Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Jaki Subwoofer będzie odpowiedni dla mojego zestawu (JBL E100,EC25,E30). Pokój 30m2,
Fronty to oczywiście 2xE100 (głośniki nisko-tonowe 2x25cm) Nie mogę narzekać na niskie tony ale chciałem dorzucić subwoofer. Myślałem o :
1. JBL E150P (koszt 800zł)
2. YAMAHA YST-SW 515 (koszt 1000zł)

Czy JBL E150P nie jest za mały.(głośnik 25cm). Może nie ma sensu dokładać subwoofera do E100.?
Napisano
Raczej trzymałbym sie JBLa (cała seria E jest nieźle dopasowana do siebie) i nie wchodził w Yamahę.
Co do modelu - na 30m zarówno E150 jak i E250 sie sprawdzi, natomiast do E100 raczej sugerowany jest E250 (w ramach promocji schodzi do 1000-1100zł).
Przy KD sub zawsze się przyda, niezależnie od tego jak nisko schodza Ci kolumny. Przy muzyce porządny (szybki i mocny) sub to juz naprawde kawał grosza (więcej niz kolumny).
Tak więc co do zakupu suba nie ma jednoznacznej odpowiedzi - jeszcze pytanie, jakiej muzyki słuchasz?

Jeżeli nie kupisz suba to można zaoszczędzone pieniądze wydać na lepsze kable czy podstawki granitowe pod kolumny (chyba, że juz osiągnąłeś optimum).

Pozdrawiam
PS. Korzystając z E90 w pokoju ciut ponad 20m^2 z suba korzystałem tylko w KD, a Ty masz jeszcze mocniejszy bas w E100 icon_cool.gif
Napisano
Amplituner to Yamaha RX-V559
Testy Audio "RX-V559"
Myślałem na zmianę na rx-v661 ale moc jest w zasadzie ta sama
Też bym się skłaniał ku JBL E250P (trzeba poczekać może coś sie znajdzie na allegro)
zejdzie niżej niż E100 (33Hz).
Napisano
W Twoim układzie z tak mocnymi już E100, odpowiedni będzie E-250 dla zachowania linii całego zestawu. Amplituner V661 jest nieco mocniejszy, ale taka zmiana faktycznie nie wiele zmieni. Dopiero rxv861 lub rxv1800 wniesie nowe życie w te kolumny.
Napisano
Ja bym na taką zamianę nie poszedł, tym bardziej że odsprzedaż kolumn nie jest łatwą sprawą. A pokój jest nie mały i E100 w takim pomieszczeniu czują się dobrze.
Napisano
Nie zamienił bym E100 na E80 nigdy. Nawet z słabszym amplitunerem
E80 (niskie tony Dual 6" (170mm) to jak w E30 tylko ze 2 głośniki)
różnica jeśli chodzi o niskie tony jest ogromna !!!.
E100 schodzą bardzo nisko co ja preferuje, teoretycznie zestaw ten nie wymaga subwoofera przy głośności -30 dB jak oglądam Film słuchać mnie w całym mieszkaniu.,

Co do amplitunera nie wiem jak podejść do zagadnienia mocy. Kupowałem amplituner po przeczytaniu recenzji w audio. Moc w stereo powaliła konkurencje. W numerze 2/2008
Yamaha rx-v661 tez wypadła pod tym względem najlepiej na tle Denon,Harman Kardon, Marantaz.
Myśle że słabą stroną Yamahy jest zasilacz 360W.
Napisano
Sam mam E100 i wiem jak grają. Tylko, że mój amplituner ciągnie z sieci 1400 W. Amplituner bez rezerwy prądowej może mieć kłopoty z kontrolą tych kolumn, stąd moja sugestia.
Napisano
Cytat

Nie wiem czy przy tym amplitunerze (przy 661 także) nie lepsza okazałaby się zamiana E100 na E80 i dołożenie E150P.

Wydaje mi się, że przy tej powierzchni wymiana E100 na E80 będzie pomyłką. E80 najlepiej grają w pomieszczeniach około 20m^2, a E100 przy 25-30m^2 dopiero zaczynają grać swobodnie . icon_cool.gif
Poza tym raczej nikt nie gra cały czas na 100% głośności i ta Yamaha jakoś powinna się wyrabiać (szczególnie w stereo).

Oczywiście Twój pomysł z wymianą amplitunera jest wart zastanowienia - pod warunkiem, że ArasNet odczuwa taką potrzebę. Zakup trochę mocniejszego ampli w przypadku normalnych, niezbyt głośnych odsłuchów może zmienić zbyt mało w stosunku do włożonych pieniędzy.
A Yamaha 861 czy 1700/1800 już swoje kosztują...
A ty jaki masz amplituner do E100 i mógłbyś go polecić autorowi tego wątku?

ArasNet
A może właśnie wymiana ampli na modele sugerowane przez Stanisława będzie lepszym wyjściem niż dokupienie suba? I dojdziesz wtedy do rezerw prądowych jak ma Pablo1964
... i wszyscy będą zadowoleni - poza sprzedawcą subwooferów icon_lol.gif
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

A ty jaki masz amplituner do E100 i mógłbyś go polecić autorowi tego wątku?

U mnie pracują z H/K AVR435. Jego następcą jest model 445. Nie proponowałem ich, gdyż z reguły dyskutujący o budżetowych Yamahach nie biorą pod uwagę sprzętu kosztującego 2 razy drożej. Jedno mogę powiedzieć: Taka wymiana powoduje ból portfela. Ale warto.
Napisano
Skąd wiesz ze 1400W.
Pytam. Bo ostatnio się bawiłem cyfrowym watomierzem. Podłączyłem amplituner za pośrednictwem tego urządzenia.
Puściłem sygnał z komputera utwór Drum & Bass prosta charakterystyka (dużo niskich tonów)
Wartości odczytane z miernika (są to wartości szczytowe, gdyż miernik ma taką funkcje)
-30db = 105W
-25db = 160W
-20dB = 240W
-15dB = 320W
-10dB = 357W
-5dB = 500W ?????
Miernik pokazuje przy innych urządzeniach moc z dokładnością +/- 2%
Napisano
Pablo1964
A z ciekawości - co jest napisane na tabliczce znamionowej w Twoim HK, bo często jest to wartość i dwa razy mniejsza?
I czy np. wejście w niższy model HK - np. 240 czy 245 miałoby sens dla ArasNet?
Pozdrawiam
Napisano
Wydaje mi się, że to samo, ale sprawdzę wieczorem. Podczas odsłuchu w ubiegłym roku E100 zabrzmiały pełniej niż E90 i E80. Jednak przy niższej serii amplitunera nie było to już tak oczywiste.

Od lat już nie praktykuję jako elektronik, spróbuję jednak na zdrowy rozsądek wyjaśnić, dlaczego Harman lepiej współpracuje z JBL Northridge od innych amplitunerów. W amplitunerach z rezerwą prądową porównywalna moc wyjściowa (pamiętamy wzór P=U*I) osiągana jest przy większym natężeniu prądu (odkłada się niższe napięcie). Kolumny te potrzebują sporego prądu do wysterowania.

Pewnie fachowiec dostrzeże nieścisłości w moim rozumowaniu ale myślę, że z grubsza tak to wygląda.

EDIT: na tabliczce znamionowej jest napisane 1000W.
Napisano
Witam.
Kupiłem ten subwoofer JBL E250. Własnie go testuje.
Ogólnie sprzęt jest super. Jak dla mnie subwoofer musi być nawet z Frontami np. z E100.
Potężny bass (Ktoś pisał ze szału nie ma) u mnie trzęsie całym pokojem (Drzwi, okna, schody)
Przy sygnale -10dB zabiera 320W. Naprawdę niskie tony. Warty każdej złotówki.
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
  • Utwórz nowe...