobie, bo boję się o swoje życie. No i żonie też się coś z życia należy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 17 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2008 Trochę nie precyzyjnie napisałem, po wejściu na link wyświetliłem przedmioty wystawiane przez użytkownika i tam właśnie był ten DAT.http://www.allegro.pl/item328172889_dtc_ze...a_allegro_.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 marca 2008 Udostępnij Napisano 17 marca 2008 Ale jakby nie mówić - zarówno MD jak i DAT to obecnie raczej schyłkowe technologie, chociaż zabawa przednia! Swoją drogą to nawet nie wiem, po ile są obecnie kasety DAT (czy są tańsze czy droższe od MD) i co jest lepsze: MD czy DAT?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 17 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2008 Prawda te formaty padły.Dat to coś znacznie lepszego od CD.Zaś MD to po prostu taka MP3.Tylko zamiast formatu MP3 nagrywa w formacie Sonego Atrac .Daje on lepsze upakowanie danych i podobno lepszą jakość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 marca 2008 Udostępnij Napisano 17 marca 2008 Na MiniDiskach możesz nagrywać z różną jakością/czasem nagrania, więc nie jest tak źle A 80minut w jakości CD też ujdzie ...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 17 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2008 Na pewno jakość jest Ok ale tak czy siak jest to format nie zapisujący niepotrzebnych informacji ,czyli stratny.Miałem przenośne CD Sony z systemem Atrac chodził bardzo fajnie .Cytuję z WikipediiATRAC (ang. Adaptive TRansform Acoustic Coding) to system stratnej kompresji dźwięku stworzony w laboratoriach firmy Sony, opierający się na cechach słyszenia ludzkiego ucha. Kompresja ATRAC stosowana jest w Minidiskach.System jest przystosowany do kompresji 16-bitowego dźwięku PCM o częstotliwości próbkowania 44.1 kHz, czyli dźwięku o jakości płyty CD-Audio, zmniejszając pięciokrotnie jego objętość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 17 marca 2008 Udostępnij Napisano 17 marca 2008 U mnie MD zawsze był uzupełnieniem CD i decków, a tak do końca nigdy nie traktowałem go jako tego jedynego i najważniejszego... Nie porównywałem na poważnie jakości CD i potem tego, jak nagrało się na MD (na słabych kolumnach nie było widać różnic, a na porządnych kolumnach - nie nagrywałem ostatnio nic nowego, wieć i porównań nie było Nawet nie chciało mi sie sprawdzić, jakie plusy przyniosła nowsza wersja ATRAC w stosunku do starej, a i chyba są obecnie pojemniejsze nośniki, bo SONY chciało ulepszyć ten stardard.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 17 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2008 O ile wiem zoptymalizowano mechanizm kompresji więc nowa wersja systemu Atrac daje dłuższy zapis niż poprzednia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 22 marca 2008 Udostępnij Napisano 22 marca 2008 Mam dwa decki MD SONY, jeden od mini-wieży, drugi droższy wyższy model. Osobiście nie korzystam, za to żana jak najbardziej. Zapewnia, że ten droższy gra znacznie lepiej. Wierzę. Jak już kobieta z przekonaniem mówi o sprzęcie audio, to musi być prawda. Uwaga dyskietki MD niekiedy już po 2 latach się sypią. Najgorsze, że zazwyczaj jak jest uszkodzona, to nie gra wcale. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 24 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2008 Tak patrzyłem jest spora oferta md na Allegro. Stara poczciwa kaseta ma tą zaletę że raczej nie pada całkowicie.Taśmę się sklei ,uszkodzony odcinek wytnie, a nawet przeniesie się ją do innego pudełka i hula dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 Czy może Pamiętacie tego Decka? http://www.allegro.pl/item333621184_unitra...da_mds_432.htmlMiałem kiedyś coś takiego też z głowicą Alpsa wtedy to był wypas. Jednak miał wadę był dość awaryjny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 Pamiętam tego decka. Przez krótki okres czasu go używałem. Fakt był dosyć awaryjny niestety. Miałem problemy z szuflada. ciekaw jestem, czy znajdzie nabywcę.A tak przy okazji to jedzie do mnie Sony TC-K870ES. Już się nie mogę doczekać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 Fajne były te „szuflady” z Dzierżoniowa.Miałem zarówno srebrnego MDS-432 jak i kolejny model 442– już z Dolby C. Jakoś oba nie chciały się zepsuć, może trafiłem na dobre egzemplarze Przy okazji – przed MDS-432 była jeszcze inna „szuflada” - model 418 (kolor szampański, w stylu Pioneera, wersja eksportowa – nie wiem, czy był sprzedawany w kraju).Może ktoś wie, czym różnił się model 418 od 432...?i czy były jakieś zmiany konstrukcyjne między 432 a 442 (doszło Dolby C i wspomaganie przycisków typu soft-touch, ale może coś jeszcze...)? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tuńczyk Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 (..)A tak przy okazji to jedzie do mnie Sony TC-K870ES. (..)Bedziesz z niego zadowolony tak jak ja byłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 27 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2008 Marek jesteś niespożyty .Ten Sony prezentuje się bardzo ładnie .Może jakbym trafił na złotego?W takim kolorze mam Cd.Pewnie prościej byłoby kupić coś nowego niż naprawiać mojego Akai. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 Janusz nie wiem, czy ta seria Sony była w kolorze srebrnym. Na tyle znawcą magnetofonów Sony nie jestem. Może Tuńczyk będzie wiedział coś na ten temat. Według opinii znawców magnetofony Sony z serii ES grają wyśmienicie. Początkowo miałem ochotę na Pioneera CT 030 mkII ew. na AKai GX95 lub GX75MKII, ale jak trafił się Sony zdecydowałem sie na niego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 Oczywiście Pioneer CT 930 mkII. Przepraszam za literówkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 27 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2008 Na pewno będziesz zadowolony.Mi by pasował do zestawu ten:http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...6lr%3D%26sa%3DN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 Najmniej awaryjny z polskich decków jakie miałem to ten http://www.allegro.pl/item334892531_unitra_zrk_m9108.htmlJedyny kłopot jaki z nim miałem to często przepalające się bezpieczniki.Głowicę miałem stożkową Alpsa.Grał całkiem dobże po tej transplantacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 DEVILczy Ty zawsze musiałeś mieć to co ja miałem ? Ale trudno aby w tamtych czasach mieć inny sprzęt. Ten co prawda nie był za bardzo dostepny ale za to tańszy niż sprzęt sprzedawany w Pewexie lub Baltonie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 27 marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 27 marca 2008 To były całkiem trwałe konstrukcje Pamiętam kiedyś na targach w Poznaniu zobaczyłem cudowny magnetofon nazywał się Marcin .To było marzenie http://unitra.eu.org/node/1459 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 Cytat ....Ten Sony prezentuje się bardzo ładnie .Może jakbym trafił na złotego? AudionetWydaje mi się, żete Soniaki ES były też złote - ale sprawdzę w moich katalogach przez weekend.A ja "męczyłem" dość długo M7020 (srebrny, potem czarny) na japońskich głowicach (ale nie pamiętam firmy...).Wyglądały praktycznie tak samo jak M7010 http://www.allegro.pl/item332152675_unitra...amilslanek.htmlna szczęście kolor pokrętła był taki sam jak całego decka - na aukcji do srebrnego decka jest czarna gałka, potworność! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 27 marca 2008 Udostępnij Napisano 27 marca 2008 belfer54Być może robiliśmy zakupy w tym samym sklepie na Żoliborzu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts